Λέξεις και φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά

Σας παρουσιάζουμε μερικά εταιρικά κλισέ που κάποιες φορές μπορεί να εκνευρίζουν τους συναδέλφους σας. Εάν μπορείτε προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ'
Το να ρίχνετε το φταίξιμο σε άλλους απαγορεύεται δια ροπάλου. Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε όλα τα στοιχεία με επαγγελματικό τρόπο κι αφήστε τον προϊστάμενό σας να αποφασίσει.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ' Η 'ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΟ'
Το να αποφεύγετε τις ευθύνες σας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να τρελάνετε τους συναδέλφους σας. Αντί γι' αυτό, προσπαθήστε να εξηγήσετε λογικά για ποιο λόγο δεν ήταν δυνατό να αναλάβετε τη συγκεκριμένη δουλειά.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ'
Εκτός εάν θέλετε να φανείτε εντελώς ανώριμοι, μην χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση. Εάν αισθάνεστε ότι αδικείστε εκθέστε τις απόψεις σας με ευγενικό αλλά σταθερό τρόπο.
ΝΟΜΙΖΩ…'
Αυτή φράση σας κάνει να μην φαίνεστε σίγουροι γι' αυτό που θέλετε να προτείνετε. Εάν αισθάνεστε ότι η ιδέα σας είναι θετική, μην διστάζετε να την παρουσιάσετε με επαγγελματικό τρόπο. Το "Ξέρω..." ή "Πιστεύω..." είναι καλύτερες επιλογές.
'ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ'
Παρόλο που αυτή η φράση μοιάζει αθώα, μπορεί να κάνει τους συναδέλφους σας να πιστέψουν ότι αυτό που κάνετε είναι λίγο "πρόβλημα" αν και τυχαίνει να είναι η δουλειά σας. Καλύτερα να λέτε "είναι ευχαρίστησή μου", ή "βεβαίως και θα το αναλάβω" ή ένα απλό "βεβαίως".
ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ'
Όταν σας αναθέτουν μια δουλειά το "θα προσπαθήσω" δεν υπάρχει. Όπως θα έλεγε και ο Jedi master Yoda: "Κάντο ή μην το κάνεις, δεν υπάρχει θα προσπαθήσω'. Σας κάνει να φαίνεστε αβέβαιοι. Σε περίπτωση που σας φαίνεται περίπλοκο ή δεν σας επαρκεί ο χρόνος, συζητήστε το και εξηγείστε γιατί το βλέπετε έτσι.
ΑΠΛΩΣ...'
Χρησιμοποιώντας το "απλώς" σε προτάσεις όπως “μπορείς να βγάλεις απλώς μερικές φωτοτυπίες από αυτό;" σας κάνει να φαίνεσθε ότι αμφιβάλλετε και κάποιες φορές να μοιάζετε αγενείς. Αντί για αυτό πείτε "σε παρακαλώ".
ΣΥΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ…'
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ζητάτε συγνώμη για κάτι που θέλετε να πείτε, ειδικά εάν πιστεύετε ότι αξίζει να το πείτε. Εκτός φυσικά κι εάν διακόπτετε κάποιον. Απλώς πείτε αυτό που θέλετε να πείτε.
'ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ;'
Η ερώτηση αυτή δεν σας κολακεύει και δίνει την εντύπωση ότι πιστεύετε ότι δεν είστε σαφής. Το "Πείτε μου εάν έχετε ερωτήσεις" ή το "Τι νομίζετε;" είναι καλύτερες επιλογές.
ΞΕΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΑ'
Καιρός είναι να πάψετε να το λέτε αυτό, είναι εκνευριστικό. Το "Σκεφτείτε διαφορετικά" ή "Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας" είναι πιο απλά.
ΕΥΚΟΛΑΚΙ'
Αυτού του είδους οι λέξεις δεν ταιριάζουν σε επαγγελματικό περιβάλλον. Εάν θέλετε να πείτε ότι κάτι είναι σχετικά εύκολο και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη απλώς πείτε το.
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ'
Κι εδώ υπάρχει μια υποβόσκουσα επιθετικότητα. Μπορείτε να πείτε "Τελικώς" ή κάτι ανάλογο.
'ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΠΕΔΟ'
Αυτό ακούγεται σαν κακή μετάφραση. Μπορείτε να είστε πιο σαφής και να πείτε για παράδειγμα: 'πρέπει να αυξήσουμε τα κέρδη το επόμενο τρίμηνο".
'ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ'
Δεν υπάρχει λόγος να το πείτε αυτό. Εάν διαφωνείτε πείτε τα επιχειρήματα σας και υποστηρίξτε τη θέση σας. Εάν πιστεύετε ότι είναι κατι που πρέπει να το κάνετε απλώς κρατήστε την άποψή σας για εσάς.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ'
Αυτό ακούγεται λίγο σαν «δεν το κάνω, μην με ενοχλείς, λες ανοησίες» αφού με δύο λέξεις απορρίψατε την πρόταση κάποιου συναδέλφου. Επίσης ακούγεται σαν «δεν μπορώ να κάνω τίποτα".
ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ'
Συνήθως το χρησιμοποιούμε όταν δεν αισθανόμαστε άνετα με τη χρονική στιγμή που επιλέξαμε να κάνουμε την ερώτηση. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε την κατάλληλη ευκαιρία και να ρωτήσουμε ευθέως και με σιγουριά.
ΑΝΑΣΥΝΤΑΧΘΕΙΤΕ'
Δεν είμαστε στο στρατό. Μπορείτε να πείτε "ας ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή". Είναι πολύ πιο εύκολο.

Comments