Το μεγάλο πρόβλημα το να είσαι πλούσιος

Η Νορβηγία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έχει όμως και αρνητικές συνέπειες στη νέα γενιά. Οι Νορβηγοί προσκαλούν ξένους για να μάθουν στα παιδιά τους να ζουν πιο μετρημένα.



Ο πλούτος της Νορβηγίας δεν είναι τόσο εμφανής όσο είναι στο Μπέβερλι Χιλς ή στο Ντουμπάι, ωστόσο δεν κρύβεται. Στους δρόμους του Όσλο κυκλοφορούν ακριβά αυτοκίνητα, στο λιμάνι βλέπεις πανάκριβα κότερα και είναι πολύ συνηθισμένο να έχει κανείς ένα εξοχικό στο βουνό ή τη θάλασσα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο πλούτος προέρχεται κυρίως από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μια κρατική εταιρεία διαχειρίζεται ένα ειδικό ταμείο που έχει ιδρυθεί για τον σκοπό αυτό. Η αξία αυτού του ταμείου υπολογίζεται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά τον πλούτο όμως, η Νορβηγία -σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ- έχει τον υψηλότερο ιδιωτικό δανεισμό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Τροντ Μπεντενστούεν, στέλεχος της μεγαλύτερης νορβηγικής τράπεζα DnB, οι Νορβηγοί αισθάνονται πολύ σίγουροι για το μέλλον τους χάρη στο ειδικό αυτό ταμείο.

«Είμαστε μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Νομίζω πως ο πλούτος μάς έκανε λίγο τεμπέληδες. Εμείς οι Νορβηγοί πρέπει να μάθουμε από τους άλλους Ευρωπαίους. Παίρνουν καλύτερες αποφάσεις και κάνουν καλύτερους ισολογισμούς. Έτσι αποφασίσαμε εδώ στην τράπεζα να φέρουμε οικογένειες από άλλες χώρες για να μάθουν στα παιδιά μας να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματα τους».

Οι Νορβηγοί μαθαίνουν από τους Πολωνούς

Στις αρχές του χρόνου ο Τροντ Μπεντενστούεν πρότεινε στην τράπεζά του να φέρουν στη χώρα μια οικογένεια Πολωνών προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημοτικού σχολείου. Επιλέχθηκε η 40χρονη Ντορότα Ντσιουμπάλκο και η οικογένειά της από τη Βαρσοβία.
«Οι Νορβηγοί δεν σκέφτονται το μέλλον τους, διότι το κράτος αναλαμβάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά μερικές φορές είναι καλό να έχεις ο ίδιος τον έλεγχο και να αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου. Να αναρωτιέσαι 'το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Πρέπει να ξοδέψω τόσα χρήματα;' Εμείς στην Πολωνία περάσαμε πολλές δύσκολες καταστάσεις και ένα οικονομικό πλάνο ήταν πάντοτε απαραίτητο για εμάς. Έτσι αισθανόμαστε πιο ασφαλείς».

Οι νέοι στους δρόμους και τα καφέ του Όσλο φαίνονται ανέμελοι. «Ξοδεύω όλο μου το χαρτζιλίκι το Σαββατοκύριακο όταν βγαίνω» λέει μια μαθήτρια. Στην ερώτηση εάν σκέφτεται το μέλλον της σε σχέση με τα χρήματα παραδέχεται ότι ποτέ δεν κάνει τέτοιες σκέψεις και όσα χρήματα διαθέτει απλά τα ξοδεύει.

Παιδιά που έχουν μάθει στην καλοπέραση

Η ανεργία στη Νορβηγία ανέρχεται σε μόλις 4% και οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί. Γιατί όμως οι νέοι έχουν την ανάγκη σε μια τόσο πλούσια χώρα να δημιουργούν χρέη και να παίρνουν δάνεια ή να χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα; Η οικονομολόγος Έλεν Νίχους από το πανεπιστήμιο του Άγκντερ εξηγεί: «Ο λόγος είναι ότι τα νέα παιδιά ήταν πολύ καλομαθημένα στις οικογένειές τους και δεν μπορούν να τα καταφέρουν με τους αρχικά μικρούς μισθούς που παίρνουν».

Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας είναι καλές, ωστόσο φαίνεται πως όσο καλά και να πηγαίνουν τα πράγματα, οι Νορβηγοί δεν έχουν αντίρρηση να παίρνουν μαθήματα εξοικονόμησης από λαούς που πέρασαν πιο δύσκολα από εκείνους και ξέρουν τι σημαίνει διαχείριση του χρήματος στην πράξη.

Comments