To Piercing αυτιών και μύτης προκαλεί καρκίνο

"Οἱ Χριστιανοί δέν πρέπει νά καλλωπίζονται, νά φοροῦν ἁρώματα, νά χρησιμοποιοῡν φτιασίδια καί νά βλέπουν περίεργα. Όπως τραβάμε τα μουλάρια από τον χαλκά στο Άγιο Όρος, έτσι κι εμάς μας τραβάει ο διάολος από τη μύτη", ισχυρίζεται σε ομιλία του ο Ιερομόναχος π. Σάββας Αγιορείτης της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας.

"Ο διάβολος θα μας βάλει στο τέλος και να αυτοκτονούμε και θα το θεωρούμε και καλό. Θα είσαι "in" αν αυτοκτονείς. Και αυτές οι τρύπες που κάνουν στη γλώσσα και στα αυτιά και στον αφαλό προκαλούν καρκίνο. Αυτό το ήξερα από την ιατρική γιατί υπάρχει χρόνιος ερεθισμός. Όταν υπάρχει χρόνιος ερεθισμός από ένα ξένο σώμα που τρύβεται με τους βλεννογόνους και το δέρμα είναι πολύ πιθανό να κάνει καρκίνο. Βλέπετε πώς προσπαθεί να μας σκοτώσει ο διάβολος με χίλιους δυο τρόπους. Οι μάγοι κάνουν αυτά τα πράγματα και τα τατουάζ για να προσελκύσουν τα πονηρά πνεύματα", δηλώνει ο ίδιος ως "πτυχιούχος οδοντίατρος και πτυχιούχος θεολόγος", όπως αναφέρει το βιογραφικό του.

To Piercing

Προφανώς και οι παραπάνω απόψεις, κρίνονται ως μεμονωμένες και δεν εκφράζουν το σύνολο της Εκκλησίας, καθώς πολλοί ιερείς κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς τους πιστούς για να πηγαίνουν στη λειτουργία, ακριβώς όπως είναι.

Από εκεί και πέρα, πράγματι από το piercing μπορούν να προκύψουν αλλεργικές αντιδράσεις, στοματικές επιπλοκές αν δεν έχει γίνει καθαρισμός, λοίμωξη του δέρματος αν δεν έχει αποστειρωθεί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για να γίνει το τρύπημα, καθώς και ασθένειες του αίματος από την ίδια ακριβώς αιτία. Στις επιπλοκές συντελεί σε κάθε περίπτωση και η κακή υγιεινή. Τα συμπτώματα αυτά είναι ιατρικά και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με έργα μαγείας και δεν επαφίενται της θρησκείας.

Για να αναπτυχθεί δε καρκίνος από τρύπημα στη γλώσσα, πρέπει να υπάρχει χρόνια φλεγμονή και να εμφανιστούν προκαρκινικά έλκη. Οι πιθανότητες για καρκίνο είναι σπάνιες, ενώ τα προ-συμπτώματα είναι παραπάνω από εμφανή και χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης-αντιμετώπισης.
Με λίγα λόγια, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του ανθρώπου που θα μας κάνει το τρύπημα και σωστή υγιεινή-ενημέρωση για να αποφευχθούν όσα αναφέραμε παραπάνω. Ο πανικός και οι γενικεύσεις, δεν ωφελούν κανέναν παρά μόνο τον σκοταδισμό και τις δαιμονοποιήσεις.

"Η αλλεργία στα μεταλλικά σκουλαρίκια και γενικά στα κοσμήματα οφείλεται συνήθως στο νικέλιο, που προκαλεί αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα, οπότε ο χρυσός κανόνας είναι να γίνει αποφυγή της άμεσης επαφής του κοσμήματος με το δέρμα. Ο μόνος τρόπος λοιπόν να μην προκαλούνται δερματικές βλάβες είναι να μην τα φοράτε, και αυτή είναι η σωστότερη συμπεριφορά.

Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά καλύμματα που κυκλοφορούν ώστε να καλύπτεται το μέταλλο και να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας. Πρόκειται για καλύμματα από διάφορα υλικά (βινύλιο, πλαστικό, λάτεξ, νάιλον κλπ) τα οποία επικαλύπτουν πλήρως όλο το μεταλλικό μέρος του κοσμήματος που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε τέτοια καλύμματα, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την χρήση των παραπάνω κοσμημάτων. Η συμβουλή είναι ό,τι και να δοκιμάσετε, να το δοκιμάσετε σε υγιές δέρμα χωρίς βλάβες και να έχετε υπόψιν σας ότι και τα παραπάνω υλικά μπορεί να περιέχουν νικέλιο ή από μόνα τους να δημιουργήσουν αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα".

Ενώ για τα τατουάζ παρατηρεί:

"Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κάποιος αν θα πάθει αλλεργία από τατουάζ, αλλά οι πιθανότητες είναι περισσότερες για κάποιον που στο παρελθόν έχει εκδηλώσει τοπικά άλλες δερματικές αλλεργίες μετά από επαφή με χημικά υλικά, δηλαδή "δερματίτιδα εξ επαφής". Η δοκιμή με ένα μικρότερης έκτασης τατού, με τα ίδια μελάνια που θα γίνει το τελικό, είναι χρήσιμη. Από τις χρωστικές η κόκκινη είναι η πιο επικίνδυνη για εκδήλωση δερματίτιδας εξ επαφής. Η αλλεργία εκδηλώνεται με τοπικό κνησμό ερυθρότητα και φλεγμένουσα ξηροδερμία (έκζεμα) που όμως με τον καιρό επιδεινώνονται. Επειδή πρόκειται για μόνιμη εναπόθεση χρωστικών η ατυχής περίπτωση εκδήλωσης αλλεργίας μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του δέρματος, οπότε θα πρέπει να αφαιρεθεί".

Comments