Μέτρηση σακχάρου με αισθητήρα αντί για ταινίες

Τέλος στον μετρητή, στις ταινίες σακχάρου και τη μέτρηση σε συγκεκριμένη ώρα υπόσχεται στους διαβητικούς ένα καινοτόμο σύστημα για την καταγραφή και παρακολούθηση του σακχάρου.



Η νέα τεχνολογία, που χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται στις αρχές του 2016 και στην Ελλάδα, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από διαβήτη.

Ο καινοτόμος τρόπος μέτρησης του σακχάρου βασίζεται σε ένα σύστημα που αποτελείται από αισθητήρα, αυτοκόλλητο και έναν μικρό μετρητή.

Οπως τόνισε στο 14ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο ο καθηγητής Dr Gerry Rayman MD FRCP, διαβητολόγος στο Ipswich Hospital NHS Trust, πρόκειται για μια μέθοδο που αλλάζει δραστικά την καθημερινότητα των διαβητικών.



Αισθητήρας και μετρητής

Ο ασθενής που θα επιλέξει το νέο σύστημα μέτρησης δεν χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό μετρητή και τις ταινίες σε συγκεκριμένους χρόνους, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αρκεί να προσαρμόσει στο μπράτσο του έναν αισθητήρα σε μέγεθος κέρματος, να τον σταθεροποιήσει με ένα αδιάβροχο αυτοκόλλητο και να τον αλλάξει μετά από 2 εβδομάδες. Τον ρόλο του μετρητή αναλαμβάνει μια μικρή συσκευή, σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Όταν ο ασθενής την πλησιάσει σε κοντινή απόσταση από τον αισθητήρα, ακόμη και πάνω από τα ρούχα, έχει την ικανότητα να μετρά το σάκχαρο. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες που το παρουσίασαν, ο πρωτοποριακός μετρητής δεν μετρά μόνο μια τιμή σακχάρου, αλλά καταγράφει την πορεία του στη διάρκεια του τελευταίου 8ώρου. Επιπλέον, αποθηκεύει τα δεδομένα από τις μετρήσεις για 1,5 μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μέθοδος προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους διαβητικούς και η χρήση του θεωρείται φιλική προς τον χρήστη. Παράλληλα, χάρη στο λογισμικό που διαθέτει απεικονίζει με τέτοιο τρόπο το προφίλ γλυκόζης, που δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του ασθενή και, αξιοποιώντας τα δεδομένα, να διαχειριστεί πιο εύκολα και αποτελεσματικά τον διαβήτη.

Τη νέα τεχνολογία χρησιμοποιούν ευρέως και με επιτυχία διαβητικοί σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία και Ολλανδία. Στη χώρα μας αναμένεται να εισαχθεί το επόμενο διάστημα και εκτιμάται ότι το κόστος της θα είναι περίπου το ίδιο με αυτό του παραδοσιακού τρόπου μέτρησης με τη μέθοδο των ταινιών.



Η νέα ινσουλίνη

Στο μεταξύ, διαθέσιμη στους ασθενείς θα είναι εντός του Απριλίου μια νέα ινσουλίνη, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες αποτελεί νέας γενιάς ινσουλίνη που επιτυγχάνει τη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα με μία άπαξ ημερήσια χορήγηση.

Η νέα ινσουλίνη χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2 και εγκρίθηκε από τον FDA. Στην τελευταία μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς της, σε 3.500 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και 2, οδήγησε τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων να δώσει έγκριση χρήσης. Συγκεκριμένα, απέδειξε ότι είναι αποτελεσματική και, επιπλέον, ότι με μια άπαξ ημερήσια δόση βοηθά τον ασθενή να είναι τακτικός στη θεραπεία του.

Παράλληλα, με τη νέα ινσουλίνη δεν υπάρχει πλέον η ανησυχία υπογλυκαιμικού επεισοδίου, καθώς βοηθά στον πλήρη έλεγχο της ασθένειας. Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες της συγκεκριμένης ινσουλίνης είναι η ρινοφαρυγγίτιδα σε ποσοστό 12,8% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 7,1% σε τύπου 2 ασθενείς και η λοίμωξη του αναπνευστικού σε ποσοστό 9,5% σε ασθενείς τύπου 1 και 5,7% σε τύπου 2 ασθενείς.

Η νέα ινσουλίνη θα είναι διαθέσιμη σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας μιας χρήσης και μετά την έγκριση του FDA αναμένει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Σωτήρια η ρύθμιση του σακχάρου

Σύμφωνα με τους διαβητολόγους, η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. «Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, το 50% των ασθενών με διαβήτη παγκοσμίως είναι εντελώς αρρύθμιστοι και, κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας», επισημαίνει στον «Αγγελιοφόρο» ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), παθολόγος- διαβητολόγος, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Χρήστος Μανές.Ο ίδιος εξηγεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

«Ο βαθμός αύξησης της γλυκόζης στο αίμα και η παραμονή των αυξημένων τιμών της για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτουν, κυρίως, τα μικρά αγγεία. Αυτό έχει συνέπεια να προκαλείται διαβητική νευροπάθεια, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια κ.ά. Οι συνέπειες είναι σοβαρότατες σε πολλαπλές λειτουργίες και όργανα, όπως οι νεφροί (νεφρική ανεπάρκεια), τα μάτια (μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση), το δέρμα, οι ιστοί (έλκη στα πόδια) κλπ», καταλήγει ο κ. Μανές.

Comments