Η Google έχει δεχθεί αιτήματα για την αφαίρεση άνω του ενός εκατομμυρίου συνδέσμων βασισμένα στο λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη»

Η Google έχει δεχθεί αιτήματα για την αφαίρεση άνω του ενός εκατομμυρίου συνδέσμων βασισμένα στο λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» και έχει ανταποκριθεί θετικά στο 58% των περιπτώσεων.

Πιο αναλυτικά, η Google δημοσίευσε την Transparency Report σύμφωνα με την οποία έχει δεχθεί και αξιολογήσει αιτήματα σχετικά με 1.027.207 συνδέσμους (links) και έχει αφαιρέσει το 58,7% από αυτούς, ενώ έχει αρνηθεί να αφαιρέσει το 41,3% των συνδέσμων.

Σε επίπεδο αιτημάτων η Googleέχει δεχθεί 282.407 αιτήματα με την πλειοψηφία αυτών να προέρχεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία αντιτάχθηκε σθεναρά στο «δικαίωμα στη λήθη» αρνούμενη να αφαιρέσει συνδέσμους από το .com domain και περιοριζόμενη στα αιτήματα που αφορούσαν τοπικά domains.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, από η Γαλλία αποδείχθηκε η πιο ενεργή ευρωπαϊκή χώρα με 58.460 αιτήματα (197.526 σύνδεσμοι). Ακολουθεί η Γερμανία με 48.000 αιτήματα (184.670 σύνδεσμοι) και η Βρετανία με 35.320 αιτήματα (138.688 σύνδεσμοι)

Το «δικαίωμα στη λήθη» καθιερώθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Μάιο του 2014, επιτρέποντας σε πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητούν από μηχανές αναζήτησης να σταματήσουν την παροχή συνδέσμων για πληροφορίες που σχετίζονται με το όνομά τους και θεωρούνται ξεπερασμένες, υπερβολικές ή άσχετες.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε τη δική του εκδοχή του «δικαιώματος στη λήθη», μέσω του οποίου θα μπορεί να υποχρεωθούν ντόπιες ή ξένες μηχανές αναζήτησης να αφαιρούν πληροφορίες σχετικά με προσωπικές πληροφορίες, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου. Ο αντίστοιχος ρωσικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016.

Comments