Ο βασιλιάς της ζούγκλας: 15 πράγματα που δεν ξέρατε για τα λιοντάρια

15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ
Το λιοντάρι (Πάνθηρ ο λέων), το οποίο είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα αιλουροειδή κι ανήκει στο γένος Panthera και στην οικογένεια των αιλουροειδών, κατέχει σημαντική θέση στην κουλτούρα διαφόρων λαών. Κάντε κλικ και μάθετε περισσότερα για τον βασιλιά της ζούγκλας.


Το λιοντάρι είναι το δεύτερο σε μέγεθος αιλουροειδές μετά την τίγρη. Τα αρσενικά ζυγίζουν πάνω από 250 κιλά.

Σε σύγκριση με άλλα αιλουροειδή, τα λιοντάρια είναι πιο κοινωνικά και ζουν σε αγέλες. Μια αγέλη αποτελείται συνήθως από θηλυκά με συγγενική σχέση, τα μικρά τους και ένα μικρό αριθμό αρσενικών. Η ομάδα των αρσενικών λιονταριών ονομάζεται και συνασπισμός.

Όταν ένα αρσενικό αναλαμβάνει μια αγέλη συνήθως σκοτώνει τα μικρά. Στη συνέχεια θα ζευγαρώσει με τις λέαινες.

Ο βρυχηθμός ενός λιονταριού είναι ο πιο δυνατός από όλων των άλλων αιλουροειδών. Ένα ενήλικο λιοντάρι μπορεί να ακουστεί μέχρι και 8 χλμ. μακριά και συχνά βρυχάται για να κοινοποιήσει τη θέση της αγέλης του στις άλλες αγέλες.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αιλουροειδή, το αρσενικό λιοντάρι διαφέρει έντονα εμφανισιακά από το θηλυκό. Τα αρσενικά έχουν μεγάλη χαίτη ενώ τα θηλυκά όχι.

Επειδή τα λιοντάρια διαθέτουν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες, φροντίζουν να μην σπαταλούν την ενέργειά και τη δύναμή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ξεκουράζονται ή κοιμούνται για 16 με 20 ώρες την ημέρα. Εξοπλισμένα με δυνατά νύχια και άριστη όραση κυνηγούν από το σούρουπο μέχρι την αυγή.

Οι λέαινες είναι κυρίως εκείνες που κυνηγούν. Δρουν σε ομάδες και καταστρώνουν στρατηγικές για να πιάσουν τα μεγαλύτερα θηράματα. Τα λιοντάρια περιφρουρούν την περιοχή και προστατεύουν την αγέλη

Το λιοντάρι διαθέτει τέσσερεις κοπτήρες για να τεμαχίζει τη λεία του σε μικρά κομμάτια, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το θήραμα. Δεν μασά, ωστόσο, την τροφή του αλλά την καταπίνει αμέσως!

Τα θηλυκά έχουν οίστρο αρκετές φορές τον χρόνο. Καθώς δεν έχουν συγκεκριμένη περίοδο ζευγαρώματος, συγχρονίζονται έτσι ώστε να γεννούν την ίδια περίοδο για να μπορούν να μοιράζονται τα οικογενειακά βάρη. Γεννούν ένα έως τέσσερα μικρά τα οποία θηλάζουν από όλες τις λέαινες που έχουν γάλα.

Μια λέαινα χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 κιλά κρέας την ημέρα για να επιβιώσει. Το αρσενικό χρειάζεται πάνω από 7 κιλά.

Το λιοντάρι ζει από 12 έως 16 χρόνια στο φυσικό του περιβάλλον. Σε αιχμαλωσία το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 25 χρόνια.

Για μικρές αποστάσεις, το λιοντάρι μπορεί να τρέξει με ταχύτητα που φθάνει τα 80 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του WWF μπορεί να πηδήξει μέχρι και 11 μέτρα.

Όταν υπάρχει διαθέσιμο νερό, τα περισσότερα λιοντάρια πίνουν κάθε μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να μείνουν χωρίς νερό για τέσσερεις με πέντε ημέρες. Στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασία τα λιοντάρια αναπληρώνουν την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται από το περιεχόμενο του στομαχιού των θηραμάτων τους.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής, το αφρικανικό λιοντάρι κινδυνεύει να εξαφανιστεί κυρίως λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους και της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Ο σημερινός πληθυσμός σήμερα ανέρχεται στα 30.000 με 100.000 ζώα.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
★  ★ ° ☾ ☆ ¸. ¸  ★  :.  . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. * ● ¸ .    ° ☾ °  ¸. ● ¸ .  ★ ° :.  . • °   .  * :. .* ● ¸     ° ☾ °☆  . * ¸.   ★ ★ ° . .    . ☾ °☆  . * ● ¸ .° ☾ ★ °● ¸ .   ★ ° :.  . • ○ ° ★  .  * .° ☾ ☆ ¸. ¸  ★    . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. *★  ★ ° ☾ ☆ ¸. ¸  ★  :.  . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. * ● ¸ .    ° ☾ °  ¸. ● ¸ .  ★ ° :.  . • °   .  * :. .* ● ¸     ° ☾ °☆  . * ¸.   ★ ★ ° . .    . ☾ °☆  . * ● ¸ .° ☾ ★ °● ¸ .   ★ ° :.  . • ○ ° ★  .  * .° ☾ ☆ ¸. ¸  ★    . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. *. * ● ¸ .° ☾ ★ °● ¸. •★  ★ ° ☾ ☆ ¸. ¸  ★  :.  . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. * ● ¸ .    ° ☾ °  ¸. ● ¸ .  ★ ° :.  . • °   .  * :. .* ● ¸     ° ☾ °☆  . * ¸.   ★ ★ ° . .    . ☾ °☆  . * ● ¸ .° ☾ ★ °●