Χάκερ μάς αποκαλύπτει τα απλά λάθη που κάνουμε online

Ηλεκτρονικές απάτες - Ένας χάκερ μοιράζεται τα μυστικά του για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο
Όλοι έχουμε υπολογιστές και λάπτοπ. Το θέμα όμως είναι εάν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μας κλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία
όταν είμαστε στο διαδίκτυο. Μιλήσαμε με έναν "ηθικό" χάκερ ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις καλύτερες συμβουλές του για να μην πέσουμε ποτέ θύματα απάτης.
 Μπορεί ένας χάκερ να είναι ηθικός;
Τις πληροφορίες που ακολουθούν τις συλλέξαμε από έναν ηθικό χάκερ ο οποίος απασχολείται χρόνια στον τομέα του στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην προστασία λογισμικού και πληροφοριών σε καθημερινή βάση. Η δουλειά του συνίσταται στο να χακάρει τους ιστότοπους, τα δίκτυα και τις εφαρμογές τηλεφώνων των πελατών του προκειμένου να εντοπίσει τα αδύνατα σημεία και να προτείνει λύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύουμε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας δώσει τις συμβουλές που χρειαζόμαστε.
Το συναίσθημα μπορεί να μας δημιουργήσει μπελάδες
Οι σύγχρονες απόπειρες εξαπάτησης περιέχουν ένα στοιχείο που είναι γνωστό ως κοινωνική μηχανική, η πράξη με άλλα λόγια της προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών. Παραδείγματος χάρη, το να κάνουμε κλικ σε ένα κακόβουλο μήνυμα επειδή νομίζουμε ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια ή να ανοίξουμε την πόρτα χωρίς να ελέγξουμε σε μια έγκυο κυρία.
Χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης ξανά και ξανά
Η καλύτερη συμβουλή εδώ είναι να μην χρησιμοποιούμε ποτέ μα ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης δύο φορές. Εάν μας παραβιάσουν κάποιον λογαριασμό, τότε θα μας τους παραβιάσουν όλους.
Ηλεκτρονικές απάτες - Ορισμένοι από εμάς θεωρούμε ότι κάθε σύνδεσμος που περιλαμβάνεται σε κάποιο email είναι ασφαλής
Μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο που βρίσκεται σε email και επισκεφθείτε απευθείας τον ιστότοπο.
Λέμε την αλήθεια
“Πότε γεννήθηκες;” ή “ποιο είναι το πατρικό όνομα της μητέρας σου;” Αυτές είναι από τις πλέον κοινές ερωτήσεις που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι σε μια προσπάθεια να σας προφυλάξουν από απόπειρες εξαπάτησης. Οι απαντήσεις σας δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν από κακόβουλους καθώς πρόκειται για πληροφορίες που έχετε ήδη αποκαλύψει κάπου online και ο οποιοσδήποτε ψάξει λίγο θα τις βρει. Δεν χρειάζεται να πείτε την πραγματική σας ημερομηνία γέννησης ή το αληθινό πατρικό της μητέρας σας.
Αποκαλύπτουμε πολλά...
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνετε προσωπικές πληροφορίες σε οποιοδήποτε δίκτυο ή ιστοσελίδα εκτός κι εάν υπάρχει συγκεκριμένος και σοβαρός λόγος. Παραδείγματος χάρη, εάν συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi και σας ζητήσει να βάλετε τα στοιχεία σας, όπως το όνομά σας, την ημερομηνία γεννήσεώς σας και τη διεύθυνσή σας, δεν δεσμεύεστε νομικά να είστε ειλικρινείς. Βάλτε κάτι άλλο και μην αποκαλύπτετε τα προσωπικά σας στοιχεία. ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Όσο πιο πολλές προσωπικές πληροφορίες αποκαλύπτετε στο διαδίκτυο, τόσο πιο εύκολο θα είναι για κάποιον να τις εντοπίσει. Την επόμενη φορά που είστε στον λογαριασμό σας στα social media, φροντίστε να αναφέρετε τα λιγότερα δυνατά. Η οικογένειά σας και οι φίλοι σας γνωρίζουν ήδη το τηλέφωνό σας και το που μένετε, δεν χρειάζεται να το μάθουν κι άλλοι. Και το πιο σημαντικό, μην αποκαλύπτετε ότι θα λείψετε ή ότι θα πάτε ταξίδι.
Το προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα είναι ανοικτό
Στον λογαριασμό σας στο Facebook, μεταβείτε στις ρυθμίσεις και στο Ποιος μπορεί να δει τις πληροφορίες μου και επιλέξτε: μόνο φίλοι. Με αυτό τον τρόπο μόνο οι κοντινοί σας άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας. Κάντε το ίδιο και με τους υπόλοιπους λογαριασμούς σας.
Δίνουμε" πολλά για να πάρουμε δωρεάν εφαρμογές
Οι χάκερς μπορούν να κατεβάσουν κατασκοπευτικό λογισμικό στη συσκευή σας μέσω των εφαρμογών. Πριν εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή ελέγξτε τι είδους πληροφορίες αποθηκεύει. Παραδείγματος χάρη, μια εφαρμογή για κάποιο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητο να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του δικτύου σας ή στον κατάλογο επαφών σας. Καλό είναι επίσης να κάνετε συχνές αναβαθμίσεις στις εφαρμογές σας επειδή τα επίπεδα ασφαλείας ολοένα και καλυτερεύουν.
Δεν κάνουμε εκκαθάριση στο ιστορικό περιήγησης του browser
Αυτή είναι μια σημαντική συμβουλή εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την ίδια συσκευή με κάποιον άλλο, τον κοινό υπολογιστή του σπιτιού, το iPad ενός φίλου, κλπ. Ο Chrome και ο Firefox κρατούν αρχεία με τις αναζητήσεις σας, το που έχετε μπει και ποιες σελίδες έχετε επισκεφθεί. Οι πληροφορίες αυτές παραμένουν εκεί για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες και εάν δεν κάνετε εκκαθάριση στο ιστορικό σας είναι εύκολο για κάποιον να υποκλέψει πληροφορίες για την δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο.
Τι πρέπει να εγκαταστήσετε
Τα πιο σημαντικά σας όπλα για να δυσκολέψετε τους χάκερ είναι λογισμικό anti-virus το οποίο να κάνει τακτικούς ελέγχους και ένα ad blocker, καθώς το τελευταίο εμποδίζει μη απαραίτητα στοιχεία να φτάσουν στον υπολογιστή σας. Μερικά από τα καλύτερα λογισμικά για ιούς είναι μεταξύ άλλων τα Norton Security, McAfee Total Protection, Kaspersky Total Secure. Αξίζει να κάνετε μια έρευνα αγοράς για να βρείτε ποιο πρόγραμμα ταιριάζει καλύτερα στον δικό σας υπολογιστή.
Χρησιμοποιήστε ένα password manager...
Χρησιμοποιώντας κάποιο password manager, το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι έναν κωδικό πρόσβασης (μαζί με κάποιο συνθηματικό) το οποίο θα σας επιτρέπει να διατηρείτε πιο πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης σε ασφαλές περιβάλλον. Ειδικός στον τομέα αυτό ισχυρίζεται ότι ένας χάκερ χρειάζεται μέχρι και δύο χρόνια για να σπάσει έναν σύνθετο κωδικό πρόσβασης με οκτώ χαρακτήρες. Χρησιμοποιήστε επίσης κεφαλαία γράμματα με αριθμούς για μεγαλύτερη ασφάλεια!
...ακόμη και για τις ψεύτικες πληροφορίες σας
Μήπως ανησυχείτε ότι δεν θα θυμάστε τις ψεύτικες απαντήσεις που δώσατε; Μπορείτε να δημιουργήσετε "λογαριασμούς" στις εφαρμογές password manager μόνο για αυτό. Καταπληκτικό δεν είναι;
Τοποθετήστε διπλή ασφάλεια #1
Θα ήταν καλό να έχετε σε όλους τους σημαντικούς λογαριασμούς σας διπλή διαδικασία ταυτοποίησης. Εκτός από κωδικό πρόσβασης και όνομα χρήστη, θα μπορούσε να είναι και κάτι που μόνο εσεις έχετε.
Τοποθετήστε διπλή ασφάλεια #2
Η διπλή αυτή διαδικασία θα μπορούσε να είναι κάποια πληροφορία που μόνο εσείς γνωρίζετε ή κάποιο βιομετρικό στοιχείο όπως είναι το δακτυλικό σας αποτύπωμα, η ίριδα του ματιού σας ή η φωνή σας. Χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και μια ακόμη πληροφορία, δυσκολεύετε πολύ τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες. 
Φροντίστε να ενημερώνετε την ασφάλειά σας
Εάν θέλετε να είναι όλες οι συσκευές σας ασφαλείς, πέρα από το κατάλληλο λογισμικό θα πρέπει να φροντίζετε να το το ενημερώνετε όταν είναι δυνατό. Φροντίστε να έχετε την τελευταία διαθέσιμη έκδοση browser και λογισμικού ασφαλείας και κάνετε τις ενημερώσεις μόλις είναι διαθέσιμες. Η τεχνολογία κάνει άλματα και όσο πιο πρόσφατη η έκδοση τόσο πιο ασφαλείς είστε.
Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi
Όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές ή άλλες τέτοιου είδους συναλλαγές από δημόσιο δίκτυο Wi-Fi. Για ποιο λόγο όμως; Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο wi-fi είναι ανοικτό στον καθένα, το καθιστά ευάλωτο σε κάθε είδους επιθέσεις και κακόβουλες ενέργειες.
Φροντίστε να ελέγχετε τις κινήσεις του λογαριασμού σας και τα οικονομικά σας συχνά
Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς σας και τις κινήσεις που γίνονται σε αυτούς προκειμένου να εντοπίσετε εγκαίρως συναλλαγές που δεν κάνατε εσείς. Μπορείτε να προγραμματίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για κάθε κίνηση του λογαριασμού σας στο κινητό σας ή στον υπολογιστή σας προκειμένου να έχετε ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο.
Δείτε τι κάνει η τράπεζά σας για να σας προστατεύσει
Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξοικειωθεί με όλα όσα προσφέρει η τράπεζά σας σε θέματα ασφάλειας. Επιλέξτε την τράπεζα που έχει επενδύσει σε αυτό και σας προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία από απάτες.

Comments