Τα γλυκά δε διώχνουν τη στεναχώρια

Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μας που τρώμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος, την ανία, τη νευρικότητα ή να καταπνίξουμε τη στεναχώρια, την απόρριψη, την απογοήτευση. Τρώμε γιατί είμαστε αναστατωμένες, θυμωμένες, γιατί έχουμε προβλήματαμε το φίλο μας, το γάμο μας, τη δουλειά μας ή απλά επειδή είμαστε θλιμμένες ή νιώθουμε μόνες.



Τρώμε χωρίς να πεινάμε, τρώμε τα συναισθήματα μας, τα προβλήματα μας γιατί δεν βρίσκουμε τρόπο να τα εκφράσουμε. Είναι ένας τρόπος διεξόδου, είναι το γέμισμα του κενού που αισθανόμαστε.

Η συναισθηματική πείνα δεν ικανοποιείται με φαγητό

 Η συναισθηματική πείνα, όμως, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με το φαγητό. Μπορεί να νιώσουμε καλύτερα εκείνη τη στιγμή, όμως τα συναισθήματα που μας παρακίνησαν να φάμε είναι ακόμα εκεί. Μάλλον, θα νιώσουμε και χειρότερα από ό,τι πριν... Ίσως μετά κατηγορήσουμε και τον εαυτό μας για έλλειψη αυτοελέγχου και αυτοπειθαρχίας. Ωστόσο, υπάρχουν και αγχολυτικές τροφές και ουσίες που προξενούν ευχάριστα συναισθήματα και καταπολεμούν την ανησυχία, τις οποίες μπορούμε να προτιμούμε.
Συστατικά και οι τροφές που προξενούν ευχάριστα συναισθήματα

ΥδατάνθρακεςΌλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας

Τροφές με υδατάνθρακες: δημητριακά ολικής αλέσεως ή muesli για πρωινό, ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, φρούτα και λαχανικά

Πρωτεΐνες Ο οργανισμός χρειάζεται και πρωτεΐνες για να καταπολεμήσει το άγχος. Τροφές με υδατάνθρακες: κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γάλα ή όσπρια, γαλοπούλα και άπαχο κόκκινο κρέας.

Βιταμίνη CΗ βιταμίνη C λέγεται ότι βοηθάει στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τροφές με βιταμίνη C: πράσινη και η κόκκινη πιπεριά, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, ανανάς, ακτινίδιο, φράουλες, φρούτα του δάσους.

ΜαγνήσιοΕπιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρολογικού συστήματος και η έλλειψή του σχετίζεται με την κακή διάθεση. Τροφές με μαγνήσιο: φιστίκια και αμύγδαλα, σουσάμι, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, σέλινο, φύτρα σόγιας, σολομός, καστανό ρύζι, μαύρα φασόλια, κακάο.
Ω3 λιπαράΤα Ω3 λιπαρά, που περιέχονται στα ψάρια, βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών του άγχους. Τροφές με Ω3 λιπαρά: Λιπαρά ψάρια (όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος), ξηροί καρποί, σπόροι , σόγια, αυγά με ω-3 , φυτική μαλακή μαργαρίνη με ω-3 , ορισμένοι χυμοί φρούτων με ω-3, σογιέλαιο, σησαμέλαιο, ταχίνι.

Βιταμίνη Β6Η βιταμίνη Β6 θεωρείται καλός σύμμαχος κατά της κατάθλιψης , της ευερεθιστότητας και της κόπωσης. Τροφές με βιταμίνη Β6: γαλοπούλα ή κοτόπουλο, τόνος, σολομός ή μπακαλιάρος, πατάτες, ανάλατα αποφλοιωμένα φιστίκια

Βιταμίνη Β12Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ισορροπία του νευρικού συστήματος και βοηθά στην καλή μας διάθεση και συγκέντρωση. Τροφές με βιταμίνη Β12:  Κρέας,  πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά.

 Φυλλικό οξύ: Άλλη μια βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που έχει συνδεθεί με διαδικασίες που συσχετίζονται με την καλή διάθεση. Τροφές με φυλλικό οξύ:  πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως είναι το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάπαθο), εσπεριδοειδή φρούτα και διάφορα είδη μούρων.

Νερό

Το νερό είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη καταπολέμηση του άγχους. Όταν ο οργανισμός δε λαμβάνει τις αναγκαίες ποσότητες νερού, πολύ πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνονται. Μία έξυπνη μέθοδος είναι να καταναλώνονται μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Συνίσταται προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης, η οποία εκτός από τον καφέ περιέχεται και σε αναψυκτικά τύπου κόλα καθώς και στο κακάο. Η ζάχαρη και οι ακατέργαστοι, οι απλοί υδατάνθρακες, απορυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Τέλος η κατανάλωση αλκοόλ, παρόλο που από πολλούς θεωρείται αγχολυτική, ουσιαστικά ανεβάζει και αυτή τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και κουράζει το συκώτι, ρίχνοντας τα επίπεδα ενέργειας.

Μη ξεχνάτε την άσκηση

Προσπαθήστε να γίνεται πιο δραστήριες, ακόμη και δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα φυσικής δραστηριότητας (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορός, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες) είναι μια καλή ευκαιρία να τονώσετε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σας καθώς και να χαρίσετε στον οργανισμό σας ευεξία. Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση σας.
Χρήσιμες συμβουλέςΗ ζωή μας δε θα είναι ποτέ χωρίς προβλήματα. Το θέμα είναι πώς αντιδρούμε σε αυτά και το να το ρίχνουμε στο φαγητό δεν βοηθάει. Να βρούμε τρόπους για να απαλλαγούμε από το θυμό, τη θλίψη και το άγχος. Να φωνάξουμε, να γράψουμε, να κάνουμε διαλογισμό, να μιλήσουμε σε κάποιον αγαπημένο για τα συναισθήματά μας, να πάμε για τρέξιμο, να κλάψουμε, να ακούσουμε μουσική, να βγούμε για περίπατο ή να ασχοληθούμε με χόμπι που μας γεμίζουν!Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι είμαστε άνθρωποι άρα μπορεί να κάνουμε λάθη και να είμαστε ευάλωτοι. Έτσι εάν κάποια στιγμή υποπέσουμε σε συναισθηματικό φαγητό να μην τιμωρούμε τον εαυτό μας, μην τον κατηγορούμε… Να του δώσουμε την ευκαιρία να προσπαθήσει ξανά...Να μάθουμε να βιώνουμε και να αποδεχόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι την επόμενη φορά που κάτι θα μας στεναχωρήσει να προσπαθήσουμε να το λύσουμε ή να το ξεπεράσουμε.Να μη ψάχνουμε στο φαγητό τη λύση. Με το να ξεσπάμε στο φαγητό θα δημιουργήσουμε και άλλο πρόβλημα αυτό των τύψεων…

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατανάλωση φαγητού μπορεί να μουδιάσει το συναίσθημά μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν θα μας βοηθήσει να το αποβάλλουμε.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να σταματήσουμε να τρώμε τα συναισθήματά μας, να τα αντιμετωπίσουμε και έτσι να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας άρα και με τους γύρω μας!

Comments