Ο Κοροναϊός εκτοξευση τα κερδη των Ελληνικών Τραπεζών,τι παιζει..?

Με απώλειες που ξεπερνούν το 35% από τις αρχές του έτους, και οι οποίες σημειώθηκαν κυρίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες εν μέσω του ισχυρού sell-off στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ίσως τα μεγαλύτερα "θύματα" του
κοροναϊού διεθνώς. Η κατοχύρωση κερδών μετά τα ιλιγγιώδη κέρδη του 2019 αποτελεί έναν παράγοντα που οδήγησε στη φυγή των επενδυτών λόγω και του risk-off κλίματος. Παράλληλα, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα σε ό,τι αφορά το σχέδιο "Ηρακλής" σε συνδυασμό και με τις εκτιμήσεις ότι η πώληση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων "κόκκινων" δανείων δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα που επιδιώκεται να δοθεί στη διαδικασία μείωσης των προβληματικών δανείων, έβαλαν τις ελληνικές τράπεζες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εμφανίζονται bullish για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τη στιγμή που οι προειδοποιήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αυξάνονται. Όπως τόνισε και η J.P. Morgan σε παρουσίασή της, η ισχυρή πτώση δεν είχε σχέση με τις δυνητικές επιπτώσεις από τον κοροναϊό στο story των ελληνικών τραπεζών, αλλά οφείλονται απόλυτα στο γενικότερο κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι επενδυτές σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της (μέσα Φεβρουαρίου) για την ελκυστικότητα των ελληνικών τραπεζών.

Άνοδος έως και… 112%

Ιδιαίτερα θετική, παρά τις πρόσφατες πιέσεις και τις ανησυχίες για την εξάπλωση του κοροναϊού, εμφανίζεται η Axia Research βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, για την Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 3,50 ευρώ βλέπει περιθώριο ανόδου 76%, για την Εθνική Τράπεζα με τιμή- στόχο τα 3,80 ευρώ βλέπει περιθώριο ανόδου 90%, για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,50 ευρώ βλέπει άνοδο της τάξης του 94% και για τη Eurobank με τιμή-στόχο το 1,20 ευρώ εκτιμά πως μπορεί να εκτοξευθεί έως και 112%.

Όπως σημειώνει, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν υπο-αποδώσει σημαντικά έναντι του Χ.Α. αλλά και των ευρωπαϊκών αγορών, ύστερα από ένα ισχυρό 2019, σημειώνοντας απώλειες ακόμα και μεγαλύτερες του 30%. Το 2019 η Eurobank σημείωσε άνοδο 70%, 75% η Alpha, 175% η Εθνική Τράπεζα και 256% η Πειραιώς.

Εκτός από το λογικό profit-taking, η Axia θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης πτώσης οφείλεται στις αβεβαιότητες γύρω από τον κοροναϊό και τις επιπτώσεις στην αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά δημιουργεί επίσης ερωτηματικά γύρω από τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις τιτλοποιήσεις των NPEs των τραπεζών, πέραν της εδώ και καιρό υπάρχουσας αβεβαιότητας πως υπάρχει γύρω από το zero-risk για τo senior τμήμα των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή. Πλέον, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2021 στο 0,15x-0,39x, έναντι 0,22x-0,54x που ήταν στα τέλη του 2019, και έναντι 0,65x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα.

"Θεωρούμε ότι αυτά τα επίπεδα αποτελούν πολύ υποτιμημένα επίπεδα τα οποία αποτιμούν μία παρατεταμένη και σημαντική αρνητική επίπτωση της εξάπλωσης του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία και –πιο σημαντικό– έναν ισχυρό αντίκτυπο στην ικανότητα των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους απομόχλευσης (νέος σχηματισμός NPE, αδυναμία εκτέλεσης των συναλλαγών NPE, επιπτώσεις στις τιμές των κ.λπ.)", τονίζει η Axia.

Πολλοί οι θετικοί καταλύτες

H ΗSBC βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με πελάτες τις ημέρες του μεγάλου sell-off του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου, και σε γενικές γραμμές εμφανίζεται θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – θεωρώντας ότι το στοίχημα για ανάπτυξη της τάξης του 4% μεσοπρόθεσμα είναι εφικτό, καθώς και των ελληνικών τραπεζών.

Η βρετανική τράπεζα, ωστόσο, εκτιμά πως οι εξελίξεις με τον κοροναϊό μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την οικονομία, επισημαίνοντας πάντως πως αν περιοριστούν οι ανησυχίες μπορεί να εξελιχθεί και σε αβαντάζ, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, καθώς οι τουρίστες θα προτιμήσουν την Ελλάδα ως προορισμό έναντι των χωρών που η εξάπλωση είναι πολύ πιο έντονη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες εκτιμά πως έχουν σημαντικούς καταλύτες στα "χέρια" τους, όπως η πρόθεση να κάνουν χρήση του σχεδίου "Ηρακλής", αν και παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του zero-risk για τα senior ομόλογα. Πάντως, σημειώνει πως μία αναβάθμιση της Ελλάδας στην "επενδυτική βαθμίδα", η οποία είναι πλέον πιθανή, θα βοηθήσει τον κλάδο καθώς εκτός από το ότι θα λυθεί το θέμα του zero-risk, θα δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στην ΕΚΤ, για να ληφθεί περισσότερη ρευστότητα μέσω των TLTRO-III, πιθανώς σε αρνητικά επιτόκια. Παράλληλα, το νέο πτωχευτικό δίκαιο και η άρση της προστασίας της α' κατοικίας καθώς και η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων αποτελούν πρόσθετους καταλύτες για τις συστημικές τράπεζες το επόμενο διάστημα. 

Πάντως η HSBC σημειώνει πως η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου και για τις ελληνικές τράπεζες. Κάποιες τράπεζες στην Ιταλία αναγκάστηκαν να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους και ανακοίνωσαν περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων εκείνων που μένουν στις πληγείσες περιοχές. Επίσης, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις ξένες άμεσες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων.

Χαμηλές οι αποτιμήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν στενά συνδεδεμένες με τις μακροοικονομικές προοπτικές. Έτσι, όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, τότε υπεραποδίδουν της πτώσης στην αγορά, ενώ, όταν τα πράγματα βελτιώνονται, ηγούνται της ανάκαμψης, σημειώνει από την πλευρά της η Pantelakis Securities.

Πέραν της αναταραχής που προκαλεί η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού, παραμένει θετική στο μεσοπρόθεσμο διάστημα για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, βλέποντας περιθώρια ανόδου από τις τρέχουσες αποτιμήσεις οι οποίες σε όρους P/BV διαμορφώνονται στο 0,3x. Έτσι, εκτιμά πως τα περιθώρια ανόδου θα κινηθούν στο 18% για την Πειραιώς, στο 31% για την Alpha Bank, στο 50% για τη Eurobank και στο 52% για την Εθνική, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

Όπως σημειώνει, μετά τον διπλασιασμό των τιμών τους το 2019, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 35% από τις αρχές του έτους λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τον κοροναϊό. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή διατηρεί "εποικοδομητική στάση" για τον κλάδο λόγω των σημαντικών καταλυτών που αναμένονται το επόμενο διάστημα και της υποχώρησης των κινδύνων εκτέλεσης των επιχειρηματικών σχεδίων των διοικήσεων.

Σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Με την ορατότητα γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κοροναϊού στην οικονομία να είναι εξαιρετικά χαμηλή και τους διεθνείς οίκους, όπως η UBS, να σημειώνουν πως λόγω αυτού ακόμη και τα έκτακτα μέτρα στο οποία προχωρούν ή θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα είναι άγνωστο αν είναι επαρκή ή όχι, οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και τις τράπεζες διεθνώς είναι γεμάτες με προκλήσεις. Οι οίκοι αξιολόγησης ήδη προειδοποιούν πως τα έσοδα του κλάδου θα χτυπηθούν, ενώ σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινωθούν θα οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά "κόκκινων" δανείων.

Κίνδυνος για defaults και νέα "κόκκινα" δάνεια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούνται εδώ και καιρό αδύναμος κρίκος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εξάπλωση του κοροναϊού στην ήπειρο αποτελεί ένα νέο τεστ για την "υγεία" τους.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών χτυπήθηκαν το περισσότερο από το sell-off των αγορών λόγω του νέου ιού, εν μέσω φόβων ότι οι επιπτώσεις της εξάπλωσης θα αρχίσει να πλήττει την οικονομία, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών καθώς και στο μέτωπο των δανείων. Ήδη λόγω του βάρους των αρνητικών επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν εδώ και καιρό τα κόστη τους για να επιβιώσουν. Τώρα, σύμφωνα και με την WSJ, είναι αντιμέτωπες με την προοπτική της επιδείνωσης της κατάστασης των οικονομιών και των εταιρειών λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, μεγεθύνοντας τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

Σύμφωνα με την ABN Amro, οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι καλύτερα "εξοπλισμένες" για να αντιμετωπίσουν μια κρίση δεδομένου ότι έχουν ενισχύσει τα επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας μετά την κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010, ενώ τα κόστη χρηματοδότησης παραμένουν χαμηλότερα από ό,τι στις αρχές του περασμένου έτους, παρά την πρόσφατη άνοδο. Ωστόσο, μια παγκόσμια ύφεση θα μεταφράσει σε μια αύξηση των defaults και της αδυναμίας αποπληρωμής δανείων, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναλάβουν ζημίες κάτι που θα πλήξει την ήδη αδύναμη κερδοφορία τους.

"Το βασικό ερώτημα αφορά το βάθος των μέτρων περιορισμού του κοροναϊού και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία, γεγονός που θα επηρεάσει με τη σειρά του τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, ξεκινώντας από την ποιότητα του ενεργητικού", όπως τονίζει η Scope Ratings.

Προειδοποιήσεις

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν ισχυρά έσοδα από τις κεφαλαιαγορές το δ’ τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά εντός του περσινού έτους, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Η αύξηση των εσόδων εξηγείται κυρίως από την ισχυρή δυναμική στο μέτωπο των πωλήσεις και του trading, ειδικά στην αγορά σταθερού εισοδήματος. Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2020 είναι πιθανό να επιδεινωθούν λόγω του COVID-19 παρά την έντονη έναρξη του τριμήνου, όπως προειδοποιεί.
Το πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως το ισχυρότερο τρίμηνο του έτους για τα έσοδα των τραπεζών, επισημαίνει ο οίκος. Το φετινό α’ τρίμηνο φαίνεται να έχει ξεκινήσει έντονα τον Ιανουάριο, αν και σημειώθηκε κάποια επιβράδυνση τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση του COVID-19 γίνονται παγκόσμιες, με περισσότερα μέτρα ασφάλειας να λαμβάνονται από τις πληγείσες χώρες και έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων να πλήττονται, η DBRS αναμένει περαιτέρω αναταραχή και μεταβλητότητα στις αγορές. Αν και η μεταβλητότητα μπορεί γενικά να είναι καλή για τη δραστηριότητα πωλήσεων και trading σε μετοχές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα σε δραστηριότητες όπως η επενδυτική τραπεζική, καθώς οι εκδόσεις χρέους μειώνονται. Επιπλέον, τα μεγάλα sell-offs στις χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του asset management, σημειώνει ο οίκος.

Το χειρότερο τρίμηνο

Σύμφωνα με την Dealogic, σημειώνει η DBRS, τα έσοδα των τραπεζών διεθνώς ήταν θετικά τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, αυτή η τάση φαίνεται να αναστρέφεται τον Φεβρουάριο με τα έσοδα να επιβραδύνουν το δωδεκάμηνο. Η αυξανόμενη μεταβλητότητα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και εξαγορών, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα από τις συμβουλευτικές δραστηριότητες, τονίζει ο οίκος. Συνολικά, τα έσοδα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση και η DBRS αναμένει ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να επιταχυνθεί και να μεταφραστεί σε ακόμη πιο αδύναμα έσοδα στη συνέχεια, καθιστώντας το α’ τρίμηνο του 2020 ένα από τα χειρότερα τρίμηνα των τελευταίων πολλών ετών. Πάντως σημειώνει πως η αυξημένη μεταβλητότητα μπορεί να ωφελήσει τη δραστηριότητα του trading και επομένως τα έσοδα από τις πωλήσεις και τις εμπορικές συναλλαγές των μετοχών, ιδίως από τα παράγωγα μετοχών.

Καμπανάκι από Fitch

Η αβεβαιότητα ως προς την ένταση, τη γεωγραφική έκταση και τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού επηρεάζει αρνητικά τη δραστηριότητα της πρωτογενούς αγοράς και αυξάνει σημαντικά τη μεταβλητότητα, καθιστώντας πιθανό ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς τα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές για τις τράπεζες διεθνώς και εκείνες που έχουν δραστηριότητα στο trading στις αγορές καθώς και αυτές που θεωρούνται "παγκόσμιες" τράπεζες (global trading and universal banks -GTUBs), προειδοποιεί και η Fitch Ratings.

Αν και δεν αναμένει ότι αυτό το "χτύπημα" στην κερδοφορία θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών αν η εξάπλωση του ιού περιοριστεί, ωστόσο η παρατεταμένη αδυναμία στα έσοδα και η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού –εάν ενισχυθεί η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών– θα μπορούσαν να πιέσουν τα επίπεδα κεφαλαίου και τελικά τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις, όπως τονίζει. Παράλληλα επισημαίνει πως η αυξημένη μεταβλητότητα θα μειώσει πιθανώς τη δραστηριότητα στο μέτωπο των εκδόσεων, η οποία θα επιβαρύνει τα έσοδα στο συνήθως εποχικά ισχυρό πρώτο τρίμηνο. Το τρέχον περιβάλλον μοιάζει με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο του 2016, όταν σημειώθηκε έκρηξη της μεταβλητότητας (δείκτης VIX) και αξιοσημείωτη πτώση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προειδοποιεί η Fitch.

Όπως σημειώνει, η μείωση των ανησυχιών για τον κοροναϊό (πριν ξεκινήσουν πραγματικά να χτυπούν τον τουριστικό κλάδο) θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης στις τραπεζικές μετοχές. Η ένταξη στον "Ηρακλή" και η μηδενική στάθμιση κινδύνου για το χαρτοφυλάκιο Cairo (Eurobank) θα μετριάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών. Επίσης, το νέο πτωχευτικό δίκαιο που αναμένεται τον Απρίλιο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για το re-rating των τραπεζών. Άλλοι θετικοί καταλύτες είναι ο αρνητικός σχηματισμός NPEs, η άρση του ορίου που έχουν οι τράπεζες στις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα και τα αποτελέσματα των stress tests. Τέλος, η αντιμετώπιση του ζητήματος των DTCs (χωρίς να παραβιάζονται οι περιορισμοί της κρατικής ενίσχυσης) θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τον κλάδο, βάζοντας την κρίση πίσω του.




Comments