Το διάσημο Explorers Club, μια αμερικανική οργάνωση επιστημονικής εξερεύνησης, σέρβιρε στην ετήσια δεξίωσή του κρέας μαμούθ

Νέα Υόρκη
Ίσως να έχετε ακούσει κι εσείς την ιστορία, διάσημη μεταξύ παλαιοντολόγων, εξερευνητών και φανατικών της εξωτικής κουζίνας: το 1951, το διάσημο Explorers Club, μια αμερικανική οργάνωση επιστημονικής εξερεύνησης, σέρβιρε στην ετήσια δεξίωσή του κρέας μαμούθ.



Η ιστορία έγινε διάσημη όταν ένας δημοσιογράφος, μέλος του κλαμπ, περιέγραψε το μενού στο περιοδικό Christian Science Monitor. Η πρώτη ύλη του δείπνου θα είχε ηλικία τουλάχιστον 15.000 ετών, από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων, και σίγουρα θα ήταν το αρχαιότερο κρέας που έχει σερβιριστεί ποτέ σε επίσημο δείπνο.Μόνο που το κρέας δεν προερχόταν από μαμούθ, όπως αποκαλύπτουν τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ στην επιθεώρηση PLoS ONE. Το δείπνο ήταν όντως κάτι ασυνήθιστο, όχι όμως αρχαίο.

Το άρθρο στο Christian Science Monitor έκανε λόγο για κρέας μαμούθ, στην πραγματικότητα όμως το μενού της δεξίωσης έγραφε Megatherium, ένα γένος γιγάντιων βραδυπόδων που εξαφανίστηκε από την αμερικανική ήπειρο την ίδια εποχή με το μαμούθ, όταν το κλίμα της Γης άρχισε να γίνεται θερμότερο.

Λόγω αυτής της ανακρίβειας του άρθρου, εκατοντάδες μέλη του Explorers Club συνεχίζουν μέχρι σήμερα να διηγούνται την ιστορία με το μαμούθ.

Τελικά, όμως, το κρέας του δείπνου δεν ήταν ούτε μαμούθ ούτε βραδύποδας.

Οι ερευνητές του Γέιλ εξέτασαν ένα δείγμα κρέατος που είχε σταλεί μετά τη δεξίωση στον Πολ Γκρίσγουολντ Χάους, μέλος του Explorers Club, ο οποίος δεν κατάφερε να πάει στην εκδήλωση αλλά ήταν περίεργος να δει τι είχαν φάει οι τυχεροί. Πράγματι, ο Χάουζ παρέλαβε ένα δείγμα από τον Γουέντελ Φίλιπς Ντοτζ, έναν θεατρικό ιμπρεσάριο που είχε αναλάβει την οργάνωση της δεξίωσης.

Το δείγμα, διατηρημένο σε μια φιάλη με οινόπνευμα (ένθετη αριστερά), κατέληξε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Γέιλ, και παρέμεινε στο ράφι για δεκαετίες μέχρι να υποβληθεί τελικά σε γενετικά τεστ.

Οι αναλύσεις, αναφέρουν τώρα οι ερευνητές, αποκαλύπτουν ότι το κρέας προερχόταν τελικά από πράσινη θαλάσσια χελώνα, το είδος Cheylone mydas.
Υπεύθυνος για τη φάρσα πρέπει να ήταν Ντοτζ, ο οργανωτής της δεξίωσης (ένθετη δεξιά). Το είχε μάλιστα σχεδόν παραδεχτεί σε δημοσίευση του Explorers Club λίγο καιρό μετά τη δεξίωση, κάνοντας έμμεσα λόγο για κρέας χελώνας. Όπως φαίνεται όμως, κανείς δεν του έδωσε σημασία και η ιστορία με το μαμούθ διαιωνίστηκε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Explorers Club Γουίλ Ρόουζμαν τονίζει τώρα στους New York Times ότι η διεύθυνση της οργάνωσης δεν είχε ιδέα για τη φάρσα.

Επισήμανε ακόμα ότι οι δεξιώσεις του κλαμπ δεν περιλαμβάνουν πια εξωτικά πιάτα όπως ψητές ταραντούλες και μάτια κατσίκας. Οι καιροί έχον πια αλλάξει και το κλαμπ δίνει πλέον έμφαση σε «τρόφιμα που μπορούν να συντηρήσουν την ανθρωπότητα μέχρι το μακρινό μέλλον» -κάτι που σίγουρα δεν ισχύει για τα μαμούθ.

Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι το εάν έχει υπάρξει στην πρόσφατη ιστορία πραγματικό γεύμα με μαμούθ. Την απάντηση δίνουν οι συντάκτες της νέας μελέτης, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχουν όντως παλαιοντολόγοι που δοκίμασαν τη γεύση κατεψυγμένων ευρημάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Comments