Τα ρούχα του αυριο,με θέρμανση και κλιματισμό

Λύση στο ντύσιμο-«κρεμμύδι», όπου κανείς φοράει διάφορα ρούχα το ένα πάνω από το άλλο προκειμένου να μπορεί να τα αφαιρέσει σε περίπτωση που ζεσταθεί ή να προσθέσει κι άλλα σε περίπτωση που κρυώσει, έρχονται να δώσουν φινλανδοί ερευνητές. Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ειδικοί από το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT αφορά την ενσωμάτωση ενός ειδικού πλαστικού φιλμ το οποίο διαθέτει μικροκανάλια, μέσα στα οποία ρέει ένα ειδικό υγρό.



Το συγκεκριμένο υγρό παραπέμπει στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, και θα μπορεί να προσφέρει στον χρήστη που φοράει τα εν λόγω ρούχα τη δυνατότητα να «κλειδώνει» τη θερμοκρασία του σώματός του, να δροσίζεται ή να ζεσταίνεται, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο όπου βρίσκεται. Η ροή του ειδικού υγρού ελέγχεται με τη βοήθεια μιας συνοδευτικής εφαρμογής για smartphones, γεγονός που επιτρέπει στον χρήστη να παίζει την άνεσή του στα δάχτυλα.

Η τεχνολογία θέρμανσης και δροσιάς θα μπορούσε κατά τους επιστήμονες να ενσωματωθεί σε μια νέα γενιά ρούχων. Aκόμη, μπορεί να οδηγήσει και σε μια νέα γενιά αυτόματων αποσμητικών χώρων που θα διοχετεύουν μικροσκοπικές ποσότητες αρωμάτων στην ατμόσφαιρα. Από τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, υπογραμμίζουν, πέρα από το ευρύ κοινό θα μπορούσαν να ωφεληθούν κατ' εξοχήν οι αθλητές, π.χ. οι σκιέρ ή οι ιστιοπλόοι οι οποίοι εκτίθενται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ρομποτικός διακόπτης
Στον δρόμο που χάραξαν οι αυτοματισμοί, η κορεατική νεοφυής εταιρεία Naran δημιούργησε το Microbot Push: ένα αυτόματο κουμπί για τεμπέληδες, που τοποθετείται επάνω σε διακόπτες με απλή ταινία διπλής όψης, απελευθερώνοντας τον χρήστη από τη μονότονη κίνηση π.χ. του άναψε-σβήσε. Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, το Microbot Push προορίζεται για τον διακόπτη του φωτός, για τον βραστήρα, την καφετιέρα ή ακόμη και το τηλέφωνο. Η ιδέα σύμφωνα με τους υπευθύνους γεννήθηκε με τη λογική ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τη μέρα του προτού ακόμη σηκωθεί από το κρεβάτι. Τα μόνα που χρειάζονται είναι ένα smartphone και μερικοί αυτόματοι διακόπτες και η καθημερινότητα μπορεί να γίνει πιο απλή.

Στην παρούσα φάση ο διακόπτης Microbot Push βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Indiegogo, ενώ αν όλα πάνε καλά θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα στις αρχές του 2016.

Ζυγαριά τσέπης μετράει θερμίδες
Αν ανήκετε στη μερίδα του κόσμου που προσέχει τη διατροφή του και στον αγώνα κατά των λιπαρών έχει επιστρατεύσει μια σειρά από εφαρμογές για smartphones που υπολογίζουν την κατανάλωση θερμίδων κατά προσέγγιση (μέσα από μια λίστα καταγεγραμμένων τροφίμων), τώρα υπάρχει το Slate Scale. Μια μίνι ζυγαριά ακριβείας για τρόφιμα, ικανή να αναλύει τη θρεπτική τους αξία με ένα μόλις ζύγισμα. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει π.χ. το λαχταριστό μάφιν που επιθυμεί να καταναλώσει επάνω στη ζυγαριά και να συνδεθεί με το συνοδευτικό app (για iOS και Android). Η «πρώτη ζυγαριά τσέπης στον κόσμο» όπως τη χαρακτηρίζουν οι καναδοί δημιουργοί του, επικοινωνεί με το smartphone μέσω Bluetooth, με αποτέλεσμα να συγχρονίζεται διαρκώς μαζί του. Με τον καιρό, η ζυγαριά αναγνωρίζει τις διατροφικές συνήθειες του κατόχου της αποθηκεύοντας πληροφορίες γύρω από τα γεύματα που επιλέγει ο ίδιος πιο συχνά. Μια φόρτιση χαρίζει στη ζυγαριά διάρκεια ζωής ενός μήνα. Η Slate Scale αναζητεί οικονομική υποστήριξη, εκτιμάται ωστόσο ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά γύρω στον Απρίλιο του 2016.

Ροχαλητό τέλος!
Τέλος στο εκκωφαντικό μαρτύριο του ροχαλητού έρχεται να βάλει η... Nora. Μια συσκευή που τοποθετείται στο κομοδίνο του κατόχου της και λειτουργεί σε συνεργασία με μια δεύτερη συσκευή που τοποθετείται κάτω από το μαξιλάρι του. Με τη βοήθεια ενός ενσωματωμένου μικροφώνου, η Nora παρακολουθεί τον ύπνο του χρήστη και μόλις αντιληφθεί ροχαλητό στέλνει σήμα στην ασύρματη συσκευή κάτω από το μαξιλάρι, η οποία φουσκώνει σκουντώντας τον ελαφρά προκειμένου να αλλάξει στάση και να σταματήσει να ροχαλίζει.

Η «έξυπνη» λευκή συσκευή με μέγεθος ποντικιού ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει μήκος οκτώ εκατοστά και επικοινωνεί με smartphone προκειμένου ο κάτοχός της να είναι σε θέση να παρακολουθεί το μοτίβο ύπνου του και τη δραστηριότητα του... ροχαλητού του.tovima.gr

Comments