Γεμιστά καλαμαράκια από τη Σίκινο

Μερίδες 2 μερίδες
Συνολικός χρόνος 2 ώρες
Χρόνος προετ. 1 ώρες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μία συνταγή από το επετειακό τεύχος Αυγούστου με τα καλύτερά μας.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα μουστάκια τους για τη γέμιση)
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 γεμάτες κουτ. σούπας «φυλλαράκια» άνηθου, ψιλοκομμένα
6 γεμάτες κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, πολτοποιημένα (ή 3 ώριμες ντομάτες - στην εποχή τους- πολτοποιημένες)
αλάτι, μπόλικο μαύρο πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
1 - 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1Βάζουμε στο τηγάνι το μισό από το μετρημένο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μουστάκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα μουστάκια. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού κρασί. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια αλλά όχι μέχρι επάνω, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει και να μη σκάσουν τα καλαμαράκια.
2Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο (η ουρά του ενός πρέπει να μπαίνει στο άνοιγμα του άλλου) για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως τελείως στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης. Η κατσαρόλα πρέπει να τα χωράει σχεδόν ακριβώς. Η κ. Κρυστάλλη Κυριαζή, που μου έδωσε τη συνταγή, τα έβαζε σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και νερό τόσο που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα. Αν σωθούν τα υγρά και χρειαστεί υγρό για να μην κολλήσουν πριν μαγειρευτούν τα καλαμάρια και το ρύζι, προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Comments