Tips για να πάρουν το βιογραφικό σας στα σοβαρά

1. DO: Το βιογραφικό σας να είναι μία σελίδα μόνο (no matter what).
Είναι απαραίτητο να παρουσιάσετε την εργασιακή σας εμπειρία σε μία μόνο σελίδα, σχετική, καλοφτιαγμένη, ακόμη και αν έχετε εργασιακή εμπειρία που ξεπερνά τα δέκα χρόνια. Οι Υπεύθυνοι Προσλήψεων δεν διαθέτουν τόσο χρόνο ώστε να διαβάζουν πολλές σελίδες για κάθε υποψήφιο.



2. DON’T: Χρησιμοποιείτε πολύ μικρή γραμματοσειρά.
Ναι, θέλετε να χωρέσετε όσα περισσότερα μπορείτε σε αυτή τη σελίδα, αλλά οι HR θα αφήσουν στην άκρη βιογραφικά που είναι δυσανάγνωστα ή έχουν ασυνεπή μορφοποίηση. Πρωταρχικός σας σκοπός είναι το βιογραφικό σας να δείχνει τόσο καλό όσο ακούγεται.

3. DO: Βάλτε τον πιο λεπτολόγο φίλο σας να το εξετάσει.
Είναι σχεδόν απίθανο να προσέξετε όλα τα λάθη σας. Οι καλοί διορθωτές θα παρατηρήσουν τα λάθη που διέφυγαν της προσοχής σας είτε πρόκειται για τυπογραφικά είτε λάθη στη μορφοποίηση είτε συντακτικά λάθη. Πάντα χρειάζεται να τσεκάρει το βιογραφικό σας και κάποιος άλλο πέρα από εσάς.

4. DON’T: Κάνετε υποθέσεις.
Κάντε την έρευνά σας. Ποιος πρόκειται να διαβάσει το βιογραφικό σας; Αν χρησιμοποιήσετε βιομηχανική ορολογία, θα την καταλάβει ο/η HR; Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα και να είστε σαφείς σε όσα γράφετε.

5. DO: Χρησιμοποιήστε περιγραφές για να εξηγήσετε το ρόλο σας.
Οι περισσότερες δουλειές περιλαμβάνουν περιγραφές, που χρησιμοποιούνται σαν «μπούσουλες» κατά τη διαδικασία της πρόσληψης. Αν δεν ξέρετε ποια skills σας πρέπει να υπογραμμίσετε, χρησιμοποιήστε την περιγραφή της εταιρείας για το ρόλο σαν οδηγό για να μιλήσετε για τον εαυτό σας στη συνοδευτική επιστολή.

6. DON’T: Υπερβάλλετε για τις θέσεις ή τις ευθύνες που είχατε.
Αν γνωρίζετε ανθρώπους που καυχιούνται πώς έκαναν πράγματα ή δούλεψαν σε διάφορα μέρη… αγνοήστε τους. Το να πείτε ψέματα για επιτεύγματα ή να παρουσιάσετε ψευδή διαπιστευτήρια, μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε το παιχνίδι απέναντι σε ενδεχόμενους εργοδότες.

7. DO: Ερευνήστε την εταιρική κουλτούρα.
Σε κάθε εταιρεία πρέπει να απευθύνεστε διαφορετικά. Ενώ η συνοδευτική σας επιστολή μπορεί να διασφαλίζει ότι γνωρίζετε το brand, παράλληλα δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του οργανισμού και μέσα στο βιογραφικό σας. Η επιλογή όρων και εννοιών, που η εταιρεία εκτιμά, θα ωθήσει τους recruiters να κοιτάξουν το βιογραφικό σας εκτενέστερα.

8. DON’T: Στέλνετε το βιογραφικό σας σε μία μαύρη τρύπα.
Όταν κάνετε online αιτήσεις για δουλειά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το βιογραφικό σας να καταλήξει σε ένα φάκελο inbox γεμάτο από χιλιάδες άλλες αιτήσεις, οπότε είναι δύσκολο το δικό σας να λάβει την προσήκουσα προσοχή. Ακόμη και αν αυτό είναι δύσκολο, βάλτε τα δυνατά σας να βρείτε πού πηγαίνει η αίτησή σας. Είναι οι εργαζόμενοι και οι manager υπεύθυνοι για τη διαδικασία προσλήψεων; Αν καταλάβετε τις μεθόδους της συγκεκριμένης εταιρείας, ψάξτε λίγο ακόμα για να στείλετε το βιογραφικό σας κατευθείαν στο πρόσωπο που έχει τη δικαιοδοσία να σας φέρει για συνέντευξη.

9. DO: Αναπνεύστε!
Η αναζήτηση δουλειάς είναι μία σκληρή και χρονοβόρα διαδικασία. Αναπνεύστε, σκεφτείτε και πάρτε χρόνο για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας πως αν συνεχίσετε την αναζήτησή σας έξυπνα και με στρατηγική, στο τέλος θα δικαιωθείτε. Δεν θα κερδίσετε τίποτα με το να στείλετε 25 βιογραφικά μέσα σε μια μέρα.

10. DON’T: Να αφήσετε την αναζήτηση εργασίας να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας.
Ήξερα ότι ήμουν πολύ καλή υποψήφια και ήταν θέμα του να στείλω το βιογραφικό μου στους σωστούς ανθρώπους, εκείνους που θα αναγνώριζαν το ταλέντο μου. Να θυμάστε πως είστε κατάλληλοι για πολλούς ρόλους. Το βιογραφικό σας πρέπει να παρουσιάζει τον εαυτό σας ρίχνοντας φως στα σημεία που πρέπει. Πηγή: motto.time.com

Comments