Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα... Κάνει τον γιατρό πέρα!

Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, καρκίνου κατά 15% και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%, μεταξύ άλλων



Μία χούφτα ξηροί καρποί σε καθημερινή βάση (περίπου 20 γραμμάρια) προστατεύουν τον οργανισμό από σοβαρές παθήσεις καθώς μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα Βρετανών και Νορβηγών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Telegraph", oι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν Άουνε, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 29 μελετών που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους βάζοντας στο μικροσκόπιο τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.

Η ανάλυση έδειξε ότι μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, καρκίνου κατά 15% και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

"Βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος και μάλιστα για μια τόσο μικρή ποσότητα τροφής", όπως επεσήμανε ο Ντάγκφιν Άουνε.

Οι ξηροί καρποί εμπεριέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά που θεωρούνται ικανά να ωφελήσουν τον οργανισμό.

Comments