Υπερυπολογιστής από τη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά στο Top 10

Για πρώτη μπήκε στο Top 10 των ισχυρότερων υπολογιστών στον κόσμο ένας υπερυπολογιστής από τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τον Shaheen II, στο King Abdullah University of Science and Technology (Kaust) στη Σαουδική Αραβία.



 Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για τον έβδομο πιο ισχυρό υπολογιστή στον κόσμο- σημειώνεται ότι στην κορυφή της εν λόγω κατάταξης παραμένει ο κινεζικός Tianhe-2.

 Η είσοδος του Shaheen II (Γεράκι) στη λίστα αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της δημοσίευσης της σχετικής αξιολόγησης του Top 500. Έχει υπολογιστικές δυνατότητες της τάξης των 5.536 petaflops, καθιστώντας τον το ισχυρότερο σύστημα από τη Μέση Ανατολή που έχει μπει στη λίστα μέσα στα 22 χρόνια της ιστορίας της και το πρώτο που μπαίνει στο Top-10.

 Το Kaust δαπάνησε περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία το μηχανήματος (Cray XC40), που είναι 25 φορές ισχυρότερο από τον υπερυπολογιστή που αντικαθιστά. Διαθέτει 200.000 επεεξεργαστές σε πάνω από 6.000 nodes, έχει 17,6 petabytes αποθηκευτικού χώρου και 790 terabtyes κύριας μνήμης.

 Εν συγκρίσει, ο Tianhe-2 έχει κορυφαία επεξεργαστική δυνατότητα της τάξης των 33.6 petaflops, στα 16.000 nodes. Σημειώνεται πως το ένα petaflop αντιστοιχεί σε ένα τετράκις εκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Θεωρείται πως ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν περίπου 32.000 χρόνια για να ολοκληρώσει την ίδια εργασία.

 Το μηχάνημα βρίσκεται στο Θουβάλ της Σαουδικής Αραβίας και χρησιμοποιείται για ερευνητικά προγράμματα πάνω στην αναταραχή σε κινητήρες, ατμοσφαιρική δυναμική και δίκτυα ανανεώσιμης ενέργειας.

 Επίσης, θεωρείται ότι θα μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε έρευνες πάνω σε ορυκτά και καύσιμα, καθώς και στην επεξεργασία πρώτων υλών.

Comments