Οι λόγοι που επιβάλλουν τη συχνή κατανάλωση ψαριών

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε συστηματικά ψάρια, καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή υγιεινών πολυακόρεστων λιπαρών.

Υπάρχουν δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (εικοσαπεντανοϊκό και εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ) που δεν παράγονται από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή.



Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν και σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί, όμως μόνο ένα μέρος αυτών των καλών λιπαρών (άλφα λινελαϊκό οξύ) μετατρέπεται στα παραπάνω χρήσιμα οξέα.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ: ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΧΙΤΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ: ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΨΑΡΙΩΝ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ 36%.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ή ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΑΡΙ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 18-25 ΕΤΩΝ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΜΗΝΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ: ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΛΙΠΑΡΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ 50% Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΟ ΟΙΔΗΜΑ, ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: ΤΟ ΕΙΚΟΣΑΠΕΝΤΑΝΟΪΚΟ ΟΞΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΥΔΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ. ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ. ΕΤΣΙ, ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΡΥΤΙΔΩΝ.

Comments