Κακάο 10 εκατομμυρίων ετών,είναι πολύ αρχαιότερο από όσο πιστεύαμε

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το κακαόδεντρο είναι πολύ αρχαιότερο από όσο πιστεύαμε.
Περί τα 10 εκατ. έτη χρονολογούν οι ειδικοί την ηλικία του κακαόδεντρου κατατάσσοντάς το έτσι ανάμεσα στα γηραιότερα είδη του πλανήτη.
Η βελούδινη υφή της αξεπέραστη και η μαγική της γεύση αναντικατάστατη. Μπορεί ως σήμερα να πιστεύαμε ότι η σοκολάτα αποτελούσε μια σχετικά «σύγχρονη» πηγή ευτυχίας με αφετηρία τους γευστικούς μας κάλυκες, όμως νέα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι τελικά η ηλικία του κακάο αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια χρόνια!


Η νέα μελέτη, που έρχεται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου των Ανδεων στην Κολομβία και του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, αποκαλύπτει ότι τελικά το κακαόδεντρο, γνωστό και ως Theobroma cacao, εξελίχθηκε πριν από 10 εκατ. χρόνια. Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ίδιους, να προσφέρουν προστασία ενάντια στην παγκόσμια απειλή της έλλειψης σοκολάτας.

«Σοκολατοκρίση» εν όψει;

Ως τώρα οι ιστορικοί εκτιμούσαν ότι η ηλικία του κακάο άγγιζε περίπου τα 3.100 χρόνια έπειτα από ίχνη που είχαν εντοπιστεί στην Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα μέσα σε κεραμικά δοχεία που είχαν βρεθεί στο Πουέρτο Εσκοντίδο, στις Ονδούρες, και χρονολογούνται στο 1100 π.Χ. Ωστόσο τα νέα στοιχεία φαίνεται να γυρίζουν τον χρόνο πολύ πιο πίσω.

Τα νέα ευρήματα έρχονται στη δημοσιότητα κατόπιν προειδοποίησης των ειδικών ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας «σοκολατοκρίσης» η οποία οφείλεται στην αστάθεια που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό ως προς την παραγωγή του κακάο σε σχέση με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σοκολάτας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως γνωστόν, το κακάο παράγεται από το φυτό του είδους Theobroma cacao, το οποίο σημαίνει «η τροφή των θεών». Οι τρεις κύριες περιοχές παραγωγής του κακάο είναι η Δυτική Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία, οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κύριο πρόβλημα που εντοπίζεται στις περισσότερες καλλιέργειες αφορά την έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητες σε παράσιτα και ασθένειες. Κάτι τέτοιο, εξηγούν, θέτει σε κίνδυνο τη μακροχρόνια σταθερότητα στον τομέα της σοκολατοβιομηχανίας.

«Οι μελέτες γύρω από την εξελικτική ιστορία οικονομικά σημαντικών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της αγροτικής βιομηχανίας αλλά και για την απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η προστασία της βιοποικιλότητας ως προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης» εξηγεί ο δρ Τζέιμς Ρίτσαρντσν, επικεφαλής της μελέτης από τον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι η πηγή της σοκολάτας, το είδος Theobroma cacao, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα είδη φυτών του Αμαζονίου» υπογραμμίζει ο ειδικός. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα είδη του γένους Theobroma, το οποίο, κατά τους ερευνητές, εξελίχθηκε πριν από περίπου 10 εκατ. χρόνια. Μια χρονική στιγμή όπου οι Ανδεις δεν είχαν ακόμη υψώσει το «ανάστημά» τους, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί το γιατί τα κακαόδεντρα σήμερα εντοπίζονται στις δύο πλευρές της οροσειράς.

Στοχεύοντας σε ανθεκτικότερα κακαόδεντρα

Σύμφωνα με τον δρα Ρίτσαρντσον, το γεγονός ότι η ιστορία της εξέλιξης του κακαόδεντρου τοποθετείται τόσο πίσω είναι καλό καθώς το συγκεκριμένο είδος φαίνεται ότι είχε αρκετό χρόνο για να εξελιχθεί και να αποκτήσει μεγάλη γενετική ποικιλομορφία.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι άγριες ποικιλίες του εντοπίζονται στη Λατινική Αμερική, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και σε διάφορες ασθένειες, τα οποία δεν αποκλείεται να προσφέρουν μια νέα γενιά σοκολάτας με... διαφορετική γεύση.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Frontiers in Ecology and Evolution». Οι ίδιοι έχουν σκοπό να επιστρέψουν στη Λατινική Αμερική προκειμένου να καταφέρουν να λάβουν δείγματα από τα άγρια είδη κακαόδεντρων που φύονται στην περιοχή και να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά τους.

«Με τη μελέτη μας ελπίζουμε να μπορέσουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας στον αγροτικό τομέα» αναφέρει ο δρ Σαντιάγκο Μαντρινάν, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο των Ανδεων στην Κολομβία.tovima.gr

Comments