Το νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Με το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη (σ.σ. λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) να βρίσκεται κοντά στο «κυπριακό μοντέλο Εστία» (επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου για τους πλέον ευάλωτους και «κούρεμα» από τις τράπεζες), κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών.



Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει χαμηλότερα όρια προστασίας σε σχέση με σήμερα, αλλά θα καλύπτει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υποστηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη.

Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση της δόσης του δανείου από την πλευρά του κράτους, με βάση το κυπριακό μοντέλο, αυτή θα είναι συνάρτηση της εισοδηματικής κατάστασης του οφειλέτη. Εάν δηλαδή ο οφειλέτης δεν μπορεί να καλύψει από το εισόδημά του και −αφού αφαιρεθούν οι ανάγκες διαβίωσης− τη δόση που θα προκύψει από τη ρύθμιση, το κράτος θα επιδοτεί το μέρος της δόσης που δεν μπορεί να πληρώσει ο οφειλέτης. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι 160 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των νοικοκυριών. Το ποσό που θα διαθέσει το Δημόσιο για την κάλυψη της δόσης του στεγαστικού δανείου ευάλωτων νοικοκυριών είναι σε άμεση συνάρτηση και με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που θα προστατεύεται και θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα που οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών βρίσκονται σε εξέλιξη, μαζικά σπεύδουν οι δανειολήπτες στα ειρηνοδικεία για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, όσο αυτός είναι ακόμα σε ισχύ. Σύμφωνα νε πληροφορίες, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2018 οι νέες αιτήσεις ήταν λιγότερες από 5.400, στο τέταρτο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 αιτήσεις έγιναν μόνο το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η μεγάλη προσέλευση των δανειοληπτών έχει να κάνει κυρίως με τα υψηλά όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα και τα οποία ξεκινούν από τις 120.000 και φθάνουν έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Comments