Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης έχει ξαναγραφεί μετά από ανακάλυψη επιστημόνων ότι η Ευρώπη ήταν η γενέτειρα της ανθρωπότητας και δεν η Αφρική.
Επί του παρόντος, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το ανθρώπινο γένος μας χωρίζεται από τους πιθήκους περίπου επτά εκατομμύρια χρόνια πριν στην κεντρική Αφρική.
Αλλά τα δύο απολιθώματα ενός πλάσμα πιθήκου που είχε ανθρώπινα δόντια έχουν βρεθεί στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που χρονολογούνται στα 7,2 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η ανακάλυψη του πλάσματος, ονομάζεται Graecopithecus freybergi και nicknameded «Ελ ελληνο» από τους επιστήμονες, αποδεικνύει οτι οι πρόγονοί μας είχαν ήδη αρχίσει να εξελίσσονται στην Ευρώπη 200 χιλιάδες χρόνια πριν από την πρώτη αφρικανική ανθρωποειδές.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών λένε ,τα ευρήματα έχουν αλλάξει εξ ολοκλήρου την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας και τοποθετήσαν το τελευταίο κοινό πρόγονο των δύο χιμπατζήδων και των ανθρώπων - το λεγόμενο Missing Link - στην περιοχή της Μεσογείου.
Η αλλαγή του χρόνου και το κλίμα είχε μετατρέψει την Ανατολική Ευρώπη σε μια ανοικτή σαβάνα που ανάγκασε τους πιθήκους για να βρουν νέες πηγές τροφής, προκαλώντας μια μετατόπιση προς δίποδη βάδιση. Οι ερευνητές πιστεύουν.
«Αυτή η μελέτη εχιβαλλάζει τις ιδέες που σχετίζονται με τη γνώση για το χρόνο και τον τόπο από τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας», δήλωσε ο καθηγητής Νικολάι Spassov από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.
«Graecopithecus δεν είναι πίθηκος. Είναι μέλος της φυλής των hominins και άμεσος πρόγονος του Homo.
«Το φαγητό του Graecopithecus είχε σχέση με τη ξηρη και σκληρη σαβάνα , σε αντίθεση με εκείνη των πρόσφατων μεγάλων πιθήκων που φεύγαν στα δάση.
«Το πρόσωπο El Ελληνο μοιάζε με ένα μεγάλο πίθηκο, με μικρότερους κυνόδοντες.»
Η ομάδα ανέλυσε τα δύο γνωστά δείγματα Graecopithecus freybergi: το κάτω γνάθου από την Ελλάδα και ένα ανώτερο δόντι προγόμφιου από τη Βουλγαρία.
Χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία, ήταν σε θέση να απεικονίσουν τις εσωτερικές δομές των απολιθωμάτων και δείχνουν ότι οι ρίζες συγχωνεύονται.
«Ενώ οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν συνήθως δύο ή τρεις χωριστές και αποκλίνουσες ρίζες, οι ρίζες της Graecopithecus συγκλίνουν ,ενα χαρακτηριστικό των σύγχρονων ανθρώπων, τους πρώτους ανθρώπους », δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Madelaine Böhme της το Πανεπιστήμιο του Tübingen.
Το κάτω σαγόνι, έχει πρόσθετη οδοντιατρικη χαρακτηριστικη ρίζα, υποδηλώνοντας ότι το είδος ήταν ένα ανθρωποειδές .
Το είδος που βρέθηκε είναι αρκετα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μεγαλύτερο από ό, τι τα παλαιότερα ανθρωποειδές της Αφρικής , Sahelanthropus tchadensis που βρέθηκαν στο Τσαντ.
«Μείναμε έκπληκτοι από τα αποτελέσματά μας, ως προ-άνθρωποι είχαν προηγουμένως γνωστό μόνο από την υποσαχάρια Αφρική,» δήλωσε ο διδακτορικός φοιτητής Jochen , ένας διδακτορικός φοιτητής Tübingen που διεξάγεται σε αυτό το μέρος της μελέτης.
Ο καθηγητής David Begun, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο παλαιοανθρωπολόγος και συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Αυτή η χρονολόγηση ειναι η διάσπαση του ανθρώπου-χιμπατζή στην περιοχή της Μεσογείου»
Η Μεσογείος πέρασε από συχνές περιόδους ξηρασίας , σχηματίζοντας μια χερσαία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και της Αφρικής, επιτρέποντας πιθήκους και ανθρωπίδες να περάσουν μεταξύ των ηπείρων.
Οι Επιστήμονες τις ομάδας πιστεύουν ότι η εξέλιξη των ανθρωποειδών μπορεί να οφείλεται σε δραματικές περιβαλλοντικές αλλαγές που πυροδότησε το σχηματισμό της Βόρειας Αφρικής Σαχάρας πάνω από επτά εκατομμύρια χρόνια πριν, και πίεσε τα είδη προς το Βορρά.
Βρήκαν μεγάλες ποσότητες άμμου Σαχάρας σε στρώματα που χρονολογούνται από την περίοδο, του γεγονός που υποδηλώνει ότι βρισκόταν πολύ μακρύτερα στο Βόρεια από ότι σήμερα.
Ο καθηγητής Böhme πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μπορεί να αλλάξουν τελικά τις ιδέες για την προέλευση της ανθρωπότητας ,τα δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι αυτή η διάσπαση συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο - όχι στην Αφρική.
«Αν γίνει δεκτή, η θεωρία αυτή θα αλλάξει πράγματι την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.»
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ήταν πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τα ευρήματα.
Συνταξιούχος ανθρωπολόγος και συγγραφέας Δρ Peter Andrews, στο παρελθόν, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι πιθανό ότι το ανθρώπινο γένος προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά υπαρχουν και πολύ σημαντικα απολιθώματα για την προέλευση απο την Αφρική, μεταξύ των οποίων και πολλοί σκελετοι και κρανία.
topgloob
Comments