Ποια από αυτά τα δηλητηριώδη ζώα φοβόμαστε περισσότερο;
Όταν αναφερόμαστε στα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο, είναι δυνατόν να βρούμε στο διαδίκτυο πολλές ταξινομήσεις, συχνά διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που εμπλέκονται. Συχνά ξεκινούν από την τοξικότητα του δηλητηρίου που εκφράζεται μέσω μιας σταθεράς που ονομάζεται LD50. Από μόνη της ωστόσο δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα για να διαπιστωθεί ποια ζώα προκαλούν τα περισσότερα θύματα με το δηλητήριο τους.
Μπορεί να συμβεί επίσης ένα ζώο να έχει πολύ τοξικό δηλητήριο αλλά να μην είναι ιδιαιτέρως επιθετικό ή να ζει σε περιοχές μακριά από τον άνθρωπο. Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν και ζώα που είναι εφοδιασμένα με λιγότερο ισχυρό δηλητήριο αλλά είναι ικανά να εισάγουν μεγαλύτερη ποσότητα και κατά συνέπεια είναι και πιο επικίνδυνα. Επομένως είναι σωστό να διευκρινιστεί ότι για την ακόλουθη ταξινόμηση λαμβάνουμε υπόψιν μας μόνο την τοξικότητα του δηλητηρίου τους. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τα πιο επικίνδυνα από αυτά;
Όταν αναφερόμαστε στα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο, είναι δυνατόν να βρούμε στο διαδίκτυο πολλές ταξινομήσεις, συχνά διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που εμπλέκονται. Συχνά ξεκινούν από την τοξικότητα του δηλητηρίου που εκφράζεται μέσω μιας σταθεράς που ονομάζεται LD50. Από μόνη της ωστόσο δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα για να διαπιστωθεί ποια ζώα προκαλούν τα περισσότερα θύματα με το δηλητήριο τους.
Μπορεί να συμβεί επίσης ένα ζώο να έχει πολύ τοξικό δηλητήριο αλλά να μην είναι ιδιαιτέρως επιθετικό ή να ζει σε περιοχές μακριά από τον άνθρωπο. Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν και ζώα που είναι εφοδιασμένα με λιγότερο ισχυρό δηλητήριο αλλά είναι ικανά να εισάγουν μεγαλύτερη ποσότητα και κατά συνέπεια είναι και πιο επικίνδυνα. Επομένως είναι σωστό να διευκρινιστεί ότι για την ακόλουθη ταξινόμηση λαμβάνουμε υπόψιν μας μόνο την τοξικότητα του δηλητηρίου τους. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τα πιο επικίνδυνα από αυτά;
Μαύρο μάμπα- Dendroaspis polylepis
Το μαύρο μάμπα το συναντάμε στην έρημο της Σαχάρας, από την Σομαλία ως την Νότιο Αφρική και ονομάζεται έτσι λόγω του χαρακτηριστικού μαύρου χρώματος στο εσωτερικό του στόματος του. Το σώμα του είναι πράσινο ανοιχτό ή σκούρο, ενώ η κοιλιακή περιοχή έχει ένα μπεζ ανοιχτό χρώμα. Είναι το πιο γρήγορο από όλα τα φίδια (Μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 20χλμ./ώρα) και έχει μήκος 4 μέτρα. Το δηλητήριό του είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ νευροτοξινών και χωρίς επαρκή ιατρική βοήθεια, το δάγκωμα του έχει ποσοστό θνησιμότητας 100%.
Κίτρινος σκορπιός- Leiurus quinquestriatus
Έχει μήκος 10 εκατοστά, χρώμα κίτρινο και ζει σε ερημικό περιβάλλον μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχει ένα πολύ ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο αλλά ευτυχώς η ποσότητα του δεν είναι αρκετή. Αν και το τσίμπημα είναι σίγουρα οδυνηρό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι θανατηφόρο.
Η αράχνη Ιστός του Σίδνεϊ-Atrax robustus
Ονομάζεται επίσης και αράχνη ιστός του Σίδνεϊ, ζει αποκλειστικά στην Αυστραλία και συνήθως στήνει τους ιστούς της σε κοίλους κορμούς δένδρων. Είναι πολύ επιθετική και το δάγκωμά της θανατηφόρο, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με το αντίδοτο. Από το 1927 έως το 1981 (Πριν από τη διάθεση του αντιδότου) αναφέρθηκαν δεκατρείς τεκμηριωμένες περιπτώσεις θανάτου λόγω του τσιμπήματος της αράχνης ιστός του Σίδνεϊ.
Βραζιλιάνικη περιπλανώμενη αράχνη- Phoneutria Nigriventer
Κοινώς γνωστή ως η αράχνη των μπανανών μπορεί να φτάσει τα 15εκ. σε μήκος σώματος συμπεριλαμβανομένων των ποδιών. Ζει κυρίως στα δάση του Αμαζονίου και του Ατλαντικού και η νευροτοξικότητα του δηλητηρίου της την καθιστά ως μια από τις πιο επικίνδυνες αράχνες στον κόσμο.
Κινέζικο krait- Bungarus multicinctus.
Αν και το δάγκωμα του δεν είναι οδυνηρό, είναι θανατηφόρο στο 85% των περιπτώσεων αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με το αντίδοτο. Το χρώμα αυτού του φιδιού είναι αναμφισβήτητο: Μαύρο ή σκούρο μπλε φόντο εναλλασσόμενο με λευκές γραμμές σε όλο το μήκος του σώματος. Το μήκος του κυμαίνεται περίπου στο 1,5 μ. και προτιμά τους υγροβιότοπους, τα χωράφια, τα δάση και τα εδάφη κοντά στο νερό όπως οι τάφροι, οι ορυζώνες, τα ποτάμια και τα ρέματα.
Ανατολικό καφέ φίδι- Pseudonaja textilis.
Το συναντάμε συχνά στην Αυστραλία και στην Παπούα- Νέα Γουινέα, είναι το φίδι που είναι υπεύθυνο για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις περιοχές προέλευσης. Το δηλητήριο του είναι νευροτοξικό και προκαλεί παράλυση και καρδιακή ανακοπή.
Tαϊπάν-Oxyuranus microlepidotus
Προέρχεται από την Αυστραλία και θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο με Ld50 0,025mg/kg. Ντροπαλό και μοναχικό, τροφοδοτείται κυρίως από τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά. Προτιμά να ξεφεύγει από τον κίνδυνο και σπάνια δαγκώνει, μόνο αν αισθάνεται ότι απειλείται ή αν βρίσκεται στην αναπαραγωγική περίοδο.
Χταπόδι με μπλε δακτύλιους- Hapalochlaena lunulata
Ένα μικρό χταπόδι με σώμα μήκους 5 εκατοστών και πλοκάμια 7 εκατοστών, ζει στα τροπικά νερά του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ιδιαίτερα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή ύφαλο. Συμβιωτικά βακτηριακά είδη κατοικούν στους σιελογόνους αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή μιας εξαιρετικά δηλητηριώδους τοξίνης, της τετροδοτοξίνης, μιας νευροτοξίνης που σκοτώνει προκαλώντας προοδευτική παράλυση των εκούσιων μυών. Το δάγκωμά του είναι θανατηφόρο ακόμη και για τους ανθρώπους, αν και η φύση αυτού του μαλακίου είναι ουσιαστικά ειρηνική και δειλή και δύσκολα επιτίθεται αν δεν ενοχλείται.
Μέδουσα σφήκα της θάλασσας - Chironex fleckeri
Ανήκει στα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο, ενώ είναι επίσης γνωστή ως κυβομέδουσα. Το δηλητήριό της είναι 80 φορές πιο τοξικό από αυτό του μαύρου μάμπα και όταν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλεί έντονο μυϊκό σπασμό, αναπνευστική παράλυση και καρδιακή ανακοπή: Όλα μέσα σε 2-3 λεπτά.
Δολοφονικό θαλάσσιο σαλιγκάρι - Conus geographus
Ζει στην Ερυθρά Θάλασσα και στα νησιά Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό, αυτό το μαλάκιο έχει μια προβοσκίδα με την οποία εγχέει δηλητήριο στο θήραμά του. Ένα δηλητήριο πλούσιο σε διαφορετικές τοξίνες με πρωτίστως νευροτοξική δράση ικανή να σκοτώσει ανθρώπους. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αντίδοτα για το δηλητήριο αυτού του είδους.
Βάτραχος arrow- Phyllobates terribilis
Κοινό αμφίβιο στα τροπικά δάση των δυτικών Κολομβιανών Άνδεων, δεν υπερβαίνει τα 5 εκατοστά σε μήκος, αλλά το δέρμα του καλύπτεται με ένα δηλητηριώδες αλκαλοειδές στρώμα που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή μαρμαρυγή μέσα σε λίγα λεπτά. Θεωρείται το πλέον τοξικό ζώο μεταξύ αυτών που μελετώνται σήμερα, με Ld50 0,002mg/kg.
Αμμώδης αράχνη με έξι μάτια - Sicarius hahni
Ονομάστηκε έτσι λόγω της επίπεδης διαμόρφωσής της και των τριών ζευγαριών των ματιών, αυτή η αράχνη ζει στη Νότια Αφρική και σπάνια δαγκώνει ανθρώπους. Εκκρίνει ένα νεκρωτικό δηλητήριο που καταστρέφει τους ιστούς που προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς: Αν εισέλθει στο αίμα, φτάνει στα εσωτερικά όργανα και τα βλάπτει.
Ψάρι πέτρα - Synanceia verrucosa
Κατοικεί στα ρηχά νερά της Ερυθράς Θάλασσας και των κοραλλιογενών υφάλων του Ινδο-Ειρηνικού. Οι σπονδυλικές στήλες που στηρίζουν το ραχιαίο πτερύγιο συνδέονται με αδένες που εκκρίνουν ένα ισχυρό δηλητήριο του οποίου τα αποτελέσματα εκτείνονται γρήγορα από την περιοχή έγχυσης σε ολόκληρο το σώμα προκαλώντας ταχυκαρδία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το δάγκωμα είναι θανατηφόρο.
Βασιλική κόμπρα - Ophiophagus hannah
Ζει στην Ινδία, στη νότια Κίνα, στη Μαλαισία, στις Φιλιππίνες και σε πολλά μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το μεγαλύτερο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο (Ως ενήλικας μπορεί να φτάσει το μέγιστο μήκος άνω των 6 μέτρων) δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, εκτός αν ενοχληθεί. Οι τοξίνες του δηλητηρίου του, που περιέχονται στους αδένες που φιλοξενούνται στο μεγάλο κεφάλι του, αλληλεπιδρούν με το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν έντονο πόνο, θολή όραση, ζάλη και υπνηλία ως την παράλυση. Εάν η δηλητηρίαση είναι σοβαρή, συμβαίνει καρδιαγγειακή κατάρρευση και το θύμα πέφτει σε κώμα.
Οχιά θανάτου - Acanthophis antarcticus
Ο βιότοπος του είναι το νότιο τμήμα της Αυστραλίας, έχει ένα μικρό σώμα (περίπου 60 εκ.) με εξαιρετικά ασυνήθιστο και μεταβλητό χρώμα: Μπορεί να αλλάξει από κοκκινωπό σε καφέ, από γκρι έως ώχρα και έως το χρώμα του μπρούτζου. Πρόκειται για ένα ντροπαλό και νυχτερινό ζώο, όχι πολύ επιθετικό, αλλά δύσκολα θα ανακαλυφθεί πριν δαγκώσει λόγω του έντονου καμουφλάζ του. Το νευροτοξικό του δηλητήριο δρα στα κύτταρα του νευρικού συστήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του. Χωρίς τη δέουσα προσοχή το δηλητήριό του μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ενός ανθρώπου 6 μόλις ώρες μετά το δάγκωμα.
Γκαμπόν οχιά (Bitis Gabonica)
Κάποιοι το αποκαλούν “γιορτινό θάνατο”, λόγω του ιδιαίτερου χρώματος του. Έχει τα πιο μακριά δηλητηριώδη δόντια από κάθε άλλο φίδι: Μπορούν να φτάσουν τα 4,5 εκατοστά. Ευρέως διαδεδομένο κυρίως στην περιοχή νοτίως της ερήμου Σαχάρας της Αφρικής ενώ επιτίθεται μόνο αν αισθανθεί απειλή. Ωστόσο, είναι πολύ θανατηφόρο και το δηλητήριο που εγχέει με το δάγκωμά του έχει κυτταροτοξική και αντιπηκτική δράση (βλάπτει τη δομή του κυττάρου).
Το τέρας του Τζίλα (Heloderma suspectum)
Διαδεδομένο ειδικά στη Βόρεια Αμερική, το τέρας του Τζίλα (Heloderma suspectum) οφείλει το όνομά του στον ποταμό με το ίδιο όνομα που διασχίζει την Αριζόνα. Είναι μια σαύρα με ένα τεράστιο σώμα της οποίας το δηλητήριο, που εκκρίνεται από τους αδένες της κάτω γνάθου, μέσα από τα αυλακωτά δόντια περνάει στο μπροστινό μέρος της κάτω γνάθου και διεισδύει στο θύμα με το τσίμπημα. Δεν είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε βλαβερές συνέπειες για το σώμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ιπποπόταμος
Τα πιο δηλητηριώδη ζώα δεν είναι πάντα και τα πιο θανατηφόρα. Στην πραγματικότητα, μπορεί ένα ζώο με πολύ ισχυρό δηλητήριο να μην είναι πολύ επιθετικό ή να ζει σε περιοχές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες από τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, είναι απίστευτο αλλά στην Αφρική το πιο επικίνδυνο ζώο είναι ο ιπποπόταμος. Οι επιθέσεις αυτού του ζώου (στην δέκατη θέση στην κατάταξη των πιο επικίνδυνων) προκαλούν περίπου 500 θύματα ετησίως.
Κροκόδειλος
Στην ένατη θέση, οι κροκόδειλοι. Τα διάφορα είδη που ζουν στην Αφρική, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική προκαλούν χιλιάδες θύματα ετησίως.
Ταινία
Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τους κερατοειδείς (ή τα μοναχικά σκουλήκια) σκοτώνουν περίπου 2.000 άτομα κάθε χρόνο.
Οστρακοειδή γλυκού νερού
Στην έκτη θέση υπάρχουν τα μαλάκια και τα γαστερόποδα του γλυκού νερού, όπως τα θαλάσσια σαλιγκάρια. Αυτά τα ζώα είναι στην πραγματικότητα φορείς της σχιστοσωμίασης, μιας ασθένειας που προκαλεί περίπου 10.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Κατσαρίδα δολοφόνος- Killer bug
Η κατσαρίδα δολοφόνος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, ως φορέας της νόσου Τσάγκας, η οποία προκαλεί περίπου 10.000 θανάτους κάθε χρόνο, ειδικά στο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
Μύγα τσε-τσε
Ακόμα και το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε προκαλεί περίπου 10.000 θανάτους κάθε χρόνο, ειδικά στην Αφρική. Στην πραγματικότητα, αυτό το έντομο μεταδίδει την αφρικανική ανθρώπινη τρυπανοσωμίαση, γνωστή ως «ασθένεια του ύπνου».
Σκύλος
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, η λύσσα είναι μια θανατηφόρος ασθένεια όχι μόνο για τα σκυλιά: Σκοτώνει περίπου 25.000 ανθρώπους το χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Φίδι
Στη δεύτερη θέση, το φίδι. Τα δαγκώματα των πιο δηλητηριωδών ειδών προκαλούν 50.000 θανάτους ετησίως.
Κουνούπι
Το πιο φονικό ζώο από όλα είναι το κουνούπι. Αυτό το μικροσκοπικό έντομο σκοτώνει 725.000 ανθρώπους κάθε χρόνο λόγω των πολλών ασθενειών που μπορεί να μεταδώσει, όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, ο δάγκειος πυρετός ή η εγκεφαλίτιδα.msn.gr
Comments