Πώς ο 33χρονος CEO της Airbnb έγινε ένας δισεκατομμυριούχος

Μέχρι τις αρχές του 2015 τις υπηρεσίες της Airbnb είχαν χρησιμοποιήσει 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Όμως, η συμβουλή που είχαν δώσει στον Μπράιαν Τσέσκι, στον συνιδρυτή και CEO της διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών Airbnb, οι γονείς του όταν αποφοιτούσε από τη Σχολή Ντιζάιν του Rhode Island ήταν απλώς να βρει μια δουλειά με καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και το έκανε για περίπου τρία χρόνια, ώσπου το 2007,
μπουχτισμένος από τα ίδια και τα ίδια, τα μάζεψε και πήγε στο Σαν Φρανσίσκο για να συγκατοικήσει με τον φίλο του Joe Gebbia. Μόνο που έπρεπε να λύσει ένα «μικρό» πρόβλημα: ήταν άνεργος και δεν είχε χρήματα για το νοίκι.

Εκείνη την εβδομάδα η πόλη φιλοξενούσε ένα διεθνές συνέδριο ντιζάιν και τα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα 100%. Σκέφτηκαν, λοιπόν, με τον συγκάτοικό του για να ξελασπώσουν κάπως οικονομικά, να νοικιάσουν τα φουσκωτά κρεβάτια που υπήρχαν στο σπίτι. Στους τρεις ανθρώπους που έμειναν μαζί τους, έφτιαξαν πρωινό, τους έδωσαν συμβουλές για το πώς να κινηθούν στην πόλη και χρέωσαν τον καθένα 80 δολάρια τη βραδιά. Ούτε που τους περνούσε από το μυαλό ότι μόλις είχαν συλλάβει την ιδέα των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων - τόσο κοστολογήθηκε τον περασμένο Απρίλιο η Airbnb. Αλλά, όπως λένε στο Σαν Φρανσίσκο, αν μια ιδέα δεν ακούγεται αρκετά τρελή, την έχει ήδη σκεφτεί κάποιος άλλος.

Ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στην τουριστική βιομηχανία -όχι αναίμακτα ομολογουμένως, καθώς τα μέτωπα που η Airbnb έχει ανοίξει με τους ξενοδόχους σε όλο τον κόσμο είναι πολλά- υποστηρίζει σήμερα ότι μέσω της εταιρείας του, πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο 60.000 κρατήσεις καθημερινά. Ιδιοκτήτες κατοικιών νοικιάζουν ολόκληρο το σπίτι ή τα υπνοδωμάτια που δεν χρησιμοποιούν για μικρά χρονικά διαστήματα και η Airbnb εισπράττει ποσοστό επί του ποσού. Το 2011 ο πρίγκιπας Χανς Ανταμ Β΄προσέφερε μέσω της πλατφόρμας το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν προς ενοικίαση έναντι 70.000 δολαρίων τη βραδιά, ενώ πλέον το δίκτυο περιλαμβάνει 800.000 και πλέον καταχωρίσεις σε περισσότερες από 190 χώρες.
«Αν το σκεφτείτε, η Airbnb είναι σαν ένα γιγαντιαίο πλοίο», λέει, κρατώντας μια χαρτοπετσέτα στην οποία είχε ζωγραφίσει ένα πλοίο. «Και ως Διευθύνων Σύμβουλος είμαι ο καπετάνιος του πλοίου. Αλλά πραγματικά έχω δύο θέσεις εργασίας: Η πρώτη δουλειά είναι να ανησυχώ για τα πάντα κάτω από την ίσαλο γραμμή, για οτιδήποτε μπορεί να βυθίσει το πλοίο».

«Πέρα από αυτό», συνεχίζει, «έχω να επικεντρωθεί σε τομείς, με τους οποίους είμαι βαθιά παθιασμένος, οι οποίοι δεν είναι κάτω από την ίσαλο γραμμή, αλλά επικεντρώνομαι σε αυτούς γιατί μπορώ να προσθέσω μοναδική αξία, είμαι πραγματικά παθιασμένος γι 'αυτούς και μπορούν να μεταμορφώσουν πραγματικά την εταιρεία αν πάνε καλά». Οι τομείς αυτοί είναι:. προϊόν, μάρκα, και κουλτούρα. "Είμαι αρκετά επικεντρωμένος σε αυτά τα τρία. Και με τους άλλους τομείς προσπαθώ ειλικρινά να πείσω και τους άλλους ηγέτες να ασχολούνται μόνο όταν υπάρχουν τρύπες κάτω από την ίσαλο γραμμή».

Η περιουσία του ανέρχεται στα 1,9 δισ. δολάρια.newmoney.gr

Comments