Οι λάθος τρόποι να πεις χωρίζουμε

Στο τέλος μιας σχέσης σημασία δεν έχει μόνο το «γιατί» αλλά και το «πώς».



Ο χωρισμός είναι από μόνος του κάτι δύσκολο. Χρειάζεται γερό στομάχι, σιδερένια θέληση και ωριμότητα. Και κάποιες φορές, οι άντρες δεν έχουν κανένα από αυτά τα τρία. Για την ακρίβεια χωρίζουν τόσο απαράδεκτα, που κάποιος θα 'πρεπε να τους «ρίξει» μέχρι και πρόστιμο. Κάποιοι μάλιστα, αν ήταν δυνατόν, θα χώριζαν δι' αντιπροσώπου.

Όπως το φλερτ (αρχή) και η σχέση (μέση) έτσι και ο χωρισμός (τέλος) έχει άγραφους κανόνες. Υπάρχει μια τιμή, ένα κούτελο, μια ντομπροσύνη βρε αδερφέ.

Δεν γνωρίζουμε πως τελείωνες τις σχέσεις σου στο παρελθόν, αλλά από μια ηλικία και μετά (15) καλείσαι να κρατήσεις σαφείς αποστάσεις από τις 8 παρακάτω λανθασμένους, θλιβερούς και αδικαιολόγητους τρόπους χωρισμού. Όπως ο διάολος το λιβάνι, σα να λέμε.

Ενώ είσαι πιωμένος

Ίσως η αρχική σου σκέψη, ήταν να πιεις ένα-δυό ποτηράκια για να χαλαρώσεις. Άλλωστε μια τέτοια κουβέντα είναι πιθανό να έχει εντάσεις. Οπότε γιατί όχι μερικά ποτά ώστε να πέσουν οι τόνοι; Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν σταμάτησες εκεί. Τα δύο ποτά έγιναν τέσσερα και τώρα έχεις καταλήξει να τη χωρίζεις μπερδεύοντας τις λέξεις σου, χαζογελώντας και μασουλώντας τα πατατάκια barbeque που σου έφεραν για συνοδευτικό. Συγχαρητήρια. Μόλις επέλεξες έναν από τους πιο άθλιους τρόπους για να τη χωρίσεις. Γιατί η αλήθεια είναι πως είσαι «χάλια» από το ποτό. Και όχι μόνο δυσκολεύεται να σε παρακολουθήσει, αλλά της αφήνεις και την πιο απογοητευτική τελευταία εντύπωση που θα μπορούσε να κρατήσει από σένα.

Με δακρύβρεχτες ατάκες

Είναι ένα συνονθύλευμα από όλες εκείνες τις βλακείες που συζητάμε στις παρέες μας για χαβαλέ...και που φτάνει κάποια στιγμή όπου γίνονται πραγματικότητα. Ατάκες όπως «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω» ή «σου αξίζει κάτι καλύτερο από μένα» είναι για γέλια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις από τη στιγμή του χωρισμού και μετά, είναι να φύγεις. Η κατάσταση δεν αλλάζει με κουβέντες παρηγοριάς, αλλά ούτε και με ατάκες τέτοιου τύπου που δείχνουν ασέβεια. Απλά κάνε πίσω. Άφησε τη μόνη της και παράτα τις γελοίες σκέψεις ότι μπορεί να είστε φίλοι. Κάποιες φορές, δεν χρειάζεται να πεις πολλά. Μόνο την ουσία.


Από απόσταση

Στη προκειμένη περίπτωση, η τεχνολογία όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα. Πριν περίπου 10 χρόνια, ο ανώριμος κόσμος είχε την τάση να χωρίζει μέσω μηνυμάτων από κινητό. Τώρα τα πράγματα έχουν «εξελιχθεί». Κάποιοι χωρίζουν με emails, άλλοι από το Facebook, ενώ υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που χρησιμοποιεί και apps, όπως το What's App και το Viber. Η απάντηση για τη χρήση όλων των προαναφερθέντων είναι η ίδια: μακριά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανεύθυνο από το να χωρίζεις από τέτοιου είδους απόσταση. Και αν πράγματι έχεις εκτιμήσει όλα όσα πέρασες μαζί της και απλά διαλέγεις να τραβήξεις τον δρόμο σου, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να την αντιμετωπίσεις από κοντά. Σαν ένας ώριμος και αποφασιστικός άντρας, που ξέρει τι θέλει αλλά και τι δεν θέλει. Να θυμάται τουλάχιστον πως ήσουν τζέντλεμαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα.

Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ραντεβού

Δεν είναι μόνο άδικο. Είναι και χαζό σαν τακτική. Έχεις δηλαδή κανονίσει να δεις τον άνθρωπο σου για φαγητό ή ποτό και ξαφνικά του πετάς την ατάκα ότι θέλεις να χωρίσεις. Χωρίς προειδοποίηση, χωρίς μια αναφορά, χωρίς οτιδήποτε. Μην κάνεις το λάθος να τυλίξεις το περιεχόμενο της συζήτησης σε ένα εντυπωσιακό κουτί. Πες της απλά ότι πρέπει να βρεθείτε για να συζητήσετε τη σχέση σας. Πως ό,τι έχεις να της πεις, θα της το πεις από κοντά γιατί -απλούστατα- αυτό είναι το σωστό. Τι περιμένεις ακριβώς; Να βγείτε, να τη χωρίσεις και να συνεχίσετε το γεύμα σας; Μήπως θες να σου πληρώσει και το λογαριασμό;

Μετά από ένα σοβαρό επόμενο βήμα

Της ζήτησες να μετακομίσει σπίτι σου. Της πρότεινες να πάρετε μέχρι και σκύλο. Τη ρωτήσες την άποψή της μέχρι και για το επόμενο αυτοκίνητο που θα πάρεις. Την έχεις βάλει στη ζωή σου 100

% και ξαφνικά τη χωρίζεις. Δεν λέμε φυσικά πως δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις και πόσο μάλλον αν φτάσεις στο σημείο να μην θέλεις να τη βλέπεις. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι το εξής: γιατί αποφασίζεις να κάνεις δραστικές αλλαγές στη ζωή σου -με εκείνη στο πλευρό σου- όταν νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά μεταξύ σας; Όταν κάτι δεν σου «κάθεται» καλά στη σχέση σας και πιάνεις τον εαυτό σου να μην επιθυμεί να το προσπαθήσει, για ποιο λόγο να προτείνεις σε έναν άνθρωπο να μοιραστεί την ίδια στέγη με σένα; Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να τελειώνουν το συντομότερο. Φταίει εκείνη μετά να σε περάσει από «κόσκινο»;

Σε πολυσύχναστα μέρη

Ειδικά αν γνωρίζεις πως η (πρώην) σχέση σου είναι εξωστρεφής -αναμένεις δηλαδή κλάματα και υστερίες- δεν υπάρχει κανένας λόγος να χωρίσετε σε μέρη όπου γίνεται πανικός. Βασικά σε κάθε περίπτωση, απέφυγε τα πολυσύχναστα μέρη. Ο χωρισμός, τις περισσότερες φορές, δεν είναι απλά μια δήλωση με ώρα λήξης. Θέλει συζήτηση, κατανόηση και ηρεμία. Και ένα πλήθος ανθρώπων τριγύρω σας που σας καταπιέζουν με την παρουσία τους, δεν είναι και το καλύτερο σκηνικό. Άσε που κι εκείνη δεν θα το εκτιμήσει καθόλου.

Ενώ την έχεις ήδη κερατώσει

Είναι η κλασική «καραμέλα» που συνηθίζει να λέει ο κόσμος: «Δεν πειράζει από τη στιγμή που αύριο θα χωρίσω». Θέλεις να γκομενίσεις; Χώρισε. Θέλεις να βρεις μερικές στιγμές παρηγοριάς σε κάποια πρώην σου; Χώρισε. Θέλεις να κάνεις ό,τι πιο πρόστυχο, τρελό και άτιμο υπάρχει στη γη, αλλά όχι σε αυτή τη γυναίκα; Χώρισε. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε πρώτα να χωρίσεις. Αλλιώς δεν είσαι τίποτα καλύτερο από τους «άντρες-γουρούνια» τους οποίους καταδικάζει. Το ζητούμενο, είναι να είσαι σωστός μέχρι το τέλος. Όχι μόνο όποτε σε συμφέρει.

Με το να εξαφανιστείς

Το είπες και το έκανες. Δεν σηκώνεις κινητά, δεν απαντάς σε μηνύματα και την έκανες block από το Facebook. Ούτε την πόρτα δεν της άνοιξες όταν σου χτύπησε το κουδούνι. Ναι, μετά από όλα αυτά έχει πάρει σίγουρα το μήνυμα. Για την ακρίβεια δύο μηνύματα: ότι την χώρισες και ότι είσαι καραγκιόζης. Το να εξαφανιστείς δεν είναι ώριμο, δεν είναι cool, δεν είναι αντρίκιο. Είναι η οδός του δειλού. Θα είσαι για πάντα στα μάτια της, ο τύπος που φοβήθηκε να την αντιμετωπίσει. Και όπως θα λένε και σίγουρα στο χωριό σου, καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.www.msn.com




Comments