Αεροπορικά βιοκαύσιμα από βιομάζα ζαχαροκάλαμων

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο να παράγουν αεροπορικά βιοκαύσιμα από βιομάζα ζαχαροκάλαμων. Τα «γλυκά» αυτά καύσιμα, εφόσον χρησιμοποιηθούν μαζικά στο μέλλον από τα αεροσκάφη, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου».



Ζωτική και φιλική στο περιβάλλον

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξις Μπελ του Τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ανέφεραν ότι οι καλλιέργειες ζαχαροκάλαμων θα μπορούσαν να γίνονται σε εδάφη όπου σήμερα δεν υπάρχουν καλλιέργειες τροφίμων, ώστε να μη δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάπτυξη βιώσιμων υγρών καυσίμων για την αεροπορία, εκτός από τα οχήματα, είναι ζωτική για τη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μέθοδος αξιοποιεί τα σάκχαρα των ζαχαροκάλαμων, σε συνδυασμό με τη βαγάσση (υπολείμματα του ζαχαροκάλαμου), για να παράγει ντίζελ και λιπαντικά για μηχανές τζετ.

Η ρύπανση και τα βιοκασύσιμα

Κάθε μέρα περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πετάνε με αεροπλάνα, τα οποία εκπέμπουν το 2% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα. Αν τα αεροπορικά ταξίδια αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, όπως αναμένεται, τότε θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο στην ρύπανση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη δοκιμαστική εμπορική πτήση με βιοκαύσιμα έγινε το 2008. Η χρήση των βοκαυσίμων στα εμπορικά αεροπλάνα εγκρίθηκε διεθνώς το 2011, όμως η αξιοποίησή τους από τις αεροπορικές εταιρίες μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη λόγω των πολύ αυστηρών προδιαγραφών για τα αεροπορικά καύσιμα, τις οποίες δύσκολα μπορούν να τηρήσουν τα βιοκαύσιμα.

Η νέα μέθοδος, που χρηματοδοτείται από την πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, φαίνεται να λύνει αυτά τα προβλήματα και θεωρείται πολλά υποσχόμενη. Από την άλλη όμως, η πολιτική υποστήριξη στα βιοκαύσιμα έχει μειωθεί πρόσφατα, καθώς έχουν αυξηθεί οι επικρίσεις ότι αυτά ανταγωνίζονται την παραγωγή τροφίμων και τείνουν να αυξήσουν τις τιμές των τελευταίων.

Οι αμερικανοί επιστήμονες αντέτειναν ότι, στη δική τους περίπτωση, αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να ίσχυε αν χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη τα ζαχαρότευτλα και όχι τα ζαχαροκάλαμα. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Πηγή: tovima.gr

Comments

  • Apple iPad Pro vs. Surface Pro 3
    Apple iPad Pro vs. Surface Pro 3

  • Εξερευνώντας τη Σαντορίνη
    Εξερευνώντας τη Σαντορίνη

  • Δημοφιλή app από άγνωστες πηγές «καταστρέφουν» smartphone με Android
    Δημοφιλή app από άγνωστες πηγές «καταστρέφουν» smartphone με Android

    Εταιρεία…

  • Διάσημες που ερωτεύτηκαν τους σωματοφύλακές τους
    Διάσημες που ερωτεύτηκαν τους σωματοφύλακές τους

    Ο έρωτας δεν…

  • Όταν ο Μωάμεθ Αλί ζήτησε από τον Tyson να πάρει τον τίτλο του Larry Holme
    Όταν ο Μωάμεθ Αλί ζήτησε από τον Tyson να πάρει τον τίτλο του Larry Holme

    Αφού ο Αλί έχασε…

  • Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια κεφαλιά με τη μπάλα του ποδοσφαίρου, αμέσως συμβαίνουν μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλό του.
    Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια κεφαλιά με τη μπάλα του ποδοσφαίρου, αμέσως συμβαίνουν μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλό του.

    Σύμφωνα με νέα…

  • Samsung Galaxy S7 Premium Edition: Έρχεται με GPU 14 πυρήνων και ανάλυση οθόνης 4Κ
    Samsung Galaxy S7 Premium Edition: Έρχεται με GPU 14 πυρήνων και ανάλυση οθόνης 4Κ

    Σύμφωνα με νέες…

  • Airblock-Σπονδυλωτο drone που μπορεί να μετατραπεί σε χόβερκραφτ, αυτοκίνητο και περισσότερα
    Airblock-Σπονδυλωτο drone που μπορεί να μετατραπεί σε χόβερκραφτ, αυτοκίνητο και περισσότερα

  • Ηρωας αστυνομικός σπάει το παράθυρο του αυτοκινήτου για να σώσει το σκύλο που βράζει
    Ηρωας αστυνομικός σπάει το παράθυρο του αυτοκινήτου για να σώσει το σκύλο που βράζει