Λουκουμάδες, που μυρίζουν πορτοκάλι, είναι ολοστρόγγυλοι και συνοδεύουν με τη μελένια γλύκα τους τις μέρες της Αποκριάς.
1½ φλιτζάνι γιαούρτι
5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 αβγά
½ φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι μέλι
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα
καρύδια αλεσμένα ή σουσάμι καβουρδισμένο
κανέλα
Υλικά
Διαδικασία
Βάζετε το γιαούρτι σε βαθύ μπολ και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με αβγοδάρτη. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λάδι και τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τον αβγοδάρτη, μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή σφιχτό χυλό. Τον αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο. Παίρνετε χυλό με το αριστερό χέρι, τον σφίγγετε στη χούφτα, ώστε να βγει μικρή ποσότητα ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και στον δείκτη και με ένα κουταλάκι βουτηγμένο σε νερό κόβετε τον χυλό και τον ρίχνετε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνετε το ίδιο βουτώντας πάντα το κουταλάκι σε νερό ώστε να γλιστρά ο χυλός. Τηγανίζετε τους λουκουμάδες λίγους κάθε φορά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για 5-6 λεπτά και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε και περιχύνετε τους λουκουμάδες.
Σερβίρετε τους λουκουμάδες πασπαλισμένους με λίγη κανέλα και αλεσμένη καρυδόψιχα ή σουσάμι. Οι λουκουμάδες αυτοί, τρώγονται και κρύοι αλλά η αποθέωση είναι καυτοί μαζί με παγωτό βανίλια ή μαστίχα!
Comments