Τα νέα κινηματογραφικά ραντεβού της εβδομάδας

Από την Πέμπτη 15/10 μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς -και με πολλές προσδοκίες στην κούρσα των βραβείων Όσκαρ- έρχεται στις ελληνικές αίθουσες. Ο λόγος για το Black Mass, με πρωταγωνιστή τον αγνώριστο Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του διαβόητου γκάνγκστερ του '70, Γουάιτι Μπάλτζερ. 

Ωστόσο, οι ενδιαφέρουσες προτάσεις της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας δεν σταματούν εδώ. Οι κινηματογραφόφιλοι έχουν πολλούς και καλούς λόγους για να βρεθούν ξανά στις σκοτεινές αίθουσες. Για του λόγου το αληθές, αρκεί -μεταξύ άλλων- να αναφέρουμε συνοπτικά, τις κυκλοφορίες των ταινιών Νιότη, με τον πάντα εξαιρετικό Μάικλ Κέιν, το νέο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή Αρκαδία Χαίρε, αλλά και το επίκαιρο Ο Νόμος της Αγοράς που απέσπασε το βραβείο Ερμηνείας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών. 

Ανίερη Συμμαχία
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob, των Ντικ Λερ και Τζέραρντ Ο’Νιλ και θα δούμε ένα all-star cast, μεταξύ των οποίων τους Τζόνι Ντεπ, Τζόελ Έντγκερντον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Σιένα Μίλερ, Πίτερ Σάρσγκααρντ, Ντακότα Τζόνσον και Κέβιν Μπέικον. Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του '70, ο πράκτορας του FBI Τζον Κόνολι (Έντγκερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς "Γουάιτι" Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε έναν κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.

Νιότη
Ο Πάολο Σορεντίνο, στην δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του και μετά την τεράστια, βραβευμένη με Όσκαρ επιτυχία της Τέλειας Ομορφιάς, συνθέτει μία ταινία-ύμνο σε όλες τις αντιθέσεις που χρωματίζουν την ζωή, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν. Ο Φρεντ και ο Μικ, δύο φίλοι που πλησιάζουν τα ογδόντα, είναι σε διακοπές σε ένα όμορφο και πολυτελές ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Φρεντ, διάσημος συνθέτης και μαέστρος, είναι πια συνταξιούχος και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στην σκηνή, παρά τις πιέσεις της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία τον παρακαλεί να διευθύνει μια τελευταία φορά το γνωστότερο έργο του. Ο σκηνοθέτης Μικ, από την άλλη, δουλεύει ακόμη και οραματίζεται τη νέα του ταινία, την οποία και ονειρεύεται ως το αποκορύφωμα της καριέρας του. Οι δύο παλιοί φίλοι ξέρουν ότι ο χρόνος τους είναι μετρημένος και αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν το μέλλον μαζί. Κοιτούν με περιέργεια και τρυφερότητα τις μπερδεμένες ζωές των παιδιών τους, τα κραυγαλέα νιάτα των σεναριογράφων που δουλεύουν με τον Μικ, και τις αξιοπερίεργες στιγμές των διαφόρων ενοίκων του ξενοδοχείου. Αντίθετα με εκείνους, κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά. 

Σκοτεινή Ανάμνηση
Ο βραβευμένος Alejandro Amenábar επιστρέφει μετά τα Agora, Η Θάλασσα μέσα μου  και Οι άλλοι  με το είδος που τον καθιέρωσε το 1996. Μινεσότα, 1990. Ο ντετέκτιβ Μπρους Κένερ ερευνά την υπόθεση της νεαρής Άντζελα, που κατηγορεί τον πατέρα της Τζον Γκρέι, για ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Όταν ο Τζον ομολογεί στο έγκλημα για το οποίο δεν έχει καμία ανάμνηση, επιστρατεύεται ένας ψυχολόγος για να τον βοηθήσει να ανακτήσει τις καταπιεσμένες του αναμνήσεις. Ένα τρομερό μυστήριο αποκαλύπτεται σιγά σιγά.

Ο Νόμος της αγοράς
Η επίκαιρη κοινωνική ταινία του Σ τεφάν Μπριζέ απέσπασε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βινσέν Λιντόν και την Ειδική Μνεία της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών. Ο Τιερί είναι ένας απολυμένος εργάτης που προσπαθεί να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του στη σύγχρονη Γαλλία της υποβαθμισμένης εργατικής τάξης και των σκληρών εργοδοτικών πρακτικών. Αγωνίζεται να μην το βάζει κάτω και να αντιστέκεται, όμως αυτό που αντιμετωπίζει στην ελεύθερη αγορά, είτε συμμετέχοντας σε σεμινάρια επιμόρφωσης είτε προσπαθώντας να ανοίξει νέους δρόμους εργασίας, είναι το αδυσώπητο πρόσωπο ενός καπιταλιστικού συστήματος που εκμηδενίζει συνεχώς τον εργαζόμενο. 

Αρκαδία Χαίρε
Το Αρκαδία Χαίρε είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της, ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει. Ο Φίλιππος Κουτσαφτής μετά την Ελευσίνα και την εμπορική και κριτική επιτυχία του ντοκυμαντέρ, Αγέλαστος Πέτρα, επισκέπτεται έναν ακόμη φορτισμένο, ιστορικά και συναισθηματικά, τόπο. 

Λούστρο παπουτσιών (1946, επανέκδοση)
Ένα άριστο δείγμα του νεορεαλιστικού κινηματογράφου όπου οι ήρωες είναι δύο ανήλικα παιδιά. Εργάζονται ως λούστροι παπουτσιών και έχουν ως όνειρο να αποκτήσουν ένα άλογο. Η επιθυμία τους γίνεται πραγματικότητα, όταν ο αδερφός ενός εκ των δύο προσφέρει στα παιδιά εύκολα, αλλά μάλλον όχι και τόσο νόμιμα, χρήματα. Με αποτέλεσμα, οι δύο πρωταγωνιστές να οδηγηθούν σε φυλακές ανηλίκων, όπου οι συνθήκες και οι καταστάσεις αντιστρέφουν την προγενέστερη φιλία σε αντιπαλότητα και εχθρότητα. Από κάποιους η ταινία αυτή του Βιτόριο Ντε Σίκα θεωρείται (μαζί με τον Κλέφτη Ποδηλάτων) ο «Παρθενώνας» της κινηματογραφικής τέχνης. 

Πηγή

Comments