To Architecture Radio οπτικοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δεχόμαστε από τα ρούτερ

App - «μάτι» στον αόρατο κόσμο των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (vid)
To Architecture Radio οπτικοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δεχόμαστε από τα ρούτερ, τις γειτονικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τους δορυφόρους που ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τους χρήστες.Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να αντιληφθεί μία απειροελάχιστη γκάμα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων - το λεγόμενο «ορατό φως», με συχνότητες από 430 (ερυθρό) έως 770 THz (ιώδες).


Η εφαρμογή Architecture Radio ανοίγει ένα παράθυρο στον αόρατο κόσμο των ακτινοβολιών που μας περιβάλλουν, οπτικοποιώντας τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τα γειτονικά ρούτερ, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ακόμη και τους δορυφόρους σε τροχιά εκατοντάδων χιλιομέτρων από πάνω μας.

«Η εφαρμογή αντιστρέφει την εμπειρία της όρασης, αποκρύβοντας τον ορατό κόσμο και οπτικοποιώντας την ίδια στιγμή το άυλο τεχνολογικό τοπίο με το οποίο αλληλεπιδρούμε μέσω των συσκευών μας», εξηγεί ο Δανός δημιουργός της εφαρμογής, Ρίτσαρντ Βίγκεν, από το κέντρο Τέχνης και Μέσων Ενημέρωσης του Καρλσρούχε της Γερμανίας.

Περιστρέφοντας το κινητό ή το τάμπλετ του ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τα σφαιρικά μέτωπα των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών από τις κοντινές και τις απομακρυσμένες κεραίες των γύρω συσκευών.Φυσικά μην περιμένετε να δείτε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα καθώς «τρέχουν» με την ταχύτητα του φωτός. Το Architecture Radio φροντίζει ώστε τα στιγμιότυπα που απεικονίζει να είναι «φιλικά» προς την ανθρώπινη εμπειρία.

Χρησιμοποιώντας τις δημόσιες βάσεις δεδομένων για τις συσκευές που μας περιβάλλουν, η συσκευή υπολογίζει την ένταση της ακτινοβολίας στο σημείο που βρισκόμαστε από την απόσταση μας αυτές. Πρόκειται δηλαδή για κατά προσέγγιση θεωρητικούς υπολογισμούς και όχι ακριβείς μετρήσεις σε αληθινό χρόνο, υπογραμμίζει ο Βίγκε, προσθέτωντας πως «η οπτικοποίηση εξυπηρετεί περισσότερο φιλοσοφικούς και καλλιτεχνικούς, παρά επιστημονικούς σκοπούς».
skai.gr

<object id="BLOG_video-d3a7a253d7cb3811" class="BLOG_video_class" contentid="d3a7a253d7cb3811" width="320" height="266" ></object></div>

Comments