Ο πλούτος 400 Αμερικανών ειναι οσο το ΑΕΠ της Γαλλίας

Οι πλούσιοι ποτέ δεν ήταν πλουσιότεροι, σύμφωνα με την εφετινή λίστα του περιοδικού Forbes που περιλαμβάνει τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς. Η συνολική τους περιουσία φτάνει το αστρονομικό ποσό των 2,1 τρισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό στην ιστορία της λίστας Forbes που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Γαλλίας. Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί αύξησαν την προσωπική τους περιουσία κατά σχεδόν 900 δισ. ευρώ. Η μέση περιουσία των 400
δισεκατομμυριούχων που απαρτίζουν την εφετινή λίστα Forbes ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης είναι το υψηλότερο στα 34 χρόνια της λίστας. Μάλιστα 145 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δεν είχαν τη χαρά να δουν το όνομά τους στον κατάλογο, διότι το κατώτατο όριο πλούτου που θα τους επέτρεπε να είναι στη συγκεκριμένη λίστα αυξήθηκε εφέτος στα 1,52 δισ. ευρώ από τα 1,39 που ήταν πέρυσι.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται για 22η συνεχόμενη χρονιά ο συνιδρυτής της Microsoft κ. Μπιλ Γκέιτς. Γενικότερα, η σημαντική άνοδος των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών ωφέλησε μεγιστάνες όπως ο κ. Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, που είναι και ο μεγάλος κερδισμένος της εφετινής λίστας. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 14,78 δισ. ευρώ και πλέον ο κ. Μπέζος είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Αμερικανός με συνολική περιουσία ύψους 42 δισ. ευρώ (και κάτι ψιλά). Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook κ. Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατάφερε, όπως και ο κ. Μπέζος, να γίνει για πρώτη φορά ένας από τους δέκα πλουσιότερους Αμερικανούς με καθαρή προσωπική περιουσία ύψους 36 δισ. ευρώ. Το νεαρότερο μέλος της λίστας Forbes για το 2015 είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών Snapchat κ. Εβαν Σπίγκελ, ο οποίος με προσωπική περιουσία ύψους 1,88 δισ. ευρώ βρίσκεται στην 327η θέση του καταλόγου. Αντιθέτως, ο γηραιότερος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι ο ηλικίας 100 ετών κ. Ντέιβιντ Ροκφέλερ με περιουσία 2,7 δισ. ευρώ.

Ο ζωντανός θρύλος

Ο Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Microsoft πριν από 40 χρόνια με τον ουτοπικό, για την εποχή, στόχο να βάλει έναν υπολογιστή σε κάθε αμερικανικό σπίτι. Σήμερα το 84% των αμερικανικών νοικοκυριών, όντως, κατέχει έναν προσωπικό υπολογιστή και στην πορεία ο κ. Γκέιτς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στις ΗΠΑ. Πλέον έχει αποσυρθεί και από την προεδρία της Microsoft και επιδίδεται σε φιλανθρωπικό έργο. Μεταξύ άλλων χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου εμβολίου για την ελονοσία, ασθένεια που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και παράλληλα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά και τις προσπάθειες για περιορισμό της οπλοφορίας στις ΗΠΑ.

Στη δεύτερη θέση της λίστας Forbes 400 παραμένει για μια ακόμη χρονιά ο Αμερικανός θρυλικός επενδυτής κ. Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος εφέτος, στην ηλικία των 85 ετών, έκλεισε τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία της ζωής του όταν η εταιρεία του αγόρασε έναντι 37 δισ. δολαρίων την εταιρεία Precision Castparts η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα για την αεροδιαστημική βιομηχανία και τη βιομηχανία γενικότερα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η καλύτερη επένδυση της ζωής του ήταν όταν αγόρασε το θρυλικό βιβλίο του Μπέντζαμιν Γκράχαμ «The Intelligent Investor», το 1949. Διάγει λιτό βίο και εξακολουθεί να ζει σε σπίτι στην Ομαχα των ΗΠΑ, το οποίο είχε αγοράσει έναντι 31.500 δολαρίων το 1958.

Μεγάλος κερδισμένος του 2015 ο Τζεφ Μπέζος

Τρίτος πλουσιότερος Αμερικανός παραμένει και το 2015 ο ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού δημιουργίας βάσεων δεδομένων Oracle, κ. Λάρι Ελίσον. Ξεκίνησε την καριέρα του κατασκευάζοντας βάσεις δεδομένων για τη CIA και ίδρυσε την Oracle το 1977, εκμεταλλευόμενος την αυξανόμενη ανάγκη των επιχειρήσεων για βάσεις δεδομένων με τους πελάτες τους. Η αύξηση του τζίρου της Amazon το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στα 92 δισ. δολάρια εκτόξευσε τη μετοχή της εταιρείας και μαζί την προσωπική περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της κ. Τζεφ Μπέζος κατά 16,5 δισ. δολάρια.

Ο Μπέζος είναι ο μεγάλος κερδισμένος του 2015 και βρίσκεται πρώτη φορά μεταξύ των πέντε πλουσιότερων Αμερικανών. Ο ιδρυτής της Amazon εξακολουθεί να βάζει παράτολμα επιχειρηματικά στοιχήματα, όπως η δημιουργία στόλου μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων για παράδοση προϊόντων, που παραγγέλνουν οι πελάτες της εταιρείας του.

Περίοπτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων της τεχνολογίας έχει και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook το 2004 και της εταιρείας, που διαχειρίζεται το δημοφιλές μέσον κοινωνικής δικτύωσης. Τον Αύγουστο κατόρθωσε πρώτη φορά στη μικρή του ιστορία να έχει σε μία και μόνη ημέρα 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 40,3 δισ. δολάρια και πρώτη φορά φέτος εντάσσεται στη δεκάδα των πλουσιότερων του Forbes και βρίσκεται στην 7η θέση. Ως φιλάνθρωπος ίδρυσε πέρυσι την οργάνωση Internet.org, η οποία έχει διαθέσει δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνετ σε 17 χώρες στην Ασία, την Αφρική και τη Λ. Αμερική. Στη δέκατη θέση απαντάται ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, με προσωπική περιουσία 32,7 δισ. δολαρίων. Τον Αύγουστο παρέδωσε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Σαντάρ Πιτσάι, υπεύθυνο παραγωγής προϊόντων της Google. O κ. Πέιτζ θα αναλάβει επικεφαλής της Alphabet, μιας εισηγμένης εταιρείας, που θα εμπεριέχει την Google, τα εργαστήρια Google X lab και καινοτομικές/ ερευνητικές δραστηριότητες όπως οι Calico, Νest και Fiber.

Comments