Που σχηματίζονται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο

Διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα να ενεργοποιούνται καθώς σχηματίζονταν στον εγκέφαλο νέες αναμνήσεις. Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να διαφωτίσει περισσότερο τον βιολογικό μηχανισμό της μνήμης και της μάθησης του ανθρώπινου εγκεφάλου και όχι μόνο.



Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neuron, ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Εμβιομηχανικής Ματίας Αϊζον του Πανεπιστημίου του Λέστερ και τον καθηγητή Νευροχειρουργικής Ιτζάκ Φράιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA), μελέτησαν 14 ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε νευροχειρουργική επέμβαση λόγω επιληψίας.

Αφού τους εμφύτευσαν ειδικά ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, τους ζήτησαν να δουν φωτογραφίες διασήμων ατόμων, όπως η Τζένιφερ Ανιστον και ο Κλιντ Ίστγουντ. Στη συνέχεια, τους έδειξαν τις ίδιες εικόνες, αλλά πάνω σε διαφορετικό φόντο, όπως ο Πύργος του Αϊφελ ή ο Πύργος της Πίζας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, οι ίδιοι ακριβώς νευρώνες που ενεργοποιούνταν όταν οι ασθενείς αρχικά έβλεπαν μια διάσημη προσωπικότητα, «πυροδοτούνταν» επίσης και στη συνέχεια, όταν οι ασθενείς έβλεπαν τις εικόνες που είχαν σχετιστεί με αυτές τις διασημότητες (π.χ. Ανιστον με τον Πύργο του Αϊφελ, ο Ίστγουντ με τον Πύργο της Πίζας κ.ο.κ.).

Με άλλα λόγια, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τους επιμέρους νευρώνες να καταγράφουν συγκεκριμένες μνήμες, οι οποίες όχι μόνο αφορούσαν ένα πρόσωπο, αλλά επίσης συσχέτιζαν αυτό το πρόσωπο σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

«Με αυτό τον τρόπο φωτίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας ο εγκέφαλος κωδικοποιεί και αποθηκεύει τις μνήμες για μελλοντική χρήση» εξηγεί ο Δρ Αϊζον.

Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι τα νέα αυτά στοιχεία θα βοηθήσουν μελλοντικά στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
health.in.gr

Comments