Πώς πίνει τον καφέ η κάθε χώρα

Πώς πίνει τον καφέ η κάθε χώρα
Με τόσο ιδιαίτερες γεύσεις και χαρμάνια, ο καφές σε κάθε χώρα πίνεται διαφορετικά και αποτελεί ξεχωριστή τελετουργία. Ας δούμε τις χώρες που ξεχωρίζουν για την φιλοσοφία του καφέ τους.
Ινδονησία: Kopi luwak ή καφές civet
Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμου, ο καφές civet, παρασκευάζεται από κόκκους που έχουν περάσει από το έντερο της άγριας γάτας civet της Ινδονησίας.

Τουρκία: Turk kahvesi
Σύμφωνα με ένα τούρκικο ρητό, "ο καφές πρέπει να είναι μαύρος σαν την κόλαση, δυνατός σαν τον θάνατο και γλυκός σαν την αγάπη". Αλέθεται με κάρδαμο, ψήνεται σε χάλκινο μπρίκι, όπως ακριβώς ο ελληνικός, και συνοδεύεται με λουκούμι μετά το φαγητό.
Γαλλία: Cafe au lait
Η μέρα στη Γαλλία ξεκινά με ένα μεγάλο φλιτζάνι ζεστού cafe au lait. Πρόκεται για μια μεγάλη κούπα σερβιρισμένου καφέ με ζεστό γάλα, η οποία είναι τόσο μεγάλη που χωράει να βουτήξει κανείς μέσα μέχρι και το κρουασάν.

Σαουδική Αραβία: Kahwa
Ο αραβικός καφές είναι αρωματισμένος με κάρδαμο και τον σερβίρουν με ξηρούς καρπούς.

Ιταλία: Espresso
Ο ιταλικός εσπρέσο συνήθως σερβίρεται με λεμόνι, το οποίο το προθέτουν για να ενισχύσουν τη γεύση του. Σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια και οι Ιταλοί συνηθίζουν να το πίνουν όρθιοι και στα γρήγορα.

Κούβα: Καφές cubano
Πρόκειται για πολύ δυνατό καφέ, ο οποίος πίνεται χωρίς γάλα. Σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι και τον απολαμβάνουν πίνοντας τον με παρέα.

Ιρλανδία: Irish coffee
Δυνατός καφές με μερικές σταγόνες ουίσκι, αναμεμειγμένος με ζάχαρη και κρέμα.

Μεξικό: Cafe de olla
Οι λάτρεις της κανέλας θα λατρέψουν αυτόν τον αρκετά πικάντικο μεξικάνικο καφέ. Σερβίρεται σε πήλινο δοχείο με ξυλάκια κανέλας.

Αιθιοπία: Buna
Η τελετουργία του καφέ περιλαμβάνει το καβούρδισμα των κόκκων σε ένα δοχείο, το άλεσμα τους σε ξύλινο γουδί και το τελικό ψήσιμο σε ειδικό δοχείο με σφαιρική βάση που λέγεται jebena. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες, ενώ ο καφές σερβίρεται με αλάτι και βούτυρο, αντί για ζάχαρη και γάλα

Ισπανία: Cortado
Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη cortar που στα ισπανικά σημαίνει κομμένο στη μέση. Πρόκειται για συνδυασμό εσπρέσο με ίση ποσότητα συμπυκνωμένου γάλακτος. Επειδή σκοπός είναι να κρατηθούν τα δύο υγρά αυτόνομα, ο καφές χύνεται στο ποτήρι πολύ αργά.

Ελλάδα: Φραπέ
Καφές σε μορφή πούδρας, ο οποίος ονομάζεται και στιγμιαίος καφές, ανακατεύεται με συμπυκωμένο γάλο, ζάχαρη και κρύο νερό για να δώσει τον γνωστό σε όλους φραπέ.


Μαρόκο: καφές μπαχαρικών
Αυτό το ισχυρό χαρμάνι καφέ αποτελείται από μείγμα σουσαμιού, μαύρου πιπεριού και μοσχοκάρυδου μαζί με κόκκους καφέ


Αυστραλία: Flat white
Αναπτύχθηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία την δεκαετία του 80. Αν και θυμίζει λίγο τον καπουτσίνο, περιλαμβάνει διπλή δόση εσπρέσο με λίγο αφρόγαλα από πάνω.

Αυστρία: Melange
Το πιο δημοφιλές ρόφημα στην Αυστρία δεν είναι η σοκολάτα βιενουά, αλλά ο καφές melange. Περιλαμβάνει εσπρέσο και σαντιγί διαφοροποιώντας τον από τον κλασικό καπουτσίνο.

Comments