Οι πιο αρχαίες πόλεις του κόσμου

Άνγκορ Βατ, Καμπότζη
Πρόκειται για ένα συγκρότημα εκατοντάδων ναών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν μεταξύ του 9ου και 15ου αιώνα από την αυτοκρατορία των Χμερ. Με έκταση άνω των 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι αφιερωμένο στις ινδουιστικές θεότητες.


Ρώμη, Ιταλία
Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία, η ιστορική αυτή πόλη αποτελείται από μεγαλειώδη μνημεία, όπως είναι το Μαυσωλείο του Αυγούστου και οι Αγορές, και ιδρύθηκε το 753 π.Χ. Εκεί φιλοξενείται επίσης το σχεδόν 2.000 ετών αμφιθέατρο και το Κολοσσαίο που απεικονίζεται.

Τικάλ, Γουατεμάλα
Περιβάλλεται από οργιώδη βλάστηση και συνιστά Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αφού αποτελούσε σημαντικότατο κέντρο του πολιτισμού των Μάγια. Αν και οι πρώτοι οικισμοί χρονολογούνται το 900 π.Χ., η κορυφαία περίοδος από πλευράς αρχιτεκτονικής και πολιτισμού ήταν μεταξύ του 600 και του 1.000 μ.Χ.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η πόλη, που αποκαλείται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ιδρύθηκε γύρω στο 660 π.Χ. ως Βυζάντιο. Είναι γνωστή για τα ρωμαϊκά και οθωμανικά τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Τοπ Καπί. Στην πόλη δεσπόζουν, επίσης, η βασιλική της Αγίας Σοφίας από τον έκτο αιώνα και το Τέμενος του Σουλεϊμάν από τον δέκατο έκτο αιώνα.
Μάτσου Πίτσου, Περού
Γνωστή για τα γιγαντιαία τείχη της, η ακρόπολη των Ίνκας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κορυφές των Άνδεων. Χτίστηκε περισσότερα από 500 χρόνια πριν και «ανακαλύφθηκε» το 1911 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale Χίραμ Μπίνχαμ. Από τα ερείπια της πόλης απολαμβάνει κανείς την πανοραμική θέα της περιοχής. Θεωρείται ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας, αλλά ο πραγματικός σκοπός των οικοδομημάτων παραμένει μυστήριο.
Αθήνα, Ελλάδα
Αν και η περιοχή της Αθήνας κατοικούνταν πριν το 3.000 π.Χ., τα πρώτα κτίσματα οικοδομήθηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν η πόλη γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη και κατέστη ένα από τα κορυφαία κέντρα πολιτισμού του αρχαίου κόσμου. Στην Αθήνα χτίστηκαν διάφορα μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα και του Ναού του Ολυμπίου Διός, τα οποία αποτέλεσαν αρχιτεκτονικά θαύματα.
Πέτρα, Ιορδανία
Η πόλη της Πέτρας, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μακρόστενου φαραγγιού γνωστού ως Σικ, ήταν φημισμένη ως κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου μπαχαρικών γύρω στο 300 π.Χ. Αποτελείται από μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, τύμβους, έναν βωμό θυσιών και ένα μοναστήρι. Είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της, αφού είναι λαξευμένη επάνω σε κόκκινο βράχο, γι' αυτό αποκαλείται και ροδοκόκκινη πόλη λόγω του χρώματος της πέτρας.
Μέσα Βέρντε, Κολοράντο, ΗΠΑ
Αποτελώντας αρχαίο δείγμα του πολιτισμού των Ινδιάνων, τα πέτρινα οικοδομήματα των άνω των 100 δωματίων χτίστηκαν μεταξύ έκτου και δωδέκατου αιώνα. Για να προστατευτεί η ιστορική σημασία της περιοχής, το μνημείο ανακηρύχθηκε το 1906 εθνικό πάρκο.

Μεγάλη Ζιμπάμπουε, Ζιμπάμπουε
Το βασίλειο της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, μια απόδειξη των επιτευγμάτων της Αφρικής πριν την αποικιοκρατία, άνθησε μεταξύ 11ου-15ου αιώνα ως εμπορικό κέντρο. Εκεί τοποθετείται η Βασίλισσα του Σαβά. Η πόλη εκτείνεται σε 197 εκτάρια. Την ανακάλυψε ο γερμανοαμερικανός κυνηγός Άνταμ Ρέντερ το 1867.

Σιάν, Κίνα
Η ιστορική πόλη της Κίνας φιλοξενεί τον διάσημο στρατό από τερακότα, δηλαδή χιλιάδες στρατιώτες από πηλό που δεσπόζουν στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα Qin Shi Huang, ο οποίος ενταφιάστηκε πριν περισσότερα από 2.000 χρόνια. Αποτέλεσε αγορά και εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για την Κίνα, λειτουργώντας ως τελευταίος σταθμός του αρχαίου δρόμου του μεταξιού.

Περσέπολη, Ιράν
Την Περσέπολη ίδρυσε ο Δαρείος Α', βασιλιάς των Αχαιμενιδών το 518 π.Χ. Τα ερείπια αποκαλύφθηκαν μετά την εισβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Νιμρούντ, Ιράκ
Η πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα π.Χ. Το ιστορικό μνημείο με τα κολοσσιαία αγάλματα λεόντων και φτερωτών ταύρων άντεξε παρά τις μεγάλες ζημιές που προσπάθησαν να προκαλέσουν τα μέλη του ISIS το 2014. Οι ιρακινές δυνάμεις κατόρθωσαν να διασώσουν την πόλη τον Νοέμβρη του 2016.
Στη φωτογραφία βλέπουμε την εικόνα της πόλης πριν ο ISIS καταστρέψει τμήματα της πόλης

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Βασιλιάς Δαυίδ κατέλαβε την πόλη το 1.000 π.Χ. και την όρισε πρωτεύουσα του ιουδαϊκού βασιλείου. Έχουν ανακαλυφθεί θρησκευτικά τεχνουργήματα από την περίοδο του πλέον κατεστραμμένου «πρώτου Ναού» ή του Ναού του Σολομώντα όπως είναι επίσης γνωστός, τα οποία χρονολογούνται τον 7ο και τον 8ο αιώνα π.Χ. Ανασκαφές στη γύρω περιοχή έχουν αποκαλύψει στοιχεία πολιτισμού από το 4.000 π.Χ. Η πόλη έχει κυβερνηθεί από διάφορους αυτοκράτορες, π.χ. των Βαβυλωνίων και των Οθωμανών Τούρκων.

Μπαγκάν, Μιανμάρ
Η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Μιανμάρ αποτελείται από αμέτρητους βουδιστικούς ναούς χτισμένους κατά μήκους του ποταμού Ιραγουάντι. Αποτελώντας μια απόδειξη του εξαιρετικού πολιτισμού που άνθησε μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα π.Χ., η πόλη άντεξε παρά τις εισβολές και τις φυσικές καταστροφές και στέκει εκεί ακόμη.

Γκοντάρ, Αιθιοπία
Η περιοχή, η οποία περιβάλλεται από ψηλά τείχη, διαθέτει διάφορα ιστορικά ανάκτορα, εκκλησίες, μοναστήρια και κτίρια ινδουιστικών και αραβικών επιρροών. Ο αυτοκράτορας Fasilides της Αιθιοπίας και οι διάδοχοί του έζησαν στη συγκεκριμένη πόλη κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Βαρανάσι, Ινδία
Αποτελεί μία από της παλαιότερες συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις στην ιστορία. Παρόλο που έως και σήμερα θεωρείται θρησκευτικό κέντρο, η πόλη που έχει κτιστεί στην όχθη του ποταμού Γάγγη συνιστούσε σημαντικότατο εμπορικό κέντρο για μουσελίνα, μετάξι, έργα από φίλντισι, αρώματα και αγάλματα.

Χαλέπι, Συρία
Αν και η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του οικισμού παραμένει άγνωστη, ο Ναός του Θεού της καταιγίδας χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ. Εξαιτίας του πρόσφατου εμφυλίου πολέμου και της στρατιωτικής κατοχής, γύρω στο 30% του εν λόγω Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχει «καταστραφεί ολοκληρωτικά», όπως σημειώνει η UNESCO.

Βηρυτός, Λίβανος
Το 1997 οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν εκσκαφές, σε μια προσπάθεια να επανοικοδομήσουν το κέντρο της πόλης μετά τις δυσμενείς συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Έτσι, ανακάλυψαν ερείπια διαφόρων πολιτισμών που μας οδηγούν σχεδόν 5.000 χρόνια πριν. Αυτό αποδεικνύει πως η Βηρυτός ιδρύθηκε πιθανώς γύρω στο 3.000 π.Χ., καθιστώντας την χρονικά προγενέστερη της Ιερουσαλήμ, της Αθήνας και άλλων αρχαίων πόλεων. Οι πολιτισμοί που ανακαλύφθηκαν ανήκουν στην καναανιτική, ρωμαϊκή, φοινικική, ελληνιστική και οθωμανική περίοδο.

Σούσα, Ιράν
Ο οικισμός Σούσα χρονολογείται στο 7.000 π.Χ. και μετατράπηκε σε άστυ το 4.200 π.Χ. Ο τύμβος του προφήτη Δανιήλ συνιστά ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, ίσης σημασίας για Ιουδαίους και Μουσουλμάνους.

Comments