Καρχαρίες: 20 πράγματα που δεν ίσως δεν γνωρίζετε

ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ: 20 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Το ξέρατε ότι οι καρχαρίες δεν κοιμούνται ποτέ και είναι αναγκασμένοι να κινούνται συνέχεια; Σας κάνει εντύπωση; Κάντε κλικ και μάθετε κι άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς τους θαλάσσιους γίγαντες.
ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Ο καρχαρίας μπορεί να βγάλει πάνω από 20.000 δόντια σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Παρόλα αυτά, δεν τα χρησιμοποιεί για να μασά. Τα χρησιμοποιεί για να αρπάζει και να παγιδεύει το θύμα του, το οποίο στη συνέχεια καταπίνει ολόκληρο.

Οι καρχαρίες έχουν πολύ ισχυρή όσφρηση. Λέγεται ότι μπορούν να μυρίσουν μία σταγόνα αίμα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Με μέγιστο μήκος που φθάνει μόλις τα 15 εκ., ο πυγμαίος είναι το μικρότερο είδος καρχαρία. Παράγει επίσης ένα γαλάζιο φως από την κοιλιά του.

Το περίεργο σχήμα του κεφαλιού του σφυροκέφαλου καρχαρία τον βοηθά να ανιχνεύει το θήραμα του. Οι ηλεκτρικοί αισθητήρες που βρίσκονται στο κεφάλι του τον διευκολύνει να εντοπίσει την ακριβή θέση της τροφής του.

Η ιεροτελεστία του ζευγαρώματος περιλαμβάνει πολλά δαγκώματα. Οι αρσενικοί καρχαρίες δαγκώνουν το κεφάλι, τα βράγχια ή την θωρακική χώρα του θηλυκού πριν τοποθετήσουν το οπίσθιο τμήμα του πτερυγίου της πυέλου, το οποίο ονομάζεται πτερυγόποδα (claspers), στο θηλυκό και μεταφέρουν το σπέρμα.

Οι φαλαινοκαρχαρίες έχουν το παχύτερο δέρμα από κάθε ζώο στον κόσμο. Το πάχος του μπορεί να φθάσει και τα 8,89 εκ.

Ο καρχαρίας τίγρης θα φάει ο,τι βρει, ακόμη και ανθρώπινα σκουπίδια. Δεν μας προκαλεί εντύπωση που τους αποκαλούν "σκουπιδοντενεκέδες της θάλασσας".

Η υποθαλάσσια τροφική αλυσίδα επηρεάζεται άμεσα από τις διατροφικές συνήθειες των καρχαριών. Χωρίς τους καρχαρίες, ο πληθυσμός των χταποδιών θα αυξανόταν δραματικά εις βάρος των αστακών.

Η Κομητεία Βολούσια στη Φλόριντα των ΗΠΑ, είναι γνωστή ως "η πρωτεύουσα των επιθέσεων καρχαρία". Έχουν καταγραφεί 10 επιθέσεις μέσα στο 2014. Ευτυχώς καμία δεν ήταν μοιραία.

Ο μεγαλόστομος καρχαρίας ανακαλύφθηκε μόλις το 1976, και είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος καρχαρία. Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί μόνον 60. (Φωτο) Μεγαλόστομος καρχαρίας σε έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Γερμανία.

Οι διατροφικές συνήθειες των καρχαριών επηρεάζονται από τη σελήνη που με τη σειρά της επηρεάζει τις παλίρροιες των θαλασσών καθώς τους φέρνει πιο κοντά στην ακτή.

Ο καρχαρίας κόπτης αφήνει σημάδια σε σχήμα μπισκότου καθώς δαγκώνει την τροφή του.

Μερικές φορές οι θηλυκοί καρχαρίες αναπαράγονται μόνοι τους χωρίς να έρθουν σε επαφή με τα αρσενικά, μια διαδικασία που ονομάζεται παρθενογένεση.

Οι καρχαρίες που ανήκουν στην οικογένεια orectolobidae δεν κολυμπούν γρήγορα. Για το λόγο αυτό καμουφλάρονται για να κυνηγήσουν.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα είδη καρχαριών είναι στην πραγματικότητα ακίνδυνοι και είναι φυτοφάγοι. Για παράδειγμα ο καρχαρίας προσκυνητής (φωτο), ο φαλαινοκαρχαρίας, και ο μεγαλόστομος τρέφονται σχεδόν μόνο με πλαγκτόν.

Οι καρχαρίες της άμμου είναι εξαιρετικά πειθήνια όντα γεγονός που τα καθιστά περιζήτητα στα δημόσια ενυδρεία. Η όψη τους, βέβαια, είναι τρομακτική.

Το δάγκωμα του καρχαρία σπανίως αποδεικνύεται μοιραίο για τον άνθρωπο. Συνήθως δαγκώνουν για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εγκαταλείπουν την προσπάθεια μόλις συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται για θαλάσσιο ον.

Τα μικρά του καρχαρία γεννιούνται με τρεις τρόπους - από αυγό, μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, ή από αυγά μέσα στη μήτρα τα οποία στη συνέχεια γεννιούνται.

Οι καρχαρίες είναι από τα παλαιότερα είδη πάνω στη γη. Υπάρχουν εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια.

Comments