Την 7η κατά σειρά οι Ελλήνες που διαθέτουν μεγάλα ποσά σε ελβετικές τράπεζες,απίστευτο...........

Την 7η κατά σειρά λίστα με στοιχεία Ελλήνων που διαθέτουν μεγάλα ποσά σε ελβετικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ελεγκτών είναι ιδιαίτερα μικρός για τόσο σημαντικές υποθέσεις, την ερχόμενη Δευτέρα τα στοιχεία 10.588 Ελλήνων θα ταυτοποιηθούν με τις υπόλοιπες 6 λίστες που επεξεργάζονται οι εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.


Το αρχείο με τους Ελληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες ήρθε από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,67 δισ. ευρώ) το 2008.

Τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο από την Ελλάδα αποτελούμενο από εισαγγελείς, ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς μετέβησαν στη Γερμανία προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη λίστα. Τα στοιχεία αυτά απεστάλησαν μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα με το «πρωτόκολλο συνεργασίας» όπου ελήφθη κρυπτογραφημένο αρχείο με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη διεύθυνση ελέγχου και μέχρι τη Δευτέρα θα αποφασισθεί σε ποια υπηρεσία θα δοθεί η λίστα για τον έλεγχο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Δεκεμβρίου θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μνημόνιο συνεργασίας όπου θα παρασχεθεί στη χώρα τεχνογνωσία για τον έλεγχο των στοιχείων, καθώς και το σχετικό λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε την έναρξη «εξονυχιστικών ελέγχων από τη Δευτέρα, με τη συνδρομή και της Γερμανίας. Πιάνουμε το νήμα από την αρχή. Δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Εχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας» επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης και υπογράμμισε ότι: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ». «Πίσω από μια περίπτωση στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία» πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».

Στις υπόλοιπες λίστες τα αποτελέσματα από τους ελέγχους δείχνουν τα εξής:

1. Λίστα Λαγκάρντ. Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν εκδοθεί 478 εντολές ελέγχου.

2. Εμβάσματα Εξωτερικού. Από τα στοιχεία που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία περιελάμβαναν τα εμβάσματα φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ για το χρονικό από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012, διαπιστώθηκε ότι 54.246 «έβγαλαν» στο εξωτερικό 22,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάιο είχαν ελεγχθεί 588 περιπτώσεις, ενώ έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες 1.500 εντολές ελέγχου.

3. Λίστα Λουξεμβούργου. Εχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών.

4. Λίστα Μεγάλης Βρετανίας. Η λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου.

5. Λίστα των 65 CD. Αφορά στοιχεία που απεστάλησαν από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών κατόπιν σχετικού αιτήματος. Η λίστα έχει τα ονόματα 1.364.069 φορολογουμένων, που καλύπτει σχεδόν στο σύνολό τους και όλες τις λίστες που διερευνώνται σήμερα. Για τη λίστα αυτή έχουν εκδοθεί 61 εντολές ελέγχου, ενώ σε 34 περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αντίστοιχες διατάξεις δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων.

6. Λίστα Λιχτενστάιν. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 υποθέσεις που αφορούσαν στοιχεία που εστάλησαν από τις γερμανικές αρχές, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παραβάσεων.

Comments