Ημικρανίες: Οι ένοχες διατροφικές συνήθειες

H ημικρανία είναι η συχνότερη νευρολογική νόσος που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του.



Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις έως και τρεις ημέρες.

Στις βασικές αιτίες πρόκλησης ημικρανίας περιλαμβάνονται οι ορμόνες, τα γονίδια, το στρες, η κούραση, ο κακός ύπνος, οι περιβαλλοντικές συνθήκες (αλλαγές καιρού, υψόμετρο, κακός εξαερισμός χώρου, κακός φωτισμός, δυσάρεστες οσμές) και φυσικά η κακή διατροφή.
Έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται κατά ένα ποσοστό για την εκδήλωση ημικρανίας.

Δείτε στις εικόνες συνήθειες που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και τροφές και συστατικά που μπορεί να «πυροδοτήσουν» ή να επιδεινώσουν την ημικρανία.
ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΦΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΠΕΠΤΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ, ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ: ΤΟΣΟ Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΩΡΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ Ή ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ. ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΧΝΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΩΡΕΣ

ΑΛΚΟΟΛ: ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ, ΕΝΩ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΗ.

ΚΑΦΕΪΝΗ: ΤΟΣΟ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΣΥΣΤΑΛΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΟΠΩΣ Η ΘΕΟΒΡΩΜΙΝΗ, Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ: ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΗΠΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ. Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΩΡΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.

ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤΑ: H ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ.

ΤΥΡΙ: ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΤΥΡΙΑ, Π.Χ. ΤΣΕΝΤΑΡ, ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ, ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ, ΡΟΚΦΟΡ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΚΑΣΕΡΙ, ΠΡΟΒΟΛΟΝΕ, ΜΠΡΙ, ΚΑΜΑΜΠΕΡ, ΕΜΕΝΤΑΛ, ΓΚΟΥΝΤΑ, ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΥΡΑΜΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΥΡΑΜΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ, ΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ, ΟΠΩΣ Η ΜΠΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥΡΣΙ.

ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟ ΜΟΝΟΝΑΤΡΙΟ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟ ΓΕΥΣΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΕΝΩ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΓΙΑΣ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ, ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ.

ΝΙΤΡΩΔΗ ΑΛΑΤΑ: ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ.

Comments