Παλτό,:Ο βασιλιάς του χειμερινού αντρικού στυλ

Ο μικρός, χρηστικός οδηγός του Askmen για το πως να διαλέξεις και πώς να φορέσεις το πιο ιδιαίτερο από όλα τα πανωφόρια.

Οκ, μπορεί να το έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου με άντρες κάποιας ηλικίας (ενδεχομένως, ακόμη και με τον ίδιο σου τον παππού) όμως η αλήθεια είναι ότι το παλτό αποτελεί ένα κομμάτι που δεν «χαμπαριάζει» ιδιαίτερα από ηλικίες, μόδες κι εποχές -στην τελική ανάλυση, μπορείς να το δεις να το «μοστράρει» τόσο ο τεράστιος Humphrey Bogart σε κάποια ταινία του, όσο και ο Kanye West, σε κάποια από τις δημόσιες εμφανίσεις του.
Όλα αυτά, βέβαια, δε σημαίνουν φυσικά ότι το παλτό δεν έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες, τους οποίους οφείλει να γνωρίζει κάθε άντρας που παίρνει λίγο πιο σοβαρά την εικόνα του και το στυλ του.

Πιστεύεις πως ανήκεις σε αυτή την εκλεκτή ράτσα αρσενικών; Αν ναι, ιδού όσα πρέπει να γνωρίζεις για το, κατά τεκμήριο, πιο ιδιαίτερο από όλα τα πανωφόρια.

Τι πρέπει να προσέξεις

Σε γενικές γραμμές, ένα παλτό, όπως ακριβώς ισχύει και για κάθε άλλο κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου, πρέπει να έχει καλή εφαρμογή, ειδικότερα δε στους ώμους και τα μανίκια - πρόκειται για τα σημεία εκείνα στα οποία ουσιαστικά κρίνεται το κομμάτι που έχεις διαλέξει και, ως εκ τούτου, η εικόνα σου.

Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, ένα παλτό (ειδικότερα δε αν αυτό είναι πιο λεπτό) πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος με το σακάκι σου (μετά την επίσκεψη στον ράπτη σου, να σημειωθεί), ενώ ειδικότερα οι βάτες του (αν φυσικά διαθέτει) δε θα πρέπει να ξεπερνούν ως προς το πλάτος τους τους ώμους σου.
Τέλος, και αν κι εφόσον έχεις την οικονομική δυνατότητα, επίλεξε κάποιο κομμάτι που είναι καμωμένο από αγνό παρθένο μαλλί ή, ακόμη καλύτερα, από κασμίρι. Ναι, κοστίζει παραπάνω σε σχέση με ένα κομμάτι που έχει φτιαχτεί, για παράδειγμα, από πολυεστέρα, όμως ένα κομμάτι από κάποιο «φυσικό» υλικό όχι μόνο δείχνει πιο ποιοτικό, αλλά επιπλέον έχει μεγαλύτερη αντοχή ενώ σαφέστατα είναι και πιο ζεστό.
Τα crash testsΜονόπετο vs σταυρωτό

Μονόπετο: Αποτελεί ένα από τα πιο «βολικά» κομμάτια στην ντουλάπα σου, μιας και μπορεί να συνδυαστεί εξίσου εύκολα τόσο με πιο «καλά» όσο και με πιο casual κομμάτια.

Τη διαφορά εδώ την κάνει, εκτός από τα κομμάτια με τα οποία το φοράς, και ο τρόπος που το κουμπώνεις -αν, φερ' ειπείν, θέλεις να δείχνεις λίγο πιο επίσημος, κούμπωσε το μέχρι πάνω ενώ, αντίστοιχα, στην περίπτωση που θέλεις να φαίνεσαι πιο μποέμ και -γιατί όχι;- ροκ τύπος, κράτα τα κουμπιά του ξεκούμπωτα.

Σταυρωτό: Σαφώς πιο προβλεπέ σε σχέση με το μονόπετο, το εν λόγω παλτό επιστρέφει δυναμικά φέτος στο προσκήνιο, «πρωταγωνιστώντας» στα catwalks των μεγαλύτερων οίκων μόδας.
Μπορείς να το φορέσεις είτε ανοιχτό (ιδανικά, σε συνδυασμό με ένα καλό κασκόλ) είτε κουμπωμένο, προκειμένου να αναδείξεις στο απόλυτο το πολύ ιδιαίτερο σχέδιο και χαρακτήρα του.

> Τα μόνα πλεκτά πουλόβερ που θα σε ζεστάνουν φέτος το χειμώνα

Kι άλλες επιλογές στην επόμενη σελίδα.

Κοντό vs μακρύ

Κοντό: Αν ανήκεις σε εκείνα τα αρσενικά που παρακολουθούν και σέβονται τις τελευταίες τάσεις της μόδας τότε προτίμησε ένα κομμάτι που είτε θα «τελειώνει» λίγο πιο κάτω από τη μέση, είτε θα έχει το λεγόμενο μήκος των ¾, το οποίο αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα trends της τρέχουσας σεζόν.

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα εν λόγω πανωφόρια «αγαπούν» ιδιαίτερα τα jeans, τα lounge pants, τα t-shirts και γενικότερα όλα εκείνα τα κομμάτια που ορίζουν μια smart casual εμφάνιση. Ως εκ τούτου, αν θέλεις να ντυθείς πιο «καλά» θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο μακρύ πανωφόρι.

> Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άντρες στο χειμωνιάτικο στυλ τους

Μακρύ: Ιδανικό για πιο «καλές» εμφανίσεις, για άντρες με ύψος πάνω από τον μέσο όρο και, παράλληλα -κι ελέω του μήκους του- ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις ζεστό το κορμί σου τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.

Tip: Αν επιλέξεις ένα σταυρωτό, μακρύ παλτό αλλά θέλεις να γλιτώσεις τη «βόλτα» μέχριτον ράφτη για τα πάντα απαραίτητα «συμμαζέματα», φρόντισε ώστε το κομμάτι αυτό να έρχεται «πακέτο» με τη δική του ζώνη. Χρησιμοποιώντας την, το παλτό που επέλεξες θα κάθεται καλύτερα στο κορμί σου.

> Τα πανωφόρια που θα σε κάνουν να μοιάζεις σαν να βγήκες από ταινία

Πώς και γιατί να το φορέσεις

Για να αναβαθμίσεις μια casual εμφάνιση: Όπως λέγαμε και πιο πριν, ένα καλό παλτό αποτελεί το εργαλείο εκείνο με το οποίο μπορείς να κάνεις το απαραίτητο upgrade ακόμη και στο πιο ταπεινό outfit. Ειδικά γι' αυτή τη δουλειά, λοιπόν, προτείνουμε ένα παλτό σε βαθύ μπλε ή, αν είσαι λίγο πιο τολμηρός, σε ψαροκόκαλο. Πάντα κοντό, εννοείται.

Σε συνδυασμό με ένα καλό κοστούμι: Μήπως χρειάζεσαι ένα καλό πανωφόρι για να το συνδυάσεις με την πανοπλία σου στη δουλειά; Για αρχή, ξέχνα το παρκά, το οποίο ενδείκνυται για πιο χαλαρές περιστάσεις. Έπειτα, αναζήτησε ένα κομμάτι σε κάποιο ουδέτερο χρώμα, το οποίο θα ταιριάζει αν όχι με όλες, τότε με τις περισσότερες από τις αποχρώσεις εκείνες που είθισται να έχει ένα κοστούμι που φοριέται εν ώρα εργασίας. Όπως, για παράδειγμα, το ανθρακί που διακρίνεται στην τελευταία φωτό.

Comments