Πως στρώνουμε ένα τραπέζι για φαγητο

στρώσιμο για φίλους
 Εχουμε και λέμε, στρώνοντας ...πάντα!

Το στρώσιμο για φίλους είναι απλό αλλά όχι και καθημερινό μέρες που είναι. Βάλε καλέ ένα τραπεζόμανδηλο, μη δω χαρτοπετσέτα -μόνο ύφασμα παρακαλώ- και με τη σειρά έχουμε πιάτο ψωμιού, ποτήρι κρασιού, απλό μαχαιροπήρουνο με κουτάλι.
Μετά σε πάω σε ένα τραπέζι για το αφεντικό σου, για την καινούργια πεθερά-ό που εντάξει θέλεις και οικειότητα αλλά πρώτη φορά στο σπίτι σου ..ε! κάνε κάτι πιο επίσημο. Η σειρά είναι: (h) πιάτο βουτύρου, (g) πιάτο σαλάτας, (b,d,e)  μαχαιροπήρουνα για 1ο κ' 2ο πιάτο, (f) ποτήρια νερού αριστερά-κρασιού δεξιά.
στρώσιμο για τραπέζι στο αφεντικό
Εδώ είσαι για τραπέζωμα grand damme, δηλαδή επίσημο του πρέσβη. Φυσικά εδώ σερβίρει η υπηρεσία διότι είναι a la carte. Δηλαδή σούπα, πρώτο πιάτο, κυρίως, επιδόρπιο. Τα ποτήρια είναι από αριστερά: νερού, κρασιού λευκού, κρασιού κόκκινο, λικέρ. Πιάτο για το ψωμί με το μαχαίρι του και πετσέτα υφασμάτινη μέσα στο πιάτο. Τα μαχαιροπήρουνα ξεκινάνε από το πιο έξω με τη σειρά σερβιρίσματος και ενδιαφέρον tip -από το σύζυγο μαίτρ- είναι πως όταν σερβίρουμε κάποιον, τον σερβίρουμε από δεξιά του και του μαζεύουμε το πιάτο από τα αριστερά του. Επίσης το κυρίως που περιέχει κρέας και γαρνιτούρα σερβίρεται με το κρέας προς τον καθίμενο και η γαρνιτούρα κοιτά τον απέναντι συνδαιτημόνα.
στρώσιμο για επίσημο τραπέζι
 Τώρα αν τελικά κουραστείς από το διάβασμα αυτού του άρθρου και πεις άστο καλύτερα...σου έχω ένα σουπλά πανδαισία του ευκόλου που είναι απλώς αυτό:



Comments