Πώς θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι πλέον έχει μπει στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συνομιλιών της Ελλάδας με τους διεθνής πιστωτές της. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείο Οικονομικών δηλώνει στο Reuters ότι το θέμα του χρέους και πόση ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί, είναι δύο ερωτήματα που επεξεργάζονται.


«Πριν από δύο εβδομάδες, η συζήτηση για το εάν η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι ή όχι στο τραπέζι, ήταν διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Και τώρα το ερώτημα είναι τι μορφή θα έχει και πόσο μεγάλη θα είναι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Είναι δεδομένα ότι το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων έχει αποκλειστεί, καθώς δεν συμφωνούν ΕΚΤ και Γερμανία, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση πλέον το έχει εγκαταλείψει σαν ιδέα.

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει κούρεμα», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει να κάνει «πολλή δουλειά μέσα σε μόνο τρεις μέρες».

Η αναδιάρθρωση θα γίνει με παράταση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μετά το 2022 και ίσως νέα μείωση των επιτοκίων.

Πάντως η Federal Reserve επικρίνει ως υπερβολικά αισιόδοξες τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την πρώτη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ. Η δική της ανάλυση πριν από το κλείσιμο των τραπεζών έβλεπε το χρέος κολλημένο πάνω από το 170% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας και πλέον εκτιμά ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι της Fed, είναι δύσκολο να επιτευχθεί μείωση του χρέους «χωρίς ένα αξιόλογο “κούρεμα”, κάτι που αποτελεί ανάθεμα για τις κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης».

Comments