Όργανα του σώματος που μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτά

Άχρηστα" όργανα - Τα μέρη του σώματος που μπορείτε να ζήσετε χωρίς
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς πολλά όργανα του σώματος τους. Πνεύμονες, μάτια, νεφρά: από ότι φαίνεται ότι δεν τα χρειαζόμαστε τελικά! Δεν είναι έτσι ακριβώς βέβαια αλλά μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς πολλά σημαντικά όργανα. Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς τα μάτια; Ή να ζείτε χωρίς αναπαραγωγικά όργανα; Από ότι φαίνεται, είναι δυνατόν, μάθετε ακριβώς με ποια μέρη του σώματος μας θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτά.


Χοληδόχος κύστη
Αυτό το μικρό όργανο αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ και η οποία βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα λιπαρά τρόφιμα.
Είναι σημαντική για την πέψη, αλλά η χοληδόχος κύστη δεν είναι 100% απαραίτητη. Τα έντερα επαρκούν μέχρι ενός σημείου για τη δουλειά αυτή και γλυτώνουμε και από τη δυσάρεστη πιθανότητα της χολολιθίασης.

Σπλήνας
Ο σπλήνας αποτελείται από λεμφικό ιστό και φαγοκύτταρα και συμμετέχει στη μη ειδική και ειδική άμυνα του οργανισμού. Παράγοντας ουσίες, όπως οι οψωνίνες, βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων από την κυκλοφορία. Αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού, η σπλήνα αρχίζει να καταστρέφει τα επιβλαβή κύτταρα στον οργανισμό.
Δεδομένου ότι ο σπλήνας αποθηκεύει πολύ αίμα, τυχόν τραυματισμοί σε αυτό μπορεί να είναι θανάσιμοι. Ένας διογκωμένος σπλήνας μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και γι' αυτο το λόγο κάποιοι επιλέγουν να τον αφαιρέσουν. Σε αυτή την περίπτωση οι λειτουργίες που επιτελεί ανατίθενται σε άλλα όργανα.

Σκωληκοειδής απόφυση
Το όργανο παράγει ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα όργανα τα οποία παράγουν παρόμοια αντισώματα. Σε περιπτώσεις  σκωληκοειδίτιδας, η απόφυση αφαιρείται καθώς η επέμβαση αυτή δεν προκαλεί διαταραχή στην άμυνα του οργανισμού.

Νεφροί
Νεφροί: αυτά τα παράξενα σε σχήμα όργανα απομακρύνουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Αν παρουσιαστεί πρόβλημα και στους δύο νεφρούς, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν και με ένα νεφρό μόνο.
Σε περίπτωση που κάποιος χάσει και τα δύο νεφρά, ο ασθενής υποβάλλεται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης για μεταμόσχευση.

Πνεύμονες
Οι πνεύμονες είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Στην πραγματικότητα, η επιφάνεια των πνευμόνων έχει το ίδιο μέγεθος με ένα γήπεδο τένις.

Οι πνεύμονες είναι το κλειδί για τη διατήρηση όλων των κυττάρων μας ζωντανών. Όταν εισπνέουμε, οι πνεύμονες μεταφέρουν το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνουν το επιβλαβές διοξείδιο του άνθρακα.
Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο με έναν πνεύμονα. Πράγματι, ο Πάπας Φραγκίσκος ζούσε μόνο με τον έναν πνεύμονα για δεκαετίες.

Αναπαραγωγικά όργανα
Σίγουρα, τα αναπαραγωγικά όργανα είναι πολύ σημαντικά, αλλά η αφαίρεσή τους έχει κάποια οφέλη για την υγεία.
Συνθήκες όπως τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση μπορούν να αντιμετωπιστούν με αφαίρεση της μήτρας. Ενω, η αφαίρεση όρχεων μπορεί να κριθεί απαραίτητη στο πλαίσιο θεραπείας του καρκίνου των όρχεων.
Ωστόσο, οι αναπαραγωγικές ορμόνες δέχονται ισχυρό χτύπημα με την αφαίρεση των αντίστοιχων αναπαραγωγικών οργάνων. Υπάρχουν βεβαίως θεραπείες για την αναπλήρωση της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων.

Το παχύ έντερο
Το παχύ έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Είναι όργανο του πεπτικού συστήματος το οποίο απορροφά το νερό από την τροφή που δεν χωνεύτηκε στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια αποβάλει από τον οργανισμό το υπόλειμμα.
Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς το παχύ έντερο, χάρη στις προόδους της χειρουργικής και της ιατρικής τεχνολογίας.
Η αφαίρεση του παχέος εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ιατρικών προβλημάτων, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η εκκολπωματίτιδα.

Ουροδόχος κύστη
Η ουροδόχος κύστη είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο,  καθώς αποθηκεύει τα ούρα για κάποιες ώρες έως ότου αποβληθούν δια μέσου της ουρήθρας.
Ωστόσο, μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια για τη θεραπεία του καρκίνου ή άλλων ιατρικών διαταραχών.
Όταν αφαιρείται η ουροδόχος κύστη, καταφεύγουμε στην ουρητηροστομία. H ουρητηροστομία είναι ένα χειρουργικά δημιουργημένο άνοιγμα με σκοπό την αποστράγγιση ούρων από τα νεφρά, εάν έχει καταστραφεί τμήμα του ουροποιητικού συστήματος.


Στομάχι
Το στομάχι αφαιρείται για την καταπολέμηση ορισμένων καρκίνων και γενετικών διαταραχών.
Εάν αφαιρεθεί το στομάχι σε κάποιο ασθενή, είναι πιθανό ο οισοφάγος να συνδεθεί με το λεπτό έντερο.

Θυρεοειδής αδένας
O θυρεοειδής αδένας βρίσκεται κάτω από το «μήλο του Aδάμ» και η βασική λειτουργία του είναι η παραγωγή σημαντικών ορμονών οι οποίες επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού (της καρδιάς, του εγκεφάλου κ.ά.), αλλά και το μεταβολισμό. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, μπορεί να "αντικατασταθεί" εάν υποστεί βλάβη.
Οι συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες αντικαθιστούν εδώ και χρόνια το ρόλο του θυρεοειδούς αδένα.


Μάτια
Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικά είναι τα μάτια. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτά.
Τα μάτια δεν είναι ουσιαστικό όργανο για την επιβίωσή μας - αλλά αν χάσουμε το ένα ή και και τα δύο η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Δεν θα απειληθεί όμως.

Αμυγδαλές
Οι αμυγδαλές μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην πρόληψη ασθενειών. Παγιδεύουν μικρόβια και βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να τα καταπολεμήσει.
Οι αμυγδαλές,όπως είναι ήδη γνωστό, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν, χωρίς ουσιαστικά αυτό να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.msn.

Comments