Βρες με το κινητό σου ΑΤΜ χωρίς ουρά

Τα νέα δεδομένα που ήρθαν στη ζωή μας έφεραν και νέες συνήθειες. Ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων δημιούργησε μια καινούρια εικόνα στο αστικό τοπίο (τις ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών) και μια νέα σειρά από έγνοιες (όπως επαγγελματικά και οικογενειακά αδιέξοδα και ακυρώσεις σχεδίων λόγω περιορισμένης ρευστότητας).



Πάντως η ουρά σε ΑΤΜ ή είσοδο τράπεζας αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων μας. Ειδικά τα ΑΤΜ, από την πρώτη στιγμή της επιβολής των capital controls, έχουν γίνει και παραμένουν τα πλέον πολυσύχναστα σημεία σε κάθε περιοχή. Οι μέρες περνούν, τα χαρτονομίσματα λιγοστεύουν, η δυνατότητα ανάληψης 60 ευρώ είναι πλέον περιορισμένη. Οι ουρές όμως παραμένουν σταθερές, όπως σταθερή είναι και η αγωνία, όχι μόνο του πόσο μακρά θα είναι η αναμονή, αλλά και του τι επιφυλάσσει το ΑΤΜ. Θα είναι γενναιόδωρο και θα «προσφέρει» 60 ευρώ, ή έχει «στεγνώσει» από 20άρικα και θα πρέπει να περιοριστούμε στα 50 ευρώ; Θα καθυστερήσουν οι προπορευόμενοι ή θα τελειώσω γρήγορα; Κι αν έχει τελειώσει το απόθεμα; Ωστόσο πρώτη και κύρια έγνοια παραμένει το ΑΤΜ με μικρή ουρά (γιατί ΑΤΜ χωρίς ουρά σημαίνει ΑΤΜ χωρίς λεφτά, οπότε άχρηστο).

Και επειδή η ευρηματικότητα του Ελληνα είναι αξεπέραστη, και ιδιαίτερα τέτοιες εποχές, η νέα μας συνήθεια απέκτησε και την εφαρμογή της. «Βρες ΑΤΜ» λέγεται η νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (προς το παρόν διατίθεται για android, ενώ αναμένει και έγκριση από το App Store για λειτουργικό iOS), που παρέχει πληροφορίες για το κοντινότερο ΑΤΜ με τον λιγότερο κόσμο. Παράλληλα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα χαρτονομίσματα που διαθέτει το κάθε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης. Ενημερώνει δηλαδή τους χρήστες του για το ποια ΑΤΜ έχουν 20άρικα και μπορούν να δώσουν στον καταθέτη 60 ευρώ, αντί για μόνο 50 ευρώ.

Μπορεί κανείς να «κατεβάσει» την εφαρμογή στο έξυπνο κινητό του και εκείνη στη συνέχεια βρίσκει μέσω GPS την τοποθεσία του χρήστη, ώστε να τον ενημερώσει για το πού βρίσκονται τα κοντινότερα ΑΤΜ. Δίπλα στη λίστα με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης παρέχονται πληροφορίες για το πόσοι έχουν επισκεφθεί τα ΑΤΜ την τελευταία ώρα, τις τελευταίες ημέρες, εάν έχουν χρήματα, τι χαρτονομίσματα (20άρικα ή 50άρικα) διαθέτουν και, φυσικά, αν υπάρχει ουρά αναμονής για το κάθε ένα από αυτά.

Η εφαρμογή «Βρες ΑΤΜ» ανέβηκε πριν από τέσσερις ημέρες. Η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει τους 20.000 χρήστες, όπως περιγράφει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Χατζηελευθερίου, ένας εκ των τριών δημιουργών της εφαρμογής.

«Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προέρχονται από τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα», εξηγεί ο κ. Χατζηελευθερίου, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι λεπτομέρειες της κατάστασης των ΑΤΜ καταχωρίζονται από τους ίδιους τους χρήστες της εφαρμογής. Για κάθε ΑΤΜ που επισκέπτονται οι χρήστες ενημερώνουν την εφαρμογή για τα χαρτονομίσματα που διαθέτει και τις ουρές. «Οι πληροφορίες μπορεί να ανανεώνονται ακόμη και από 5 χρήστες το λεπτό», λέει ο κ. Χατζηελευθερίου. Η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται από τις 8 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αρχίζει η κάμψη των επισκέψεων στα ΑΤΜ. Η κίνηση συνεχίζεται μέχρι και τα μεσάνυχτα. Οπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα πεσμένη κινητικότητα παρατηρείται τις νυχτερινές ώρες, μεταξύ 1 π.μ. και 8 π.μ.

Ο κατάλογος της εφαρμογής περιλαμβάνει 2.500 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς. Αφαιρούνται τα ΑΤΜ που δεν υπάρχουν πια, παρατίθενται όλες οι πληροφορίες για όσα έχουν μετακινηθεί και προστίθενται τα νέα.

Στόχος των τριών δημιουργών της εφαρμογής είναι να διατηρηθεί και μετά την άρση των capital controls, ως ένας χάρτης των ΑΤΜ, στον οποίο θα μπορεί κανείς να βρει το πιο κοντινό του. Διατίθεται δωρεάν και αυτό δεν θα αλλάξει, εξηγεί ο κ. Χατζηελευθερίου.

Comments