Από όλα τα κρέατα που μπορούμε να επιλέξουμε για το καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι μας, το κουνέλι είναι ίσως η πιο ανταποδοτική επιλογή, αφού έχει ελάχιστο λίπος και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι
απαραίτητα για τον οργανισμό μας – όπως είναι τα ω3 λιπαρά οξέα. Συνήθως το συναντάμε στην εκδοχή της κατσαρόλας (στιφάδο), αλλά μπορεί να μαγειρευτεί υπέροχα και με πολλούς άλλους τρόπους. Εμείς σας προτείνουμε να το κάνετε στη γάστρα με πατάτες, ώστε να παραμείνει ζουμερό και να κρατήσει όλη την ουσία και τα θρεπτικά συστατικά του.
Τι χρειάζεστε
1 κουνέλι σε μερίδες
1½ κιλό πατάτες χοντροκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κρασί λευκό
2 φυλλαράκια δάφνης
2 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
Πιπέρια χρωματιστά φρεσκοτριμμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Προετοιμάζετε το κουνέλι απ’ το βράδυ. Το βάζετε σε νερό με ξύδι για 1 ώρα, ώστε να μετριαστεί η ιδιαίτερη μυρωδιά του κουνελιού. Κατόπιν, ξεπλένετε καλά και το τοποθετείτε μέσα στη γάστρα.
Βήμα 2ο
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, τα χρωματιστά πιπέρια και το κρασί και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε το κουνέλι με τη μαρινάδα και ανακατεύετε με τα χέρια να πάει παντού. Σκεπάζετε τη γάστρα και αφήνετε το κρέας στο ψυγείο μέχρι την επομένη.
Βήμα 3ο
Στραγγίζετε το κουνέλι και κρατάτε τη μαρινάδα στην άκρη. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κομμάτια του κουνελιού, ίσα ίσα να θωρακιστούν εξωτερικά.
Βήμα 4ο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 5ο
Στη γάστρα, ρίχνετε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών, το αλατοπίπερο και τη μαρινάδα. Από πάνω βάζετε το κουνέλι και σκεπάζετε.
Βήμα 6ο
Ψήνετε στο φούρνο για 2 με 2 ½ ώρες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Ανοίγετε το καπάκι και αφήνετε το φαγητό στο φούρνο για ακόμη 15 λεπτά να ροδίσει.
Σερβίρετε και απολαμβάνετε. Καλή επιτυχία!
απαραίτητα για τον οργανισμό μας – όπως είναι τα ω3 λιπαρά οξέα. Συνήθως το συναντάμε στην εκδοχή της κατσαρόλας (στιφάδο), αλλά μπορεί να μαγειρευτεί υπέροχα και με πολλούς άλλους τρόπους. Εμείς σας προτείνουμε να το κάνετε στη γάστρα με πατάτες, ώστε να παραμείνει ζουμερό και να κρατήσει όλη την ουσία και τα θρεπτικά συστατικά του.
Τι χρειάζεστε
1 κουνέλι σε μερίδες
1½ κιλό πατάτες χοντροκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κρασί λευκό
2 φυλλαράκια δάφνης
2 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
Πιπέρια χρωματιστά φρεσκοτριμμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Προετοιμάζετε το κουνέλι απ’ το βράδυ. Το βάζετε σε νερό με ξύδι για 1 ώρα, ώστε να μετριαστεί η ιδιαίτερη μυρωδιά του κουνελιού. Κατόπιν, ξεπλένετε καλά και το τοποθετείτε μέσα στη γάστρα.
Βήμα 2ο
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, τα χρωματιστά πιπέρια και το κρασί και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε το κουνέλι με τη μαρινάδα και ανακατεύετε με τα χέρια να πάει παντού. Σκεπάζετε τη γάστρα και αφήνετε το κρέας στο ψυγείο μέχρι την επομένη.
Βήμα 3ο
Στραγγίζετε το κουνέλι και κρατάτε τη μαρινάδα στην άκρη. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κομμάτια του κουνελιού, ίσα ίσα να θωρακιστούν εξωτερικά.
Βήμα 4ο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 5ο
Στη γάστρα, ρίχνετε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών, το αλατοπίπερο και τη μαρινάδα. Από πάνω βάζετε το κουνέλι και σκεπάζετε.
Βήμα 6ο
Ψήνετε στο φούρνο για 2 με 2 ½ ώρες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Ανοίγετε το καπάκι και αφήνετε το φαγητό στο φούρνο για ακόμη 15 λεπτά να ροδίσει.
Σερβίρετε και απολαμβάνετε. Καλή επιτυχία!
Comments