24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν την ανάβαση στο Εβερεστ

Από τις αρχές του 1920, το μυστηριώδες Ορος Εβερεστ προσελκύει ορειβάτες και επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες είναι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους ,στην προσπάθειά τους να
ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Η γοητεία του Εβερεστ ωστόσο καλά κρατεί έως σήμερα. Ο μήνας Μάιος θεωρείται ιδανικός για ανάβαση, καθώς ο καιρός είναι σταθερός και η ταχύτητα των ανέμων ιδανική για τους ορειβάτες. Με την ιδανική περίοδο για να τολμήσετε μία ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου να πλησιάζει, ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. 
ΠΟΣΟ ΨΗΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ
Το Νεπάλ εκτιμά ότι το ύψος του όρους φθάνει τα 8.848 μέτρα. Η Κίνα, έως το 2010, ισχυριζόταν ότι το ύψους του βουνού ήταν 8.844 μέτρα. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα αρνείτο, μέχρι πρότινος, να προσμετρήσει τον πάγο στην κορυφή του βουνού. Μετά από αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, το ύψος καθορίστηκε επισήμως στα 8.848 μέτρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 2009 τοποθετήθηκε από την αμερικανκή αποστολή ένα GPS κάτω από την κορυφή και, σύμφωνα με τα ευρήματα, το ύψος επαναπροσδιορίστηκε στα 8.850 μέτρα. 
ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ
Η ινδική υποήπειρος ήταν αρχικώς μία ανεξάρτητη μάζα γης η οποία συγκρουόταν με την ασιατική ήπειρο, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία της οροσειράς των Ιμαλαϊων. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι ηπειρωτικές πλάκες εξακολουθούν να κινούνται, με αποτέλεσμα το όρος Εβερεστ να κερδίζει κατά προσέγγιση σε ύψος τέσσερα χιλιοστά το έτος. 

ΠΟΣΟ ΠΑΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΟΣ ΕΒΕΡΕΣΤ
Ο βράχος στην κορυφή είναι φτιαγμένος από θαλάσσιο ασβεστόλιθο, ο οποίος εκτιμάται ότι εναπετέθη στον πυθμένα της θάλασσας πριν από 450 με 500 εκατομμύρια έτη. 
 Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ
Η πρώτη επιτυχής ανάβαση πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαϊου του 1953 από τον Σερ Εντμουντ Χίλαρι από την Νέα Ζηλανδία και τον Τένζινγκ Νόργκεϊ, έναν Σέρπα (ορεινή φυλή του Νεπάλ). Ο ιταλός ορειβάτης Ρέινολντ Μέσνερ και ο αυστριακός Πέτερ Χάμπελερ ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στην κορυφή χωρίς μπουκάλα οξυγόνου, το 1978. Η ιάπωνας ορειβάτισσα Γιούνκο Ταμπέι ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Εβερεστ το 1975. Ο βρετανός Κέντον Κουλ ήταν αυτός που έστειλε το πρώτο tweet από την κορυφή το 2011, ενώ ο Ιάπωνας Γιουτσίρο Μιούρα ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος που κατάφερε, σε ηλικία 80 ετών το 2013, να ανέβει στο Ορος Εβερεστ μέσα σε 223 ημέρες. 
ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ, ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Οι θιβετιανοί το ονομάζουν Τσομολουνγκμα, που σημαίνει "Μητέρα Θεά των Βουνών". Στο Νεπάλ, είναι γνωστό ως Σαγκαρμάτα, "μέτωπο του ουρανού", όπως μεταφράζεται. Η κορυφή ονομαζόταν αρχικώς Κορυφή XV, μετά την ανακάλυψή της το 1841 από μία βρετανική ομάδα με επικεφαλής τον Γενικό Επιθεωρητή της Ινδίας Στρατηγό Σε Τζορτζ Εβερεστ. Το 1865, ο βρετανός επιθεωρητής Αντριου Γουοτ δεν μπορούσε να βρει ένα όνομα για το όρος, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να του δώσουν το όνομα του Εβερεστ.  
 ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
Ενα ανενεργό ηφαίστειο στη Χαβάη, το Μάουνα Κέα, υψώνεται 4.205 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτείνεται επίσης σε μήκος 6.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αν μετρήσει κανείς το ύψος του από τον πυθμένα του ωκεανού,  ανέρχεται σε 10.200 μέτρα- πάνω από ένα χιλιόμετρο ψηλότερο από το Εβερεστ, κατά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Στη φωτογραφία το Μάουνα Κέα της Χαβάης.  
Η ΑΡΑΧΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η Euophrys omnisuperstes, γνωστή επίσης ως και η αράχνη των Ιμαλαϊων, λέγεται ότι είναι από τους κατοίκους της Γης με το ψηλότερο σπίτι, αφού ζει σε υψόμετρο πάνω από 6.700 μέτρων. Επιβιώνει χάρη στα έντομα που κουβαλούν οι παγωμένοι άνεμοι που φυσούν στην κορυφή. 
 ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Το Ορος Εβερεστ έχει κατακτηθεί πάνω από 6.871 φορές από 4.042 ορειβάτες. Οι προσπάθειες ανάβασής του, ωστόσο, άφησαν πίσω τους πάνω από 248 νεκρούς μεταξύ 1924 και 2013. Ο αφιλόξενος αυτός τόπος ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον ενός ορειβάτη κατ' έτος- με εξαίρεση το 1977. Κατά μέσο όρο, ένας από 10 ορειβάτες που ανεβαίνουν δεν κατορθώνει να επιστρέψει στη βάση τους. Πάνω από 200 νεκρά σώματα κείτονται στις διαφορετικές διαδρομές που επιλέγουν οι ορειβάτες.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
Ο καιρός, μαζί με το ύπουλο έδαφος, είναι ο βασικότερος λόγος που κάνει την ανάβαση στο Εβερεστ από τα πιο επικίνδυνα εγχειρήματα στον πλανήτη. Η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από το σημείο παγετού και φθάνει κατά μέσο όρο το χειμώνα τους -36 βαθμούς και το καλοκαίρι τους - 19. Η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 200 χλμ/ώρα. Οι χιονοστοιβάδες και τα προβλήματα που προκαλεί το μεγάλο υψόμετρο είναι οι κύριες αιτίες θανάτου, εκτός των πτώσεων. 
 ΥΠΟΥΛΟ ΕΔΑΦΟΣ
Το Khumbu Icefall, στην κυριολεξία ένας ποταμός κινούμενου πάγου, θεωρείται ότι είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή του βουνού. Συνήθως η ανάβαση του τελευταίου ενάμισι χιλιομέτρου από τη βάση στην κορυφή φθάνει τις 12 ώρες. 
ΑΝΕΜΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΧΛΜ/ΩΡΑ
Συνήθως ένα κύμα λευκού κύματος φυσάει πάνω από την κορυφή του Εβερεστ. Πρόκειται για έναν αεροχείμαρρο, με ανέμους που φθάνουν τα 250 χλμ./ώρα. 
ΣΕΡΠΑ
Οι Σέρπα έχουν ταυτιστεί με την ανάβαση του Εβερεστ. Ικανοί ορειβάτες με γνώση του εδάφους, καθοδηγούν τις ομάδες αναρρίχησης. 
ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ;
Ο αριθμός των ορειβατών που προσπαθούν να κατακτήσουν την κορυφή αυξάνεται σταθερά με τα χρόνια. Μία φωτογραφία που τράβηξε το 2012 ο ορειβάτης Ραλφ Ντούμοβιτς απαθανάτισε ένα "ανθρώπινο φίδι" 600 ορειβατών στην πορεία για την κατάκτηση της κορυφής. Στις 19 Μαϊου του 2012, 176 ορειβάτες κατόρθωσαν να ανέβουν στην κορυφή μέσα σε μισή μόλις μέρα!  
ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Ο μεγά;λος αριθμός των ορειβατών που αποπειράται να ανέβει στην κορυφή έχει οδηγήσει και σε μόλυνση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Εβερεστ υπάρχουν πάνω από 50 τόνοι σκουπιδιών. Ενας νέος νόμος της νεπαλέζικης κυβέρνησης το 2014 υποχρέωσε τους ορειβάτες να φέρνουν πίσω κατά την κατάβασή τους οκτώ κιλά απορριμάτων, με την επιβολή, σε αντίθετη περίπτωση, προστίμου ύψους 4.000 δολαρίων. 
Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Η Malavath Poorna, κόρη ενός ινδού αγρότη, έγινε η μικρότερη σε ηλικία κοπέλα που ανέβηκε ποτέ το Εβερεστ: στις 25 Μαϊου του 2013 ήταν μόλις 13 ετών και 11 μηνών. 
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ
Ο Απα Σέρπα κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ των περισσότερων αναβάσεων με 21 επιτυχεις αναβάσεις στην κορυφή. 
ΤΟ ΟΡΟΣ ΕΒΕΡΕΣΤ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ GOOGLE
Εφέτος τον Μάρτιο, η Google συνεργάστηκε με τον Απα Σέρπα με στόχο τη χαρτογράφηση διάφορων σημείων γύρω από τη βάση της κορυφής. 
Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ
Η Αρουνίμα Σίνχα, πρώην παίκτρια του βόλεϊ από την Ινδία, ήταν η πρώτη γυναίκα με τεχνητά μέλη που ανέβηκε το Εβερεστ, τον Μάιο του 2013. Η Σίνχα έχασε το πόδι τη όταν την έσπρωξαν από κινούμενο τραίνο την ώρα που είχε έρθει στα χέρια με κλέφτες οι οποίοι της είχαν αρπάξει το πορτοφόλι της.  
ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΖΟΝ
Τον Μάιο του 2012, η Τσχουρίμ Σέρπα έκανε δύο προσπάθειες να ανέβει στην κορυφή την ίδια ορειβατική περίοδο. Η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 12 Μαϊου, μαζί με άλλους τέσσερις ορειβάτες, ενώ πέντε μέρες αργότερα αποπειράθηκε δεύτερη φορά να φθάσει στην κορυφή από πιο απότομη, αυτή τη φορά, πλευρά, μόνη της. 
ΣΝΟΟΥΜΠΟΡΝΤ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ
Ο γάλλος Μάρκο Σιφρεντί και ο αυστριακός Στέφαν Γκατ ήταν οι πρώτοι που κατέβηκαν με σνόουμπορντ το Εβερεστ τον Μάιο του 2001. Το 2002 ο Σιφρεντί επέλεξε μία πιο απότομη διαδρομή. Εξαφανίστηκε ωστόσο στα μέσα της κατάβασής του. 
Η ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΒΑΣΗ
ο νεπαλέζος Σέρπα Πέμπα Ντόριε ήταν ο άνθρωπος που ανέβηκε γρηγορότερα το Ορος Εβερεστ: το 2004 έφθασε στην κορυφή σε μόλις οκτώ ώρες και 10 λεπτά.  
ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Η ατμοσφαιρική πίεση στην κορυφή είναι το ένα-τρίτο της πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας, με αποτέλεσμα το απαραίτητο για την αναπνοή οξυγόνο να είναι μειωμένο. Οι ορειβάτες κουβαλούν μαζί τους φιάλες οξυγόνου για να αντισταθμίσουν την έλλειψη. 
 Ο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΚΑΥΓΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το 2013, μία ομάδα ορειβατών ενεπλάκησαν σε βίαιο καυγά με ομάδα Σέρπα, όταν οι τελευταίοι τους κατηγόρησαν ότι έθεταν τη ζωή των ομοφύλων τους σε κίνδυνου, αγνοώντας τις οδηγίες τους. Φημολογείται ότι οι Σέρπα κλώτσησαν, έδωσαν μπουνιές και χτύπησαν τους ορειβάτες με πέτρες. 
ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ ΤΟ 1924;
Λέγεται ότι δύο βρετανοί ορειβάτες, ο Τζορτζ Μάλορι και ο Αντριου Ιρβιν Εντμουντ, ήταν οι πρώτοι που ανήλθαν στο Ορος Εβερεστ το 1924. Ωστόσο, οι δυο τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της αποστολής, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να δώσουν κανένα στοιχείο. Ερευνητές και ορειβάτες προσπάθησαν να εντοπίσουν τη φωτογραφική τους μηχανή, η οποία ενδέχεται να έχει αποτυπώσει την κατάκτηση της κορυφής.

Comments