Στρούντελ με μήλα

Το μυστικό του στρούντελβρίσκεται στο φύλλο. Πολύ λεπτό και ελαστικό, λέγεται ότι αφού το ζύμωναν με πολλή υπομονή και δεξιότητα, έπρεπε να το κάνουν τόσο λεπτό, σχεδόν διάφανο, ξεχειλώνοντας το με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει την επιφάνεια του τραπεζιού και να μπορεί κανείς να διαβάσει εφημερίδα κάτω από αυτό!ΥλικάΓια το φύλλο450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις70γρ. ελαιόλαδο180ml νερό ή χυμό μήλου1 κουτ. γλυκού αλάτι1 κουτ. σούπας ζάχαρηΓια τη γέμιση5 μήλα καθαρισμένα από φλούδες και κουκούτσια90γρ. ζάχαρη90γρ. καρύδια χοντροαλεσμένα50γρ. σταφίδες μαύρες, μουσκεμένες σε 2 κουτ. σούπας ρούμι1 κουτ. σούπας κανέλα60γρ. βούτυρο λιωμένο60γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμέναΔιαδικασία



Κοσκινίζετε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πάρετε μια μαλακή και λεία ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Για τη γέμιση: Κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα ρίχνετε σε μπολ. Τα περιχύνετε αν θέλετε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και προσθέτετε τα καρύδια, την κανέλα, τις μουλιασμένες σταφίδες μαζί με το ρούμι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε και αυτό στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα παίρνετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο 35x25εκ.. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC και βουτυρώνετε την επιφάνεια του φύλλου με το λιωμένο βούτυρο και την πασπαλίζετε με τα αλεσμένα αμύγδαλα, για να μη νοτίσει το φύλλο από την υγρασία της γέμισης.

Τοποθετείτε τη γέμιση στη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου αφήνοντας στις άκρες ένα κενό 3-4εκ. και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, φροντίζοντας η γέμιση να είναι καλά καλυμμένη. Μεταφέρετε το ρολό προσεκτικά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτα. Κατόπιν, αλείφετε το ρολό με μπόλικο βούτυρο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180-190οC για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Μόλις ψηθεί το στρούντελ, το βγάζετε από το φούρνο και το αλείφετε ξανά με βούτυρο. Το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε σε φέτες. Μπορείτε να σερβίρετε το στρούντελ και χλιαρό μαζί με παγωτό, σαντιγί ή crème Anglaise.
https://www.msn.com/el-gr

Comments