ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ για τις μπαταρίες κινητών από τη Samsung

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των smartphone είναι η διάρκεια της μπαταρίας.Το τρωτό σημείο των νέων κινητών, smartphone, είναι αυτό της μπαταρίας, που διαρκεί μόνο μία μέρα περίπου, συγκριτικά με τις παλαιότερες συσκευές που διαρκούσαν μέχρι εβδομάδα. Έτσι, οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να ψάχνουν πρίζα για το φορτιστή τους συνεχώς. Λύση σε αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι έδωσε η ερευνητική ομάδα της εταιρίας Samsung.

Oι επιστήμονες κατάφεραν να σχεδιάσουν μπαταρία ιόντων λιθίου με σχεδόν διπλάσιο χρόνο ζωής, για την ακρίβεια 1,8 φορές περισσότερο. Αυτό επετεύχθη μέσω μιας νέας τεχνικής επίστρωσης, μιας νέας τεχνολογία που συνδυάζει τη χρήση του γραφενίου σε επιφάνεια πυριτίου και προσφέρει αύξηση της χωρητικότητας.
Το πυρίτιο επιλέχθηκε καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση ενέργειας, όμως καθώς αλλάζει μέγεθος κατά τη διάρκεια των κύκλων φόρτισης και αποφόρτισης οι ερευνητές έπρεπε να βρουν πρώτα λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Οι ερευνητές της εταιρίας ακολούθησαν μια διαδικασία ανάπτυξης κυττάρων γραφενίου σε στρώματα πυριτίου που μπορούν να προσαρμοστούν για να αποτρέψουν την διόγκωση του πυριτίου. «Τα στρώματα γραφενίου που υπάρχουν στην επιφάνεια του πυριτίου κρατούν την αύξηση του όγκου του πυριτίου ανάμεσα στα γειτονικά στρώματα γραφενίου.
Όταν η τεχνική συνδυάζεται με μια κάθοδο κοβαλτίου λιθίου, το καρβίδιο του πυριτίου χωρίς την επικάλυψη του γραφενίου επιτρέπει στα κελιά αποθήκευσης ενέργειας να φτάσουν στην ογκομετρική ενεργειακή πυκνότητα των 972 και 700 Wh L-1 στην πρώτο και στον 200ο κύκλο, που είναι αντίστοιχα, 1,8 και 1,5 φορές υψηλότερες τιμές από εκείνες που έχουν οι σημερινές εμπορικές μπαταρίες ιόντων λιθίου», ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Comments